Drama „Diaz”, cu Monica Bîrlădeanu, selecţionată la Berlin

1
405

Filmul Diaz – Don’t Clean Up This Blood, în regia lui Daniele Vicari, filmat în România şi co-produs de Mandragora Movies, a fost inclus în secţiunea Panorama Dokumente a celei de-a 62-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin (9 – 19 februarie). Pelicula va avea premiera internaţională duminică, 12 februarie.

Filmul produs de Bobby Păunescu, Domenico Procacci şi Jean Labadie a avut la bază un scenariu scris de Daniele Vicari şi Laura Paolucci, iar din distribuţie fac parte Jennifer Ulrich, Monica Bîrlădeanu, Claudio Santamaria, Elio Germano, Alessandro Roja şi Cosmin Seleşi.

Diaz – Don’t Clean Up This Blood prezintă evenimentele din ultima zi a Summitului G8 desfăşurat la Genova, când mai mult de 300 de agenţi ai forţelor de ordine au dat buzna în incinta şcolii „Diaz”. Erau conduşi de Unitatea 7, urmată de agenţii Digos şi unitatea mobilă, în timp ce carabinierii au încercuit clădirea.

A fost numită „noaptea voluntarilor” datorită prezenţei masive a celei mai mari părţi a unităţilor forţelor de ordine. În ceea ce comandorul Fournier descria ca fiind un „măcel mexican”, 93 de oameni au fost bătuţi şi arestaţi în ciuda faptului că nu au opus nici un fel de rezistenţă. Cei mai mulţi dintre ei erau tineri şi jurnalişti străini care dormeau în momentul acela, fiind cazaţi in şcoală.

Raportul poliţiei se referea la o „percheziţie” pentru că suspectau prezenţa activiştilor „blocului negru” (o tactică de protest) în clădirea şcolii. Purtătoarea de cuvânt a poliţiei va spune mai târziu în conferinţa de presă că 63 de certificate medicale completate de Poliţia Judiciară făceau referire la afecţiuni anterioare. Mulţi dintre presupuşii activişti descoperiţi în spital fuseseră arestaţi pentru deteriorarea şi jefuirea clădirilor, opunerea de rezistenţa la arest, posesie ilegală de arme.

După ce au fost bătuţi în clădirea şcolii şi supuşi unor suferinţe în spital, cincizeci dintre cei arestaţi au trecut prin tortură în barăcile din Bolzaneto. „Prizonierii” au fost trimişi acasă în ţările lor abia câteva zile mai târziu, fiind acuzaţi de terorism. Amnesty International a catalogat evenimentul drept „cea mai gravă încălcare a drepturilor omului dintr-o ţară vestică după al doilea război mondial”.

Filmările au debutat anul trecut la Bucureşti pe 25 iunie si au durat 12 săptămâni. Pentru filmarea conflictelor stradale s-a construit un decor de 18.000 mp în centrul Capitalei, reprezentând replica străzii Cesare Batisti din Genova, pe care se afla şi şcoala Diaz. Ultimele 3 săptămâni de filmare s-au desfăşurat în Italia.

În lungmetrajul coprodus de Mandragora Movies, Fandango şi Le Pacte au jucat peste 100 de actori, dintre care 51 români, şi un număr impresionant de figuranţi – peste 6.500, şi au fost aduse din Italia 20 de maşini de poliţie.

Premiera filmului în România va avea loc în cursul anului 2012.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here