Ada Solomon a câștigat Premiul Eurimages pentru coproducție

0
335

Ada SolomonProducătoarea Ada Solomon, de la Hi Film, este laureata de anul acesta a premiului Eurimages pentru coproducţie, o distincţie care recunoaşte rolul decisiv pe care îl au coproducţiile în industria de film din Europa.

Premiul îi va fi înmânat pe 7 decembrie, la Berlin, la gala Premiilor Academiei de Film Europene.

Cel mai recent film produs de Ada Solomon este Poziția copilului (r. Călin Peter Netzer), premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin și propus de România la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.

Unul dintre cei mai activi profesioniști din industria filmului, cu o experiență de 20 de ani, Ada Solomon a înființat casa de producție Hi Film și compania de distribuție Parada Film, este director executiv al NexT Film Festival și, împreună cu Tudor Giurgiu, gestionează trei miniplexuri în România.

De la înfiinţarea Hi Film, Ada Solomon a produs scurtmetraje premiate ale regizorilor Cristian Nemescu (Marilena de la P7) şi Radu Jude (Lampa cu căciulă), debutul în lungmetraj al lui Radu Jude (Cea mai fericită fată din lume), al Melissei de Raaf şi al lui Răzvan Rădulescu (Felicia, înainte de toate), al lui Paul Negoescu (O lună în Thailanda) şi documentarele realizate de Alexandru Solomon (Kapitalism – reţeta noastră secretă), printre altele, se arată în comunicatul citat.

Dintre filmele românești finanțate de Eurimages, Ada Solomon a produs Din dragoste cu cele mai bune intenţii, de Adrian Sitaru, câştigătorul a două premii la Festivalul de la Locarno în 2011 şi a două premii Gopo, şi Toată lumea din familia noastră, de Radu Jude, care a câştigat şase premii Gopo şi marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, în 2012.

Eurimages, creat în 1989, este fondul Consiliului Europei pentru sprijinul producţiei, distribuţiei şi exploatării operelor cinematografice europene, iar cele 34 de state membre cooperează activ şi susţin acordarea de sprijin financiar pentru coproducţii, distribuţie şi sălile de cinema. Până în prezent, Eurimages a susținut peste 1500 de producții europene.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here