„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, premiat la Cinema Eye Honors

0
390

Filmul lui Andrei Ujică a câştigat premiul secţiunii Spotlight la Cinema Eye Honors, cele mai importante distincţii dedicate filmului de non-ficţiune. Gala a avut loc marţi, 18 ianuarie, la Museum of the Moving Image din New York.

Spotlight este dedicată filmelor care ar merita mai multă promovare în Statele Unite şi este singura categorie care ia în calcul filme ce nu au fost încă distribuite peste Ocean. La ediţia de anul viitor, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu ar putea deveni eligibil la celelalte categorii – cel mai bun film de non-ficţiune, regie, montaj etc. – dacă va fi proiectat în cinematografele americane.

Lansate în 2007, Cinema Eye Honors recompensează măiestria şi inovaţia în non-ficţiune, promovând elita artei de gen. Nominalizările au fost decise de 25 dintre directorii celor mai importante festivaluri axate pe producţii de non-ficţiune, ca Sundance, Woodstock, Copenhaga, Tribeca sau Silver Docs.

Celelalte pelicule nominalizate la aceeaşi categorie sunt: Steam of Life, de Joonas Berghäll şi Mika Hotakainen, Nostalgia de la Luz, de Patricio Guzman, La Bocca del Lupo, de Pietro Marcello, şi The Arbor, regizat de Clio Barnard.

Marele câştigător al ediţiei din acest an a Cinema Eye Honors a fost Exit Through the Gift Shop al lui Banksy. Pentru regie a fost premiată Laura Poitras, cu The Oath, iar pentru debut – Jeff Malmberg, cu Marwencol. Last Train Home, în regia lui Lixin Fan, a fost recompensat pentru imagine şi a fost desemnat cea mai bună producţie internaţională de non-ficţiune, în timp ce premiul publicului a fost adjudecat de Joan Rivers: A Piece of Work, al lui Ricki Stern şi Annie Sundberg.

Trofeul Legacy Award i-a revenit unuia dintre marile filme ale genului, Grey Gardens (1975), de Albert şi David Maysles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here