Filme cu pedigree în secţiunea Mozaic a Anim’est. 46 de animaţii premiate prin lume

0
624

Câteva dintre filmele de animaţie care au făcut turul festivalurilor în ultimii doi ani, inclusiv singurul lungmetraj românesc, Crulic – Drumul spre Dincolo,  vor fi proiectate în secţiunea Mozaic a Anim’est (7 – 16 octombrie).  Veţi putea vedea 9, filmul produs de Tim Burton, Goodbye, Mr Christie, noul lungmetraj al lui Phil Mulloy, Midori-Ko, SF-ul anime al lui Keita Kurosaka, sau amuzantul Une vie de chat.

Pe lângă cele opt lungmetraje, selecţia Mozaic cuprinde şi 38 de scurtmetraje multi-premiate, care concurează, în mod tradiţional, la Premiul Publicului, oferit de Sony în urma voturilor spectatorilor. Printre ele,  laureatul Oscar 2011 pentru Cel mai bun scurtmetraj animat – The Lost Thing (r. Andrew Ruhemann, Shaun Tan, Australia), Switez / The Lost Town of Switez (r. Kamil Polak), selecţionat în competiţia de anul acesta a Berlinalei şi premiat pentru coloană sonoră la Annecy sau Tussilago – nominalizat la Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun ccurtmetraj şi selecţionat la Berlin în 2010.

Muzorama (r. Elsa Brehin, Raphaël Calamote, Mauro Carraro, Maxime Cazaux, Emilien Davaud, Laurent Monneron, Axel Tillement, Franţa, 2009) a fost proiectat, printre altele, la Clermont Ferrand, Annecy, Ottawa, Bruxelles şi Rio de Janeiro; Love and Theft (r. Andreas Hykade, Germania, 2010) a obţinut trofeul pentru muzică la ediţia 2010 a Annecy; Sju dagar i skogen / Seven Days in the Woods (r. Peter Larsson, Suedia, 2011) a fost la Berlin anul acesta, iar  scurtmetrajul semnat de co-regizorul celebrului Persepolis, Vincent Paronnaud – Il était une fois l’huile / Once Upon A Time There Was Oil, a fost premiat la Festivalul de Film Sci-Fi de la Nancy 2010 şi proiectat la Annecy sau Rio de Janeiro.

Lungmetrajele din secţiunea Mozaic:

9

(regia Shane Acker, SUA, 2009)

Filmul produs de Tim Burton şi Timur Bekmambetov, care dezvoltă subiectul din scurtmetrajul cu acelaşi titlu şi acelaşi autor, nominalizat la Oscar în 2005, îi aduce pe Elijah Wood, Jennifer Connelly, Martin Landau, Christopher Plummer, John C. Reilly sau Crispin Glover într-o poveste dintr-un viitor apocaliptic în care, în urma unui război între oameni şi maşini, lumea este complet distrusă, iar omenirea nu mai există.

O păpuşă de cârpă, 9, se trezeşte fără voce şi găseşte un obiect ciudat printre dărâmături. În timp ce umblă printre ruine, 9 este atacat de o maşină, pe nume Bestia, dar este salvat de o altă păpuşă, 2, care îi redă vocea. 2 îl duce pe 9 să-i cunoască pe cei dintr-o comunitate ascunsă, condusă de laşul 1.

Nominalizat la Premiile Annie 2010 pentru Cea mai Bună Scenografie, respectiv Cele mai Bune Efecte Vizuale, 9 a fost unul dintre cele mai discutate lungmetraje animate ale ultimilor ani, în Statele Unite.

Autopohádky

(regia Jakub Kohák, Libor Pixa, Břetislav Pojar, František Váša, Michal Žabka, Cehia, 2011)

Voci: Ondrej Vetchy, Peter Nárožný, Eva Holubová, Jan Hraběta

Este o adaptare după cartea cu acelaşi nume a lui Jiři Marek, o colecţie de poveşti urbane extrem de populară în Cehia. E vorba de patru poveşti animate – fiecare poveste este opera unui regizor diferit şi a unui grup de autori. Prin urmare, avem de-a face cu un spectacol variat, format din părţi distincte. La realizarea filmului au participat atât autori aparţinând generaţiei tinere (Libor Pixa, nominalizat la Premiile Academiei Ceheşti în 2010), cât şi artişti cu renume, precum Břetislav Pojar sau Michal Žabka, un experimentat regizor de film de animaţie cu păpuşi. Debutant în filmul de lungmetraj, František Váša vine la Bucureşti alături de păpuşile-personaje din film, care vor fi expuse în cadrul festivalului, dar şi pentru a susţine un atelier de animaţie cu păpuşi.

Crulic – drumul spre dincolo / Crulic – The Path to Beyond

(regia Anca Damian, România – Polonia, 2011)
Cu: Vlad Ivanov, Jamie Sives

Filmul deschide vineri, 7 octombrie 2011, începând cu ora 19:00, cea de-a şasea ediţie Anim’est. Crulic – drumul spre dincolo a avut premiera mondială la Locarno, unde a şi câştigat Menţiunea specială a Federaţiei Internaţionale a Cinecluburilor. Avându-l ca protagonist pe Vlad Ivanov, filmul spune povestea lui Claudiu Crulic, românul de 33 de ani decedat într-o închisoare din Polonia, în greva foamei. Extrem de puternic vizual, folosind un amestec de tehnici precum desen de mână, colaj, stop-motion şi animaţie cut-out, Crulic a mai fost selecţionat la prestigiosul Festival de Film Telluride (SUA), dar şi la alte festivaluri importante, precum cele de la Namur (Belgia), Pusan (Coreea de Sud), Varşovia sau Londra – BFI. Animaţia filmului aparţine echipei formate din Dragoş Ştefan, Dan Panaitescu, Raluca Popa, Roxana Benţu şi Tuliu Olteanu – primii doi dintre aceştia făcând parte din echipa de traineri a primei ediţii Animation Worksheep, atelierul de film de animaţie organizat de Anim’est în primăvara acestui an, ale cărui rezultate vor putea fi urmărite pe marele ecran de la Cinema Patria, în deschiderea festivalului, înaintea proiecţiei lungmetrajului Ancăi Damian.

