Filmul de Piatra, în mini-turneu

0
416

După trei zile de festival la Piatra Neamț și trei la Piatra Fântânele, la începutul lunii septembrie, Filmul de Piatra a pornit într-un mini-turneu cu scurtmetrajele câștigătoare. Primele opriri au fost la Cluj, în Atelier Cafe, la Timișoara, în cadrul festivalului de muzică Plai, și la Plastilina, în București. Urmează alte orașe din țară, în această toamnă.

Best of-ul Filmul de Piatra include 10 dintre cele mai îndrăgite filme din competiție, incluse în palmaresul festivalului de către juriul ediției: criticul de film Cristi Mărculescu, criticul de film Irina Margareta Nistor și actrița Nora Covali.

Premiul pentru cel mai bun film de animație i-a fost acordat lui Paul Mureșan, pentru Pui de somn. Premiul pentru cel mai bun videoclip a fost obținut de Marele Zgomot, în regia lui Vlad Feneșan. Scurtmetrajul Vibrația, de Germain Kanda, a primit Premiul pentru cel mai bun film documentar, iar Camerakiri, semnat de trei adolescenți – Ligia Prodan, Elena Borcea și Victor Cioabă – a fost desemnat cel mai bun film experimental.

Premiul pentru cel mai bun film de ficțiune a fost câștigat de Tatăl nostru, în regia lui Sergiu Lupșe. Juriul a acordat și o serie de premii speciale: actriței Olga Torok pentru rolul din 10 modalități prin care poti face față unei despărțiri, actorului Dragoș Huluba, pentru rolul din Gloria, Ancăi Oproiu și Andreei Ignaț pentru scenariul filmului Strada Drapelului nr. 0, lui Petru I. Pap pentru imaginea documentarului Tsapinarii – Tribul Munților, și lui Andrei Nicolae Teodorescu, pentru regia filmului Neintegrații.

Ediția a șaptea a festivalului Filmul de Piatra a fost  organizat de aproape 100 de voluntari și a cuprins în program ateliere, concerte, o piesă de teatru și proiecții în aer liber, la Teatrul Tineretului și în singurul cinematograf rămas în oraș, Cinema Dacia Panoramic. Organizatorii au tras un semnal de alarmă, manifestând pentru renovarea sălii. Directorul cinematografului, Victor Purice, care se zbate de ani de zile să obțină renovarea și retehnologizarea, și care a zugrăvit el însuși intrarea în cinema înainte de festival, a primit din partea juriului o Diploma de Onoare pentru „iubirea de cinema”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here