Premiere absolute la Anim’est: de la „ParaNorman” la „Magazinul de sinucideri”

0
424
"The Holy Chicken", unul dintre cele 34 de scurtmetraje din Animash Shorts
„The Holy Chicken”, unul dintre cele 34 de scurtmetraje din Animash Shorts

Fosta secţiune Mozaic, rebotezată Animash – începând de la această ediţie Anim’est – revine cu o selecţie puternică a animaţiilor premiate prin festivaluri de pe tot globul. Pe lângă 8 lungmetraje, dintre care 5 în premieră absolută în România, secţiunea oferă şi 34 de scurtmetraje pe care spectatorii le pot vota pentru Premiul Publicului.

În Animash Features intră şi ParaNorman, filmul de deschidere al Anim’est 2012 (5 – 14 octombrie). În premieră, va rula Arrugas, producţia spaniolă în regia lui Ignacio Ferreras despre prietenia a doi pacienţi de la un azil de bătrâni care descoperă frumuseţea vieţii abia la finalul ei. Le magasin des suicides, cel mai recent film al francezului Patrice Leconte, proiectat în premieră la Cannes (în afara competiţiei) îi va încânta pe fanii umorului negru. Pe lângă acest film, Franţa are încă două titluri: Le Tableau, de Jean-François Laguionie, şi Un monstre à Paris, o aventură de la începutul secolului al XX-lea, în regia lui Bibo Bergeron și produsă de Luc Besson.

Animaţia japoneză Karigurashi no Arrietty, de Hiromasa Yonebayashi, realizată în studioul lui Hayao Miyazaki, şi superproducţiile 3D ale studiourilor americane, Coraline (r. Henry Selick) sau Dr. Seuss’ The Lorax (r. Chris Renaud & Kyle Balda), completează secţiunea.

Animash Shorts aduce la Bucureşti titluri de la Oscar, Annecy (cel mai mare festival de animaţie din lume) sau Cannes.  După ce rămâne fără casă în urma unei furtuni, un domn descoperă o bibliotecă vrăjită în The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore. Filmul lui William Joyce şi Brandon Oldenburg, un melanj de animaţie cu miniaturi şi tehnici digitale, a primit premiul Oscar pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie.

Animaţia britanică Head Over Heels, în regia lui Tim Reckart, a avut premiera anul acesta la Cannes, în competiţia filmelor studenţeşti, Cinefondation, cu povestea unei căsnicii care şi-a pierdut farmecul în timp. Distins cu marele premiu la prestigiosul festival de animaţie de la Annecy, Tram, de Michaela Pavlátová, este şi el inclus în Animash Shorts. Coproducţia Franţa-Cehia, realizată din desene de mână, creează o lume fantastică în viaţa monotonă a unei vătmăniţe.

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est va avea loc între 5 şi 14 octombrie, la Cinema Patria, Studio şi Club Control.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here