„Totul despre scurtmetraj”. Cum să faci un film de A la Z

0
1305

„Totul despre scurtmetraj”. Cum să faci un film de la A la Z„Scenariul. Scenariul. Scenariul. Dacă scenariul nu e în regulă, nu o vei scoate cu bine la capăt. E, totodată, şi singura etapă din procesul de realizare a unui film care nu costă bani – exceptând berile şi cafeaua – şi o poţi prelungi, ca da Vinci cu Mona Lisa, până îţi iese o capodoperă”, e primul sfat pe care îl dă cineaştilor începători Clifford Thurlow (58 de ani), unul dintre cei mai renumiţi scriitori-fantomă din Marea Britanie şi autorul volumului „Totul despre scurtmetraj”.

Colecţia Arta 007, a editurii IBU Publishing, din care face parte şi această carte,  cuprinde seriile „Filme pentru toţi” – primele două volume sunt „Noul Val Francez”, de Michel Marie, şi „Filmul Japonez”, de Max Tessier – şi „Practica filmului”. În cadrul acestuia din urmă, a fost tradus şi volumul lui Clifford Thurlow.

A lucrat cu Dalai Lama

Ideea unui ghid pentru debutanţii într-ale regiei i-a fost dată scriitorului şi cineastului britanic de către un editor care a sesizat „gaura” de pe raftul cu volume despre cinema. „Exista un loc disponibil pe piaţă pentru exact o asemenea carte şi editorul de la Berg, din Marea Britanie, parte a MacMillan Group, m-a angajat să o scriu. Ei m-au ajutat, totodată, să-mi finanţez scurtmetrajul «Greta May», o adaptare după una dintre povestirile mele”, povesteşte Thurlow.

Regizorul are faima unuia dintre cei mai talentaţi scriitori-fantomă din Marea Britanie. În tinereţe, a lucrat cu Dalai Lama, a contribuit la traducerea textelor sacre tibetane din sanscrită în engleză, şi a făcut comerţ cu pietre preţioase în sud-estul Asiei. Ajuns la Hollywood, a fost angajat să scrie memoriile actriţei Carol White, „Carol Comes Home”. Au urmat alte cărţi de memorii cărora Thurlow le-a şlefuit contururile. Printre acestea, „Today I’m Alice”, povestea unei femei cu multiple personalităţi, Alice Jamieson, şi cea a unui căpitan de infanterie trimis in Irak, James Ashcroft („Escape From Baghdad”). În anii 90, a călătorit în estul Europei, inclusiv în România, rezultatul fiind o carte de reportaje, „Brief Spring: A Journey Through Eastern Europe”.

„Cineaştii pot fi cei mai generoşi oameni din lume”

Pentru cartea „Totul despre scurtmetraj”, a apelat la unul dintre veteranii din industria cinematografică britanică, producătoarea Maureen Murray. „La un moment dat, am rămas fără bani, şi Maureen m-a dus la o întâlnire cu Ron Lloyd, de la True Media, cu care lucrase anterior. Compania lui lucra la «The Constant Gardener», regizat de Fernando Meirelles, cu Ralph Fiennes şi Rachel Weisz. În cele trei săptămâni care au urmat, mi-au demonstrat cu «Greta May» că cineaştii pot fi cei mai generoşi oameni din lume”, spune scriitorul, care dă indicaţii, în volum, şi despre cum să faci rost de bani pentru un film.

Sursa: www.evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here