Filmele premiate la Astra vin la Bucureşti

0
492

afacerea tanaseO selecţie de documentare din programul aniversar Astra Film Festival 2013 va fi proiectată la București, la Institutul Cultural Român (21 – 23 ianuarie, 18.00) şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român (24 – 26 ianuarie).

Marţi, 21 ianuarie, de la ora 18.00, programul debutează la ICR cu Anatomia plecării (regia Şerban Oliver Tătaru), Cel mai bun documentar din competiţia dedicată filmelor din Europa Centrală şi de Est. Regizorul reface traseul plecării familiei sale din România în Germania în ultimii ani ai regimului comunist.

Câştigător al premiului pentru Cel mai bun documentar românesc, În numele primarului (regia Anca Hirţe) va fi proiectat miercuri, 22 ianuarie. Filmul este o analiză pertinentă a relaţiei oamenilor simpli cu autoritatea.

În ultima zi, pe 23 ianuarie, programul include două proiecţii, O scurtă istorie Astra Film (regia Carmen Vidu), povestea celor 20 de ani de festival narată de Dumitru Budrala, director Astra, şi Afacerea Tănase. Leapşa pe murite (regia Ionuţ Teianu), câştigător al premiului special. Documentarul reconstituie unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de tentativă de asasinat cu iz politic din perioada ceauşistă. La proiecţii vor fi prezenţi Ileana Bîrsan (critic de film), Dumitru Budrala (director AFF) şi Csilla Kato (director de programe AFF).

În weekend, la MNȚR continuă seria proiecțiilor de la Astra. În prima zi, vineri, de la ora 18.30, publicul va putea viziona filmele O scurtă istorie Astra Film şi Mathew’s Laws (regia Marc Schmidt). Acesta din urmă este marele câştigător la Astra Film Festival 2013.

Sâmbătă, 25 ianuarie, de la ora 17.00, pe marele ecran ajung poveşti intime locale, precum My German Children (regia Tom Pauer) şi Dancing Alone (regia Biene Pilavci) – premiul pentru Cel mai bun film documentar din competiţia internaţională; dar şi subiecte de interes global, Google and the World Brain (regia Ben Lewis), un film despre proiectele controversate desfăşurate cu ușile închise de gigantul Google.

Duminică, 26 ianuarie, de la ora 15.00, vor fi proiectate Blestemul gazelor de şist (regia Lech Kowalski), unul dintre cele mai aclamate filme din 2013 care dezbat un subiect extrem de actual, Cântece pentru un muzeu (regia Eliza Zdru), Speranţe la vânzare (regia Cecilia Felmeri) şi Ion (regia Olivier Magis).

Astra Film Sibiu, care a sărbătorit recent 20 de ani de existenţă, va ajunge în curând şi la Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş sau Iaşi. În paralel, continuă proiecțiilor de joi, de la ora 19.00, la Cinemateca Astra Film din Sibiu. Ediția din 2014 va avea loc între 13 și 19 octombrie.

AFF On Tour la București este organizat de Astra Film – CNM Astra Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Institutul Cultural Român și Muzeul Național al Țăranului Român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here