Goodbye, Mr Christie

(regia Phil Mulloy, Marea Britanie, 2010)

Voci: David McFadden, Catherine Spielman, Colin Berry, Veronica Speight, Lin Chi, Rudolph Kramme, Kevin Wei, Andrew Slowly

Cel mai recent lungmetraj al lui Phil Mulloy, Goodbye, Mr Christie, este câştigătorul Marelui Premiu la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Ottawa – cel mai important de pe continentul nord-american. Pelicula îi readuce pe marele ecran pe protagoniştii Familiei Christie (2006). În acest episod, neliniştitul domn Christie este implicat într-un scandal sexual, atunci când este surprins în focurile pasiunii cu un marinar francez. Cu o paletă de culori minimalistă şi o estetică naivă, Mulloy realizează tabloul neobişnuit al unei melodrame sexuale, care va captiva şi va suprinde publicul Anim’est cu întorsături de situaţie neaşteptate.

Midori-Ko

(regia Keita Kurosaka, Japonia, 2010)

Voci: Sayaka Suzuki, Rina Yuki, Chicapan, Miwako Mishima, Asuka Amane, Fumihide Kimura, Hiroyuki Kawai

Lungmetrajul anime al lui Keita Kurosaka, prezentat în afara competiţiei la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy 2011, dar şi la festivalurile de profil de la Ottawa sau Los Angeles, este un science fiction neobişnuit. Spre a anticipa apropiata criză de hrană, cinci oameni de ştiinţă lucrează la producerea „mâncării de vis”, numite Midori-ko, care să înlocuiască atât carnea, cât şi legumele. Însă progresele făcute într-un laborator din centrul unui zone comerciale abandonate ajung într-un punct mort, deoarece Midori-ko nu intenţionează să fie mâncată şi, prin urmare, îşi ia zborul, evadând din laborator.

Rango

(regia Gore Verbinski, SUA, 2011)

Voci: Johnny Depp, Isla Fisher, Alfred Molina, Abigail Breslin

Filmul a rulat în cinematografele din România şi are şanse mari la Oscarurile din 2012. A avut premiera mondială anul acesta la Berlin, unde au fost prezenţi Johnny Depp, Isla Fisher, Alfred Molina sau Abigail Breslin. Rango (Johnny Depp) este un cameleon de casă în aşteptarea unei aventuri adevărate, pe care s-o conducă şi în care să joace chiar el. În urma unui accident de maşină, ajunge într-un oraş din vestul sălbatic, numit Dirt. Oraşul are mare nevoie de apă, dar locuitorilor le trebuie, de asemenea, un erou şi un şerif. Înfocatul Rango îşi asumă pe loc cele două roluri şi acceptă să se ocupe de problema apei, neştiind ce va urma.

Taevalaul / Sky Song

(regia Mati Kütt, Estonia, 2010)

Voci: Rain Tolk

Mediumetrajul estonian selecţionat la în numeroase festivaluri de animaţie şi de film fantastic din întreaga lume – de la Ottawa la Riga şi de la Rio de Janeiro la Seul – nu reprezintă doar aventura unui poştaş care trebuie să livreze un colet pe Lună ci, de asemenea, o călătorie în timp, cu ajutorul imaginaţiei.

Une vie de chat / A Cat in Paris

(regia Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli, Franţa – Belgia – Elveţia – Olanda, 2010)

Voci: Dominique Blanc, Bruno Salomone, Jean Benguigui, Bernadette Lafont

Nominalizat la Premiul Cesar 2011 pentru Cel mai bun film de animaţie, Une vie de chat / A Cat in Paris a făcut parte din selecţiile unor festivaluri precum cele de la Berlin, Annecy, Sarajevo, San Sebastian, Londra, Hong Kong sau San Francisco. Personajul central este Dino – un motan cu viaţă dublă. Ziua locuieşte cu Zoe, o fetiţă a cărei mamă este poliţistă, iar noaptea lucrează cu Nico, un tâlhar cu suflet mare. Zoe s-a cufundat în muţenie în urma uciderii tatălui ei din cauza gangsterului Costa. Într-o noapte, Zoe se hotărăşte să-l urmărească pe Dino. Pe drum îi aude fără să vrea pe nişte răufăcători şi descoperă că dădaca ei face parte din banda de gangsteri.

***

Abonamentele (Festival Pass), Biletele de 10 proiecţii, dar şi Biletele Individuale pentru Galele de Deschidere şi Închidere ale Anim’est 2011 s-au pus în vânzare în reţeaua Ticketfan – online, pe site-ul www.ticketfan.ro, dar şi în magazinele Flanco din toată ţara şi Librăria Engleză Anthony Frost din Bucureşti. Festival Pass-ul Anim’est poate fi achiziţionat cu 130 de lei, urmând ca, din 30 septembrie, el să poată fi cumpărat numai la preţul de 150 de lei. Până la aceeaşi dată, Biletul de 10 proiecţii costă 70 de lei.

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Anim’est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union şi Club Control din Bucureşti şi în perioada 28-30 octombrie 2011 la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim’est va organiza o ediţie specială, la Chişinău, în Republica Moldova, în perioada 3-6 noiembrie 2011. Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membrul al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here