EXCLUSIV: Reacţia lui Lars Von Trier la interdicţia Cannes-ului: „E o situaţie ridicolă”

5
486

La ora când Cannes-ul trimitea oficial comunicatul care-l transforma pe unul dintre favoriţii festivalului în persona non grata, Lars Von Trier dădea interviuri într-o grădină superbă din afara oraşului. Filmreporter.ro a avut singurul jurnalist din partea României la interviurile cu cineastul Melancholiei. Iată, în exclusivitate, reacţia la cald a regizorului: „Nu pot să mă apropii la mai mult de 100 de metri de Palatul Festivalurilor. Pot să mă uit de la distanţă la el şi să-l admir de acolo”, a explicat Von Trier ce înseamnă tehnic această interdicţie.

„Îmi pare foarte rău, pentru că ţin foarte mult la Gilles Jacob (n.r. preşedintele festivalului) şi la Thierry Frémaux (n.r. delegatul general), suntem foarte buni prieteni şi am un imens respect pentru ei, e un mod absolut stupid de a încheia această relaţie”, a spus Von Trier pentru Filmreporter.ro, afectat de decizie dar suficient de optimist pentru ce ar putea aduce ea. „Singurul lucru bun care ar putea ieşi din asta ar fi să mă eliberez cumva de festival, unde am venit în fiecare an. Eu cred în obstacole. Şi poate ieşi ceva bun din asta”. Reacţia pe Croazetă a fost extrem de promptă şi de dură: patronul terasei unde urma să aibă loc petrecerea filmului a anulat party-ul, unul dintre sponsori s-a declarat ultragiat, la fel ca alţi diverşi finanţatori şi directori de festivaluri.

„De la declaraţia mea stupidă sau ce-o fi fost… În mod absolut nu sunt Mel Gibson, mă consider pe jumătate evreu, pentru că o parte din viaţa mea chiar am crezut că sunt pe jumătate evreu. E o situaţie ridicolă şi un mod ridicol de a pierde contactul cu Festivalul de la Cannes!”, a declarat Von Trier, explicând din nou (şi-a cerut scuze oficial) că a fost o discuţie prostească şi o glumă care, scoasă din context, sună a ceva ce nu este. „Am tot vorbit şi am continuat o frază pe care am încercat s-o explic, dar când încerci să explici, faci şi mai rău! Iar dacă iei din context fraze ca „empatizez cu Hitler” – pentru numele lui Dumnezeu! – sigur că sună cum sună. Dar eu mă refeream că aş putea să empatizez cu el stând în buncăr şi luând decizii de viaţă şi de moarte, în nici un caz cu ce a făcut”.

Numai despre asta se discută acum la Cannes, iar decizia board-ului condus de Gilles Jacob (evreu) pare, din orice unghi ar fi privită, exagerată. Declaraţii similare despre alte genociduri din istorie n-ar fi fi fost întâmpinate cu aceeaşi ostilitate, remarca acum câteva momente un critic grec. E cu rios de urmărit ce a face juriul şi dacă palmaresul final va fi influenţat de contextul extra-cinematografic.  Melancholia, îmbrăţişată de critici în special pentru frumuseţea ei vizuală, a rămas undeva în umbră.

Citeşte şi: Lars Von Trier, persona non grata la Cannes, după declaraţiile despre nazişti

Mâine, pe Filmreporter.ro, citiţi reacţia integrală a celebrului cineast, într-un interviu amplu.

Corespondenţă susţinută de

Lars Von Trier, persona non grata la Cannes, după declaraţiile despre nazişti

5 COMENTARII

      • deci crezi că un premiu a ieșit din calcul? eu mă gândeam că Kirsten Dunst are încă mari șanse la categoria actriță. decât Tilda Swinton ar putea reprezenta o adevărată concurență din ce am citit. Cannesul e obișnuit să le premieze pe actrițele regizorului danez și îmi pare că ea a rămas în afara scandalului.
        cât despre mersul la film, sunt chiar bucuros că acesta, după programul actual, pare că va ajunge mai devreme în cinematografele românești decât cele americane.

        • Nu stiu daca va ramane pe dinafara… Mai sunt si alte actrite pe rol la un premiu de interpretare. Cert e ca a fost pusa in umbra de scandal. Dar daca De Niro are toate mintile acasa, va judeca filmul in sine si nu ce s-a intamplat in jur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here