Astra Film se luptă cu autoritățile din Sibiu pentru finanțare

0
467
Dumitru Budrala, directorul Astra Film
Dumitru Budrala, directorul Astra Film

Festivalul de Film Documentar Astra, de la Sibiu, unul dintre cele mai importante eveniment de gen din circuitul românesc și unul dintre cele mai mari dedicate filmului de non-ficțiune, din Estul Europei, a fost exclus de la finanțare de către Primăria Municipiului Sibiu, pentru prima dată în 20 de ani.

Vineri, 14 martie 2014, Astra Film a contestat oficial desfăşurarea procesului de selecţie a ofertelor culturale, Sesiunea de selecţie nr. 1/ 2014,  după ce nici Astra Film Festival 2014, nici Astra Film Junior 2014 n-au întrunit punctajul necesar, punând sub semnul întrebării ediția de anul acesta. Perioada de soluționare a contestațiilor expiră marți, 25 martie.

În schimb, s-au calificat, printre altele, Festivalul Mustului, Festivalul Internațional de Poezie – Artgothica, evenimentul „Transfer european de cultură şi cunoştiinţe prin intermediul Calfelor Călătoare”, Festivalul Internaţional al Filmului Cinemateca Iubirii, Feeric Fashion Days, Latin Escape sau Obor Fest.

Joi, într-o conferință de presă la sediul Primăriei din Sibiu, primarul Klaus Johannis a răspuns „Nu știu”, întrebat fiind de ce a fost exclus acest proiect din rândul celor finanțate, și „Nu cred”, atunci când jurnaliștii l-au întrebat dacă o asemenea decizie nu ar avea  impact negativ asupra ofertei culturale a orașului.

„Există o comisie care analizează proiectele, le punctează și aceasta este lista. Nu mă ocup eu de acest domeniu. Eu citesc lista nu chiar din ziar, dar nu sunt implicat în această selecție. Și ar fi neprofesionist să vă răspund cu o opinie personală, câtă vreme există o comisie care analizează proiectele”, a răspuns Johannis. Acesta a pasat responsabilitatea unei asemenea finanțări către Consiliul Județean. 

„Eu cred că ar fi o idee bună dacă (CJ Sibiu – n.r.) ar finanţa acest festival. În definitiv, este a Consiliului Judeţean instituţia care organizează acest eveniment. Aşa cum noi finanţăm bine Festivalul de Teatru şi alte lucruri, dacă nu a fost inclus pe listă, da, poate CJ alocă în mod excepţional mai mult decât mărunţiş pentru cultură”, a declarat primarul Sibiului, citat de „Turnul Sfatului”.

Astra Film Festival Sibiu este organizat de Centrul de Film Documentar, Cercetare Antropologică şi Educaţie Vizuală, un departament al Complexului Național Muzeal Astra, şi de Fundaţia Astra Film. CNM Astra este o instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu.

În contestaţia depusă la Primăria Municipiului Sibiu, Astra Film atrage atenţia asupra nerespectării unor proceduri în desfăşurarea procesului de selecţie şi contestă rezultatul evaluării, considerând că excelează la toate criteriile de evaluare: originalitate, relevanţă în contextul cultural local, experienţă şi capacitate de implementare, audienţă, capacitate de a fi continuat etc., în conformitate cu  Ghidul de finanţare.

Lista proiectelor selectate pentru finanţare de către Primăria Municipiului Sibiu poate fi consultată  aici.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here