Ce vedem la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte

1
350

Scurmetrajul premiat cu Palme d’Or la Cannes 2012,  primul film interactiv din România, Kiddo, cele mai noi filme scurte românești și un concert The MonoJacks sunt câteva dintre surprizele evenimentului Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, care va avea loc pe 23 iunie în București, la Biblioteca Națională, și concomitent în Timișoara, Cluj, Brașov și Sibiu.

25 de filme și tot atâtea povești despre timp, prietenie, decizii sau regăsiri vor rula până la 5 dimineața.

Tăcerea (regia L. Rezan Yesilbas, Turcia), un film emoționant despre un cuplu cu cinci copii, care a obținut la sfârșitul lunii mai Palme d’Or la Cannes, va fi  proiectat în premieră în România. De neratat sunt și Țărmul (r. Terry George, Marea Britanie), fictiunea câștigătoare anul acesta la Oscar, Balonul negru (r. Joshua Safdie, Ben Safdie, SUA), premiat la Sundance.

În țară, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte are loc la Timișoara – în Grădina de Vară de la Filarmonică, Cluj – în clădirea Casino-ului din Parcul Central, Brașov – la Centrul Cultural Reduta, Sibiu – la Teatrul Gong.

Biletele pentru evenimentul din București se pot achiziționa prin MyTicket și Eventim la prețul de 30 de lei sau la intrare, la prețul de 40 de lei. Detalii despre biletele pentru evenimentele locale găsiți pe site-ul www.shortsup.ro.

Program

20:00 Concert live The MonoJacks & Special Guests

21:30 WarmUP

Dragoste la prima vedere/ Love at First Sight (r. Michael Davies, Marea Britanie, 2010) 11’

Nu te îndrăgosteşti în fiecare zi. O comedie cu John Hurt despre fluturi în stomac care a prins din zbor premiul publicului la Aspen Shortsfest şi premiul juriului la Raindance Film Festival.

Chefu’ (r. Adrian Sitaru, România, 2012) 18’

Comedie despre interminabilele discuţii între vecini: ce face un băiat de 17 ani acasă când mama lipseşte şi, mai ales, cum reacţionează vecinele? Un film scurt care şi-a început de curând circuitul festivalier şi a fost prezent la Cannes în urmă cu doar câteva zile.

În sălbăticie/ Wild Life (r. Amanda Forbis, Wendy Tilby, Canada, 2011) 14’

În 1909, un englez se mută în Canada. Este evident nepotrivit pentru loc, dar scrisorile către cei de-acasă sunt optimismul întruchipat. Animaţie câştigătoare la Genie Award şi nominalizată la Oscar.

Maşina Timpului/ Time Freak (r. Andrew Bowler, SUA, 2011) 11’

Comedie nominalizată la Oscar 2012 despre un inventator nevrotic şi abulic care se rătăceşte în timp. A obţinut şi Grand Jury Prize la Seattle International Film Festival.

22:45 WinnersUP

Ţărmul/ The Shore (r. Terry George, Marea Britanie, 2011) 29’

Câştigătorul la Oscar, ficţiune, de anul acesta spune povestea dulce-amară a doi prieteni. Relaţia lor e întreruptă brusc de neliniştile din Irlanda de Nord. Cum arată reîntâlnirea, după 25 de ani?

Plimbarea de dimineaţă/ A Morning Stroll (r. Grant Orchard, Marea Britanie, 2011) 7’

Animaţie bazată pe o povestire a celebrului autor american postmodernist Paul Auster. Un newyorkez întâlneşte o găină pe străzile oraşului: care dintre cei doi se va dovedi “mai urban” şi “mai cool”? A câştigat premiul pentru scurtmetraj animat la BAFTA, la Sundance şi a fost nominalizat la Oscar.

Tăcerea/ Sessiz-be deng (r. L. Rezan YESILBAS, Turcia, 2012) 14’

Scurtmetrajul proaspăt câştigător la Cannes, laureat cu Palme d’Or la sfârşitul lunii mai 2012, vine la Noaptea Lungă în premieră în România. Drama unui cuplu nu poate fi uşoară când la mijloc sunt cinci copii şi o condamnare la închisoare.

Fantasticele cărţi zburătoare ale lui Morris Lessmore/The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore (r. William Joyce, Brandon Oldenburg, SUA, 2011) 15’

O alegorie plină de umor despre puterea vindecătoare a poveştilor. Nu degeaba a câştigat Oscarul şi alte 14 premii internaţionale – suprapune câteva tehnici de animaţie în folosul aceluiaşi rezultat: încântarea deplină.

24:00 HandsUP

Special guest: primul film interactiv din România, în premieră la Bucureşti

Kiddo (r. Millo Simulov, Romania 2012) 33’

Copiii din familii dezbinate devin oameni în toată firea la vârste fragede. O realitate traumatizantă, pe care preferăm să n-o observăm. Kiddo este pasionată de box, refugiul ei atunci când simte că nu mai poate. Dar o femeie care loveşte cu furie un sac de box nu este o imagine senină, nu?

