Gérard Depardieu şi Laura Morante, în primele scene din „Ipu – Convicted to Live”

0
416
Gerard Depardieu in rolul lui Ipu
Gerard Depardieu in rolul lui Ipu
Gerard Depardieu in rolul lui Ipu
Gerard Depardieu in rolul lui Ipu

De câteva zile, Ipu – Convicted to Live, în regia lui Bogdan Dreyer, se filmează pe străduţele vechi din Sighişoara şi în satul Saschiz. Echipa va rămâne acolo pentru încă trei săptămâni, apoi se va muta la Bucureşti, pentru scenele de interior, urmând ca 25 octombrie să se încheie producţia, transmite Family Film.

Gérard Depardieu a început lucrul vineri, 16 septembrie, urmând ca zilele acestea să i se alăture pe platou şi Harvey Keitel, în rolul preotului. Îmbrăcat în cămaşa lui Ipu – un soldat francez rămas într-un sat din Transilvania după ce o rană gravă din primul război mondial i-a afectat memoria – Depardieu şi-a intrat repede în rol. În cele mai multe dintre scene îi va fi alături Bogdan Iancu (Ho, Ho, Ho), cel mai tânăr membru al distribuţiei.

„În ce-l priveşte pe Gérard Depardieu, am început cu scenele în care apare cu prietenul lui, copilul Alex, alias Bogdan Iancu, scene de altfel grele din punct de vedere tehnic, inclusiv finalul, sugestiv şi emoţionant”, spune regizorul filmului, Bogdan Dreyer, care îl cunoaşte pe Depardieu de circa 20 de ani. Actorul francez a fost, de altfel, prima şi singura alegere a cineastului în rolul lui Ipu: „Gérard este Ipu. Ipu este Gérard. Harvey este contrapunctul lui Gérard, opţiunea mea pentru a face acest film”, declară Dreyer.

Harvey Keitel, Bogdan Dreyer şi Gerard Depardieu
Harvey Keitel, Bogdan Dreyer şi Gerard Depardieu

Gérard Depardieu, care a mai filmat în România la începutul anilor 90, se declară încântat de oameni, de colţurile vechi din Transilvania şi de satele care îi amintesc de copilăria în Franţa. Harvey Keitel, la rândul său, încearcă să descopere ţara din care provine mama sa, emigrată în Statele Unite la începutul secolului trecut.

„Nu a fost uşor să găsim banii pentru acest film, dar angajamentul lui Gérard Depardieu şi Harvey Keitel de a participa ne-a ajutat mult. Este o adevărată plăcere să stai de vorbă cu ei despre orice, nu numai despre film. Încă o dată mi s-a confirmat că, de fapt, agenţii lor sunt cei care, probabil pentru a îşi justifica salariile, le fac viaţa grea producătorilor. Gérard a început să filmeze de două zile şi este o plăcere să îl vezi la lucru”, declară şi producătorul filmului, Giuliano Doman (Family Film).

Laura Morante, actriţa din filmele lui Bernardo Bertolucci, Nanni Moretti sau John Malkovich, a spus primele replici în faţa camerei încă de joi, 15 septembrie. În film, este Margherita, soţia preotului (Keitel), o femeie frumoasă şi autoritară, ale cărei decizii cântăresc greu. Distribuţia este întregită de actorul belgian Hubert Damen (un actor de televiziune cunoscut în Belgia) şi de actori români  precum Alexandru Bindea, Nicodim Ungureanu, Gheorghe Visu, Daniela Nane, Adina Cartianu şi alţii.

Laura Morante (55 de ani) şi-a făcut intrarea în lumea filmului cu fraţii Giuseppe şi Bernardo Bertolucci, care au distribuit-o în Lost Belongings (1979), respectiv La tragedia di un uomo ridicolo (1981). Remarcată de Nanni Moretti, va juca în trei dintre filmele sale, inclusiv Camera fiului, premiat cu Palme d’Or la Cannes, în 2001. Un an mai târziu, a apărut în debutul regizoral al lui John Malkovich, Dancer upstairs, iar în 2007 a primit cronici entuziaste pentru performanţa din Molière. Actriţa a terminat de curând filmările la debutul său regizoral, La cerise sur le gâteau.

Laura Morante şi Bogdan Dreyer
Laura Morante şi Bogdan Dreyer

Ipu – Convicted to Live este o tragicomedie adaptată după nuvela „Moartea lui Ipu”, de Titus Popovici. Scenariul este semnat de Anuşavan Salamanian şi Bogdan Dreyer, iar dialogurile sunt în limba engleză. „Mă menţin cât de aproape posibil de nuvela lui Titus Popovici. Este o bijuterie, scrisă deja în viziune cinematografică, o poveste care se petrece în timp real, în 24 de ore, de dimineaţă până dimineaţa următoare, povestită prin prisma unui băiat de 11 ani”, explică Bogdan Dreyer.

Acţiunea se desfăşoară într-un sat din Transilvania, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, când un soldat german este găsit mort la marginea unui sat de către un băiat de 11 ani. Întrucât nu se ştie cine este vinovatul, iar ofiţerii germani ameninţă că vor executa câţiva dintre fruntaşii satului dacă nimeni nu se va preda, elita încearcă să-l convingă pe Ipu, „nebunul satului”, să-şi asume el vina în schimbul promisiunii unei înmormântări fastuoase şi a unor recompense.

Bogdan Iancu, în rolul lui Alex
Bogdan Iancu, în rolul lui Alex

Filmul este produs de Family Film (România) şi co-produs de Daniel Zuta Filmproduktion (Germania). Vânzările internaţionale vor fi asigurate de Shoreline Entertainment.

Bogdan Dreyer, născut în România şi stabilit în Germania, a studiat regia la Libera Universita del Cinema di Roma, pe care a absolvit-o în 1987. Mediumetrajul său de diplomă, Storia di miracoli, a fost prezentat la Festivalul de la Veneţia în acelaşi an. Şi-a făcut debutul în lungmetraj cu Unde la soare e frig, intrat în selecţia oficială la San Sebastian, în 1990. Cinci ani mai târziu, Thalassa, Thalassa – Acolo unde ochii dor a obţinut cinci premii internaţionale, inclusiv trofeul Tigrul de Aur la Festivalul de la Rotterdam. Bogdan Dreyer a mai regizat The Last Station (1998) şi Camera ascunsă(2004), cu Rutger Hauer în rolul principal.

Directorul de imagine al filmului este Richard Van Oosterhout, membru al Netherlands Society of Cinematographers şi al Academiei Europene de Film. Scenografia este semnată de Anette Reuther şi Călin Papură, iar costumele – de Nathalie Leborgne. Muzica va fi compusă de muzicianul belgian Joris Van Den Hauwe.

Bogdan Dreyer şi Alexandru Bindea
Bogdan Dreyer şi Alexandru Bindea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here