„Sacro GRA”, câștigătorul Leului de Aur, din 20 februarie la cinema

0
461

Sacro GRA

Primul documentar care a câștigat vreodată Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, Sacro GRA, în regia lui Gianfranco Rosi, rulează în cinematografe din 20 februarie.

GRA este acronimul lui Grande Raccordo Anulare, centura care înconjoară Roma şi care străbate periferiile oraşului. În juriul acestei şosele uriaşe gravitează personaje extrem de diferite: un botanist care ascultă zgmotul larvelor care invadează palmierii, un ambulanţier care îi salvează pe răniţii GRA noaptea, un pescar care cunoaşte Tibrul ca pe propriul buzunare, câteva prostituate ieftine, un nobil decăzut care-şi închiriază casa cui se nimereşte, şi un cuplu de intelectuali conectaţi mereu la computer şi telefon.

Gianfranco Rosi a fost distins și cu premiul secţiunii Orizzonti la Veneția, în 2008, cu Below Sea Level. 

„GRA-ul, acest râu de trafic în mișcare perpetuă și oamenii care locuiesc aici formează o realitate care trebuie văzuta și luată în considerare. Contradicțiile sale sunt uimitoare: un preot Franciscan în picioare pe banda de urgență face fotografii cu cerul; turme de oi pasc la doar câțiva metri de autoturismele care zboară cu 120 km pe oră, lumi în mișcare se intersectează, complet inconștiente unele de altele. În timpul zilei, GRA este doar un sistem de transport, dar, pe timp de noapte, o lume de o complexitate intensă erupe și devine penetrabilă doar la apus și în zori. Lumina zilei, supraîncărcată cu informații, restabilește o realitate neînduplecată, rigidă. Apoi, în lumina serii, trăsăturile GRA-ului se domolesc și dimensiunile personajelor devin evidente”, spunea regizorul Gianfranco Rosi.

Filmul este distribuit de Clorofilm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here