Nicolae Ceauşescu, în trei variante

0
471

EVENIMENTUL SĂPTĂMÂNII. Un preview la ce vă aşteaptă joi, 28 octombrie, la Sala Palatului, la premiera unuia dintre cele mai bune filme ale anului, răsfăţat de presa şi de critica occidentală – Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, în regia lui Andrei Ujică. Filmul are parte de o lansare tematică în sala care a găzduit timp de câteva decenii congresele Partidului Comunist, iar intrarea se poate face într-un mod inedit, prezentând 5 lei din Republica Socialistă România. Preţul unui bilet este, de altfel, simbolic – 5 lei, iar elevii şi studenţii au intrare liberă.

Pe lângă trailerele şi teaserele oficiale, există filmuleţe realizate de regizorii Adrian Sitaru, Radu Jude şi Marian Crişan special pentru această peliculă.

Marian Crişan a adus în faţa camerei de filmat tineri pentru care Nicolae Ceauşescu e o poveste spusă de părinţi, un personaj descris drept „un zeu malefic”, „un om care a făcut tot ce şi-a propus” sau „o fantomă a trecutului, ca Dracula”. „Am pornit de la ideea de a face un trailer care să nu folosească imagini de arhivă şi să atace un alt public posibil al filmului: publicul tânăr, care nu ştie prea multe despre Ceauşescu. Am vrut să văd ce ştie tineretul de 20-25 de ani despre Ceauşescu, ce mai înseamnă Ceauşescu pentru tineri acum? E un mit, un simbol, un clişeu, o legendă, o fantomă…? Realizând trailerul, mi-am dat seama că memoria colectivă e un lucru care poate fi uşor manipulată şi că parinţii îşi pun o amprentă puternică pe amintirile copiilor. Sunt curios ce vor şti copiii peste 20 de ani despre Ceauşescu”, explică regizorul Marian Crişan.

Radu Jude şi-a imaginat, în două versiuni de trailer bazate pe aceeaşi idee, cum ar comenta doi amici la acest film, într-o sală de cinema care le-ar aparţine pentru o seară. Scenele sunt mai mult decât ofertante: cuplul Ceauşescu joacă şah, înoată („hai să fugim în Turcia!”) şi fac o vizită reginei Marii Britanii. „Eu am pornit de la experienţa mea când am văzut filmul. Autobiografia te obligă să interoghezi tot timpul imaginile, să încerci să le înţelegi sensurile, să ghiceşti personajele. Asta mi s-a părut interesant şi mi-a venit ideea cu cei doi spectatori care comentează la film, cam pe de lături cu drumul”, spune Radu Jude.

Speculând o remarcă măgulitoare la adresa filmului, publicată în „The Daily Beast” – „Anul acesta, la Cannes, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu a făcut ca majoritatea filmelor de acţiune să pară banale şi plictisitoare” – Adrian Sitaru a montat un trailer alert, pe o melodie populară. Regizorul a decupat din film imagini cu dictatorul şi soţia sa la munte, la dansuri, pe iaht sau la volei.

Filmul, proiectat în premieră mondială la Festivalul de la Cannes, va intra în cinematografe de vineri, 29 octombrie, la Bucureşti (Cinema Studio, Hollywood Multiplex, AFI Cotroceni, Muzeul Ţăranului Român), Timişoara şi Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here