„Film Socialism” al lui Jean-Luc Godard, în premieră la Bucureşti

0
126
Jean-Luc Godard
Jean-Luc Godard

Cea mai recentă peliculă a celebrului regizor Jean-Luc Godard, Film Socialism, este filmul-surpriză al evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, care se desfăşoară între 15 şi 21 octombrie, la Cinema Studio.

„O simfonie în trei părţi”, cum l-a descris renumitul cineast, filmul va putea fi vizionat în premieră naţională miercuri, 20 octombrie, de la ora 19.00, la Cinema Studio. Film Socialism a fost proiectat anul acesta în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes. O croazieră pe Mediterana, conversaţii în mai multe limbi, încercarea unor părinţi de a se explica în faţa copiilor lor pe teme ca Libertate, Egalitate şi Fraternitate, şi o trecere prin şase locuri în care s-au născut mituri false sau adevărate, Egipt, Palestina, Odessa, Hellas, Napoli şi Barcelona – astfel sună sinopsisul acestui film.

„Orice nou film de Godard e un eveniment”, scria criticul Manohla Dargis pentru „The New York Times”, în timpul Festivalului de la Cannes, subliniind faptul că „plăcerile creaţiilor lui Godard sunt complicate: oricât de personal, chiar ermetic ar fi limbajul filmelor sale, exact densitatea acestui limbaj, frumuseţea vizuală a filmelor şi ghicitorile intelectuale te atrag sau te îndepărtează definitiv”.

Regizorul care a schimbat faţa cinema-ului în anii 60-70 este considerat cel mai radical dintre cineaştii Noului Val francez. Şi-a început cariera scriind pentru „Cahiers du Cinema” şi a continuat cu filme devenite repere în istoria cinematografiei ca A bout du souffle, Le petit soldat, Bande à part sau Pierrot le Fou.

Les Films de Cannes à Bucarest continuă, până joi, cu proiecţiile unor filme străine şi româneşti care au avut premiera mondială la festivalul francez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here