Lista scurtă a filmelor străine la Oscar. România lipseşte

1
370

Academia Americană de Film a anunţat ieri cele 9 semifinaliste în categoria Cel mai bun film străin a premiilor Oscar. În cursă au intrat 63 de filme din tot atâtea ţări, inclusiv Morgen al lui Marian Crişan, propunerea României. Şansele sale însă de a se afla printre peliculele nominalizate erau destul de mici în faţa altor producţii cu notorietate şi premii importante în festivaluri precum Cannes, Berlin sau Veneţia.

Favoritul categoric este iranianul Nader and Simin: A Separation, care a obţinut şi Globul de Aur la aceeaşi categorie. Documentarul Pina, al lui Wim Wenders, îl urmează îndeaproape. Lipsesc totuşi filme cu priză la critica internaţională, cum ar fi Le Havre, de Aki Kaurismaki, sau Once Upon a Time in Anatolia, al lui Nuri Bilge Ceylan – ambele premiate la Cannes. Presa americană sugerează că respectivul comitet n-ar fi chiar soluţia aşteptată, din moment ce ratează, în fiecare an, filme extrem de apreciate de critici.

Filmele sunt alese de un  comitet alcătuit din 20 de membri ai Academiei Americane de Film şi constituit după scandalul generat de 432, al lui Cristian Mungiu, care nu s-a regăsit pe lista nominalizărilor, deşi era considerat favorit la Oscar.

Lista finală a celor cinci titluri nominalizate va fi anunţată pe 24 ianuarie.

Belgia – Bullhead, Michael R. Roskam

Canada – Monsieur Lazhar, Philippe Falardeau

Danemarca – Superclásico, Ole Christian Madsen

Germania – Pina, Wim Wenders

Iran – A Separation, Asghar Farhadi

Israel – Footnote, Joseph Cedar

Maroc – Omar Killed Me, Roschdy Zem

Polonia – In Darkness, Agnieszka Holland

Taiwan – Warriors of the Rainbow, de Seediq Bale, Wei Te-sheng

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here