Propunerea lui Nikita Mihalkov la Oscar, contestată în Rusia

8
1139
Nikita Mihalkov în Soare înşelător
Nikita Mihalkov în Soare înşelător

Nikita Mihalkov în Soare înşelător

Alegerea filmului epic de război Burnt by the Sun 2: Citadel/ Soare înşelător 2: Citadela, în regia lui Nikita Mihalkov (66 de ani), pentru a reprezenta Rusia la Oscarul pentru Cel mai bun film străin este contestată vehement de criticii şi cineaştii ruşi. Un comitet format din zece persoane a votat luni noapte controversata propunere, însă inclusiv preşedintele acestuia este nemulţumit de rezultat: „Decizia n-a fost corectă. Filmul a fost foarte prost primit de critici, în box office a fost un colaps total, iar în festivalurile internaţionale n-a avut succes. Mai erau cel puţin alte două filme care meritau să fie trimise la Oscar”, a declarat Vladimir Menshov, citat de „The Telegraph”.

Până şi fratele lui Nikita Mihalkov, regizorul Andrei Koncealovski, a dezaprobat decizia comitetului, spunând că acesta nu era format din elita cinema-ului rus, deci votul a fost în consecinţă. Se presupune că opţiunea pentru Mihalkov e o decizie dictată de undeva de mai sus, dat fiind că cineastul e un mare admirator şi prieten al lui Vladimir Putin, pe care l-a şi „somat” public, în 2007, să nu renunţe la preşedinţia Rusiei.

Soare înşelător 2, lansat în două părţi, Exodul şi Citadela, este cel mai costisitor film din istoria cinematografiei ruseşti, cu un buget de circa 55 de milioane de dolari. Încasările însă au fost extrem de slabe: Citadela a adunat din bilete doar circa 1,5 milioane de dolari, potrivit „The Telegraph”. Cei mai mulţi critici l-au desfiinţat, iar istoricii i-au găsit erori istorice de neiertat. Acţiunea se petrece în cel de-al doilea război mondial, când generalul Kotov (Mihalkov), protagonistul excelentei pelicule din 1994, premiată cu Oscar pentru Cel mai bun film străin, se află în lagăr, apoi nimereşte în plin război cu nemţii şi încearcă să-şi regăsească fiica (Nadia Mihalkova).

Soare înşelător 2 a fost realizat – aşa cum declara Mihalkov la Cannes, în 2010, unde a fost prezentat în competiţie – ca un soi de demonstraţie a faptului că Rusia este capabilă să producă blockbustere şi să modeleze istoria, aşa cum o face Hollywood-ul de un secol. „Ceea ce m-a provocat cu adevărat a fost filmul lui Steven Spielberg, Salvaţi soldatul Ryan, e un film impresionant. L-am văzut la Paris şi, când am ieşit de la cinema, tinerii discutau pe stradă despre el şi i-am ascultat. Păreau absolut siguri că războiul a fost câştigat de aliaţi. Iar eu am vrut să arăt o altă versiune”, spunea regizorul pentru EVZ. Publicul său ţintă ar fi tinerii ruşi, ignoranţi când vine vorba de istoria propriei ţări. „În societatea rusească de astăzi, în care există atâta lux şi glamour, o fată poate face o mare dramă din faptul că a primit un Bentley roz în loc de unul albastru. Fetei ăsteia vreau eu să-i arăt filmul”.

Filmul cuprinde lungi scene de război în care nemţii invadatori ai Rusiei ucid în special civili. În genere, bravii soldaţi ruşi mor demni, apărându-şi patria-mamă. Dispar atmosfera dulce-amăruie, obsesia pentru gesturi şi detalii şi dialogurile excelente din primul Soare înşelător, din Oblomov, Cinci seri sau Piesă neterminată pentru pianina mecanică – mai tot ce l-a plasat pe Mihalkov printre cei mai importanţi cineaşti ai lumii. O scenă memorabilă, totuşi: Nikita Mihalkov băgându-l pe Stalin cu faţa în tortul oferit de ziua lui.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here