1:00 GoingUP

Raju/ Raju (r. Max Zähle, Germania/India, 2011) 24’

Un cuplu de germani adoptă un orfan din India. Copilul însă dispare, odată cu pasagerul moment de fericire al familiei. Nominalizat la Oscar, categoria ficţiune şi câştigător la LA Shortsfest, premiul pentru cel mai bun film străin.

O duminică/ Dimanche (r. Patrick Doyon, Canada, 2011) 10’

Într-o duminică tipică şi foarte plictisitoare, un băieţel se joacă, aparent inocent, cu o monedă. Ce provoacă însă micuţul depăşeşte orice imaginaţie. Animaţie nominalizată la Oscar.

De Rusalii/ Pentecost (r. Peter McDonald, Irlanda, 2010) 11’

Când Damian e obligat să facă parte din suita celor care îl slujesc pe Domnul, se confruntă cu o alegere chinuitoare: religia sau fotbalul? Nominalizat la Oscar, categoria ficţiune.

Apele tac (r. Anca Miruna Lăzărescu, România/Germania/Serbia, 2011) 30’

O dramă care te ţine cu sufletul la gură despre doi tineri ce vor să fugă din ţară. Fiecare are nevoie de celălalt, dar lipsa deplină de încredere naşte ezitări. În plus, unul dintre ei, interpretat de Andi Vasluianu, trebuie să-şi lase soţia în urmă. A câştigat peste 34 de premii, a fost nominalizat la Berlin şi distins cu două trofee Gopo.

2:30 CheerUP

La cafea / Café Regular (r. Ritesh Batra, Egipt, 2011) 11’

Într-o cafenea ca multe altele din Cairo, un cuplu trece printr-un test de foc. Menţiune specială a juriului la Tribeca.

Ţipătul (r. Sebastian Cosor, România, 2010) 3’

Una dintre cele mai surprinzătoare animaţii din ultimii ani. În doar 3 minute, filmul dezvoltă într-un mod ingenios tema celebrei lucrări plastice a expresionistului Edvard Munch, The Scream. Dublu câştigător la Anim’est şi la alte competiţii.

Balonul negru/ The Black Balloon (r. Joshua Safdie, Ben Safdie, SUA, 2012) 21’

În timp ce încearcă să plimbe 40 de copii prin New York, un bărbat stresat pierde “esenţialul”: 100 de baloane. Câştigător la Sundance, categoria ficţiune în competiţia naţională (film american).

Complicatul destin al lui Robert Ebb/ The Elaborate End of Robert Ebb (r. François-Xavier Goby, Clement Bolla, Matthieu Landour, Franta/Marea Britanie, 2011) 12’

O simplă farsă se transformă într-un dezastru total. Comedie câştigătoare a premiului Canal+ la Clermont-Ferrand.

3:20 KeepUP

De azi înainte (r. Dorian Boguţă, România, 2011) 36’

La 18 ani, personajul principal primeşte cadou o lecţie de şofat, o sticlă de vodcă şi o discuţie îndrăzneaţă despre femei. O surpriză îi dă însă peste cap toată aniversarea. Cel mai bun film românesc la NexT 2012.

Spărgătorii/ Pitch Black Heist (r. John Maclean, Marea Britanie, 2011) 13’

Câştigătorul la BAFTA este o dramă despre doi spărgători ale căror planuri exacte sunt spulberate de un sistem de alarmă. O treabă doar aparent banală pentru doi profesionişti ai răului.

Peste Atlantic / Tuba Atlantic (r. Hallvar Witzø, Norvegia, 2010) 25’

Toată lumea va muri într-o zi. Oskar ştie că va muri în exact 6 zile. Are 70 de ani şi e momentul să-şi ierte fratele pentru o dispută veche. Nu e uşor însă să traversezi Atlanticul. Nominalizat la Oscar, ficţiune şi câştigător al premiului Mediatheques la Clermont-Ferrand, cel mai prestigios festival de film scurt din lume.

4:30 WakeUP

Întoarcerea/ Kthimi (r. Blerta Zeqiri, Kosovo, 2012) 21’

Un bărbat se întoarce la soţie şi fiu după ce a fost închis într-o închisoare sârbă. S-au schimbat prea multe, iar reluarea vechilor obişnuinţe pare imposibilă. Ficţiune câştigătoare la Sundance.

Vânători începători/ The Debutante Hunters (r. Maria White, SUA, 2011) 12’

Feminitatea şi vânătoarea au multe în comun în Carolina de Sud. Ce le mână oare pe femeile-vânător în sălbăticie? Un documentar exuberant care a obţinut Premiul Publicului la Sundance.

Rafa/ Rafa (r. João Salaviza, Franta/Portugalia, 2012) 25’

Câştigătorul trofeului Ursul de Aur pentru scurtmetraj narează drama intensă a imigranţilor fără acte. Bazat pe faptele reale întâmplate la Paris în vara lui 2006.

Marele iepure/ Gurehto Rabitto (r. Atsushi Wada, Franta, 2011) 7’

O animaţie jucăuşă şi profundă, la fel ca un proverb. Un film despre magia existenţei ce a uimit juriul de la Berlin, care i-a acordat Ursul de Argint.

ShortsUP este un proiect generat de ORICUM şi Feeder.ro care aduce în atenţia publicului cele mai valoroase scurtmetraje din lume.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here