Training intensiv cu un „script doctor”, la Second Draft

0
3220

Vizual Second DraftAsociaţia Culturală Control N lansează proiectul Second Draft, un atelier de scenaristică de scurtmetraj, desfăşurat în perioada 20 – 27 aprilie, în Bucureşti.

Potrivit organizatorilor, Second Draft îşi propune să descopere şi să sprijine opt proiecte de scurtmetraj,  să ofere un cadru de lucru profesionist pentru dezvoltarea şi îmbunătăţirea scrierii scenariilor, să faciliteze întâlniri între scenarişti şi producători de film din România. Participanţii vor lucra pe scenarii sub îndrumarea unui script doctorprofesionist, Antoine Le Bos.

Atelierul debutează cu un curs teoretic despre scrierea unui scenariu de scurtmetraj, susţinut de Antoine Le Bos. De-a lungul a cinci zile consecutive de training, participanţii vor lucra aplicat, împreună cu trainer-ul, pe fiecare dintre scenariile din proiect.

Ultimele două zile ale atelierului sunt dedicate unui training aplicat pe pitching de proiect. Participanţii vor fi îndrumaţi să îşi creeze propria prezentare de proiect, pe care o vor susţine în două etape: în faţa trainerului şi a celorlalţi participanţi – primind feedback pentru îmbunătăţirea şi perfecţionarea prezentării –  şi, apoi, în faţa unui grup de producători de film din România, selecţionaţi în prealabil de către Asociaţia Control N.

După săptămâna de training intensiv, participanţii vor începe, pe cont propriu, rescrierea scenariilor. Ei vor avea la dispoziţie o lună pentru finalizarea celui de-al doilea draft de scenariu. Noile variante vor fi trimise pentru lectură către toţi participanţii la curs, către organizatori şi către trainer. În luna octombrie, pe Liternet.ro vor fi publicate cele opt scenarii într-un volum digital intitulat Second Draft.

Second Draft se adresează tuturor celor interesaţi de scrierea şi dezvoltarea unui scenariu de scurtmetraj de ficţiune. Participanţii trebuie să fie cetăţeni români, cu vârste peste 18 ani, cu sau fără o pregătire universitară în domeniul filmului.

Toţi cei interesaţi îşi pot înscrie scenariul pentru preselecţia celor opt proiecte finaliste completând aplicaţia online de pe site-ul Asociaţiei Culturale Control N, până la data de 19 martie.

Second Draft este un proiect organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

***

Antoine Le Bos este scenarist şi consultant de scenarii cu peste 25 de scenarii de lungmetraj dezvoltate şi finalizate ca autor sau co-autor şi experienţa a peste o sută de proiecte de lungmetraj pe care le-a urmărit în calitate de consultant. În 2002, a înfiinţat workshop-urile Ciné-Ecritures din Paris. A lucrat pe post de consultant pentru proiectul Moulin d’Andé (CECI, Franta), fiind mentor al sesiunilor de rescriere de scenarii între 2005 şi 2007.

Între 2007 şi 2010 a fost mentor pentru scenariile de scurt metraj participante la European Short Pitch. În prezent, predă scenaristică la Universitatea Brest. Din 2007, este directorul artistic al Le Groupe Ouest, al Centrului European pentru Creaţie Cinematografică din Britanny şi, de curând, a înfiintat laboratorul de film Cross Channel Film Lab, între Franţa şi Marea Britanie. Din 2007, este tutor în atelierul de dezvoltare de scenarii Torino Film Lab, din cadrul Festivalului de Film de la Torino şi în proiectul Interchange.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here