„Goltzius and The Pelican Company”, de Peter Greenaway, închide BIEFF 2012

0
560

Noul film al cineastului britanic Peter Greenaway va fi proiectat la București la doar câteva zile de la premiera internațională în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Roma. Goltzius And The Pelican Company va închide Festivalul Internațional de Film Experimental – BIEFF duminică, 25 noiembrie, la Cinema Scala.

Invitat la BIEFF încă de la prima ediție, când a susținut un masterclass,  Peter Greenaway este preşedintele onorific al BIEFF, începând de anul acesta.

O incursiune portmodernă in istoria artei și a umanității, Goltzius and The Pelican Company urmăreste povestea lui Hendrick Goltzius, tipograf și gravor de printuri erotice, din Olanda sfârșitului de secol XVI. Ajuns la palatul Marchizului de Alsacia alături de compania sa de tipografi, actori și scriitori – The Pelican, Goltzius îl convinge pe marchiz să plătească pentru o tiparniță cu care să poată publica versiuni ilustrate din Vechiul Testament și din scrierile lui Ovidiu.

În schimb, Goltzius și compania sa tipografică se oferă să pună în scenă, pentru marchiz si curtea sa, șase povești biblice din Vechiul Testament legate de tabuurile sexuale. Astfel, pPoveștile erotice ale lui Adam și Eva, Lot și fiicele sale, David și Bathsheba, Samson și Dalila și Ioan Botezătorul și Salome se transformă în tablouri vivante de o creativitate debordantă.

Peter Greenaway despre Goltzius and The Pelican Company: „În termeni de idei mari, filmul discută non-apologetic trei teme – erotismul în timpurile noastre, antagonismul dintre creștinism și sex și invenția unui nou mediu de comunicare. (…) Există cu siguranță aici un discurs despre blasfemie, moralizarea religioasă, ipocrizia sexuală și diferitele stadii ale tabuului sexual și despre felul nesatisfăcător în care toate religiile tratează ruptura aparent iremediabilă dintre credințe religioase și sexualitate”.

Peter Greenaway a semnat 12 lungmetraje şi 50 de scurtmetraje şi filme documentare, expoziţii, instalaţii video, VJ performance-uri, picturi, cărţi, librete de operă. Filmul The Cook, The Thief, His Wife, And Her Lover l-a consacrat în plan internaţional, iar reputaţia i-a fost consolidată de ulterior de The Pillow Book, The Tulse Luper Suitcases sau Drowning by Numbers.

Noua ediţie a BIEFF are loc în perioada 20 – 25 noiembrie, la Cinema Scala și Cinema Elvira Popescu. Intrarea la proiecțiile și evenimentele conexe BIEFF este liberă, în limita locurilor disponibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here