„Whiplash” și „I Origins”, la Festivalul de Psihanaliză și Film

0
348

Festivalul_International_de_Psihanaliza_si_Film_2014Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Psihanaliză şi Film are loc în perioada 20- 23 noiembrie la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu.

Filmul The Judge, în regia lui David Dobkin, cu Robert Downey Jr, Robert Duvall, Vera Farmiga și Billy Bob Thornton, deschide evenimentul joi, 20 noiembrie, la Cinema Studio.

Prezentat în avanpremieră, I Origins, în regia lui Mike Cahill, cu Michael Pitt în rolul principal, va închide festivalul duminicǎ, 23 noiembrie, ora 20.00, tot la Cinema Studio.

Doctorand în domeniul biologiei moleculare, Ian Gray (Michael Pitt) rămâne fascinat de o femeie misterioasă ai cărei ochi îi fotografiază în timpul unei petreceri. Deşi aceasta dispare fără ca Ian să-i afle identitatea, tânărul om  de ştiinţă, printr-o serie de coincidenţe şi întâmplări neobişnuite, ajunge să o regăsească. Filmul a câştigat Premiul Alfred P. Sloan pentru lungmetraj la Festivalul de Film de la Sundance, în ianuarie 2014.

În premierǎ în România,vor fi proiectate filmele Whiplash şi Infinitely Polar Bear. Damien Chazellle, în vârstă de 29 de ani, a câştigat Premiul Juriului şi Premiul Publicului la Sundance, cu Whiplash, povestea tânărului muzician admis în orchestra de jazz a Conservatorului, condusă de un profesor pentru care nimic nu este prea mult, prea violent sau prea jignitor ca să scoată ce e mai bun din elevii săi.

Infinitely Polar Bear, inspirat din copilăria regizoarei Maya Forbes, scenaristă şi producătoare de seriale TV, debutantă în regie cu acest film, este povestea familiei Stuart, din Bostonul anilor 70-80. Tatăl (Mark Ruffalo) provine dintr-o familie aristocrată, nu  munceşte,  are  2  fete  şi  personalitate  bipolară. Soţia (Zoe Saldana) acceptă un MBA în New York şi îl lasă pe tatǎ să se descurce cu fetele şi să îi demonstreze că poate fi capul familiei.

Psihanalistul Andrea Sabbadini, directorul European Psychoanalytic Film Festival prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci, revine și in acest an la Bucuresti ca invitat special al evenimentului. 

Toate filmele prezentate vor fi urmate de discuţii moderate de către criticul de film şi directorul festivalului, Irina-Margareta Nistor, la care vor participa psihanalişti, regizori, producători, actori şi critici de film.

Programul complet al proiectiilor, pe www.famart.ro,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here