„Ultimul Supravieţuitor” deschide Festivalul Filmului Evreiesc

1
374

În această seară, de la 19.00, la Cinema Studio, un documentar proiectat în premieră în România, Ultimul Supravieţuitor, deschide prima ediţie a Festivalului Filmului Evreiesc Bucureşti (20-26 iunie). La proiecţie va asista protagonista filmului regizat de Michael Pertnoy, scriitoarea de origine română Hedi Fried, supravieţuitoare a lagărelor de concentrare de la Auschwitz-Birkenau şi Bergen-Belsen.

Hedi Fried s-a născut în 1924 la Sighet, a studiat la Cluj şi a fost închisă la Auschwitz-Birkenau şi Bergen-Belsen în 1944-1945. S-a căsătorit cu un alt supravieţuitor al lagărelor de concentrare, cu care a avut trei copii, stabilindu-se în Suedia. A ţinut numeroase conferinţe despre Holocaust, a fost consilier al guvernului suedez în problema Holocaustului şi a publicat numeroase cărţi şi articole pe această temă. În 1999, a fost numită Europeanul Anului.

„În fond, despre ce ultim supravieţuitor vorbim? Poate că ar fi cazul să apelăm la metafora unei uriaşe păduri care îşi înfige cu disperare rădăcinile în pământ. Este o imagine foarte dragă celor care au scăpat din ghearele morţii şi cu care am stat de vorbă”, spune regizorul filmului, Michael Pertnoy. „Este, într-un fel, expresia triumfului lor asupra unei lumi care a vrut să-i distrugă atât pe ei cât şi pe urmaşii lor. Sigur că timpul care ne este acordat pe pământ e limitat şi că nu ne va fi dat să ne întâlnim cu ultimul supravieţuitor, dar putem fi siguri că, dacă vorbim suficient de tare, vocile noastre vor fi auzite chiar şi atunci.”

Ultimul Supravieţuitor a obţinut premiul pentru cel mai bun documentar la Oxford Film Festival (2010), premiul special al juriului la Dallas International Film Festival (2010), fiind inclus în selecţia oficială a Atlanta Film Festival, Miami Jewish Film Festival, Boston International Film Festival şi Los Angeles Jewish Film Festival, anul trecut.

Bucharest Jewish Film Festival – BJFF se va desfăşura, începând de azi, la Cinema Studio, Cinema Scala, Terasa Green Hours şi Muzeul Ţăranului Român.

Selecţia cuprinde filme precum Gainsbourg: A Heroic Life (filmul lui Joann Sfar despre excentricul şi sulfurosul Serge Gainsbourg, premiat cu două Cesar-uri), A Film Unfinished (un documentar găsit în arhive despre care s-a crezut până de curând că documenta viaţa din ghetoul din Varşovia, dar s-a dovedit a fi regizat), A Room and A Half, Bar Mitzvah, Land of Genesis, Leap of Faith, Love During WartimeStrangers No More – Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj documentar, My Father, My Lord – Tribeca, 2007, cât şi o serie de documentare TVR realizate de Mihaela Crăciun (În Bucovina lui Norman Manea), Adelin Petrişor, Sandrino Gavriloaia şi alţii.

Proiecţiile vor fi dublate de întâlniri cu realizatori şi actori sau personalităţi devenite subiecte ale acestor producţii.

Festivalul Filmului Evreiesc Bucureşti se înscrie într-o reţea de peste 130 de manifestări similare organizate în întreaga lume sub brand-ul Jewish Film Festival, care celebrează valorile cultural-artistice evreieşti. Evenimentul este organizat de NOI Media Print S.A. şi Fundaţia Culturală Art Promo, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Lista completă a filmelor, pe www.bjff.ro.

1 COMENTARIU

  1. Am vazut filmul Amazing love (2012) este minnaut , povestea lui Osea (care nu e ff bine stiuta sau nu ecranizata ) . E doar o sugestie , Ar bucura pe multi .Multumesc ca existati

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here