Regizorul american Paul Schrader susţine un masterclass la UNATC

1
562
Paul Schrader. Credit foto: Petr Novák, Wikipedia
Paul Schrader. Credit foto: Petr Novák, Wikipedia

Celebrul regizor şi scenarist american Paul Schrader, aflat în România pentru filmările la The Dying of the Light, va susţine un masterclass sâmbătă, 22 februarie, de la 14.00, în Sala de Cinema a UNATC. Întâlnirea lui Schrader cu iubitorii de film are loc cu câteva zile înaintea încheierii turnajului de la Castel Film. Discuţia va fi moderată de scenarista Raluca Mănescu, iar accesul este liber, potrivit organizatoarei evenimentului, criticul Irina Trocan, de la „Film Menu”.

The Dying of the Light, care se filmează de câteva săptămâni la Bucureşti, este un thriller care îi are în distribuţie pe Nicolas Cage, Anton Yelchin şi Irène Jacob. Paul Schrader a mai filmat în România pentru Adam Resurrected (2007). În trecut, regizorul a lucrat cu actori precum Nastassja Kinski, Richard Gere, Nick Nolte, Sissi Spacek, Willem Dafoe şi Susan Sarandon.

Paul Schrader (67 de ani) e un personaj-cheie al inovării cinemaului american, de la Noul Hollywood  al anilor ’70-’80 până la alternativele recente de realizare a filmelor în regim independent.

A realizat filme precum American Gigolo (1980), Cat People (1982), Mishima: A Life in Four Chapters (1985) şi Auto Focus (2002). Ca scenarist, a colaborat cu Martin Scorsese pentru Taxi Driver (1976), Raging Bull (1980), The Last Temptation of Christ (1988) şi Bringing Out the Dead (1999) sau cu Brian De Palma pentru Obsession (1976) şi Peter Weir pentru The Mosquito Coast (1986).

A activat în domeniul criticii de film, semnând volumul „Transcendental Style in Film. Ozu, Bresson, Dreyer (1972) şi influentul eseu „Notes on Film Noir”. În ultimii ani, ţine conferinţe pe tema istoriei filmului văzută ca istorie a tehnologiei.

Cel mai recent film regizat de Schrader, controversatul The Canyons (scris de Bret Easton Ellis), a avut premiera mondială la Festivalul de la Veneţia, anul trecut. Având accente puternice de film noir, povestea e plasată într-un Hollywood înfăţişat destul de cinic: corupt, mercantil şi complet lipsit de exuberanţă şi de entuziasm creativ.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here