Michele Placido: „Italienii au uitat că au fost trataţi ca românii”

3
862
Michele Placido
Michele Placido

Actorul, regizorul şi producătorul Michele Placido vrea să le amintească italienilor că, nu demult, au fost în situaţia imigranţilor români de astăzi. Motiv pentru care va produce un film, alături de Bobby Păunescu, despre italienii care treceau graniţa cu miile, în anii 60, la muncă în Germania. Comisarul Cattani din Caracatiţa va fi co-scenarist al proiectului numit Itaker, regia fiindu-i încredinţată unui începător, Toni Trupia (a regizat un lungmetraj, Il Huomo Giusto, şi a participat la un film colectiv, Incidenti).

„Este istoria unui copil din nordul Italiei care merge să-şi caute tatăl, un emigrant. Şi povestea asta m-a pus pe gânduri, pentru că politicienii italieni au o memorie foarte scurtă. Nu au trecut decât patru decenii de când oamenii din nordul Italiei mergeau la muncă în Germania şi sufereau din cauza aceluiaşi rasism cu care ei îi tratează azi pe muncitorii români, albanezi sau de alte naţionalităţi. E un lucru foarte curios. De aceea filmul mi se pare foarte interesant, din această perspectivă”, a declarat Placido într-o conferinţă de presă susţinută astăzi, la Hotel Intercontinental din Bucureşti.

Ideea unui asemenea film a încolţit acum câţiva ani. „Deja, de acum trei ani, de când o româncă a ucis cu umbrela o femeie la metrou, m-am gândit să fac un film despre problema imigraţiei. Cred că este necesar să faci un film din acest punct de vedere”, a adăugat vedeta.

Michele Placido şi Bobby Păunescu se află la a doua colaborare, după Vallanzasca – Îngerii răului, prezentat în această toamnă la Festivalului de Film de la Veneţia, şi în care Monica Bârlădeanu a interpretat rolul uneia dintre victimele mafiotului Renato Vallanzasca.

„Cred că acest film o să creeze controverse şi mai mari decât Vallanzasca şi Francesca, pentru că Italia este o ţară unde se întâmplă fapte foarte grave care nu sunt analizate aşa cum trebuie. Vedeţi doar ultimul caz al româncei omorâte de un băiat din Roma. Se vorbeşte despre asta doar în termeni rasiali, politici, dar nu se face o analiză profundă, Cinematografia ne poate ajuta să reflectăm mai adânc la ce se petrece astăzi în Italia”, susţine unul dintre cei mai apreciaţi actori din Peninsulă.

Pe motive politice ar putea refuza şi guvernul italian să finanţeze acest proiect, crede actorul. „Sunt curios cum va reacţiona ministerul nostru când vom înainta cererea pentru acest film. Dacă vor refuza finanţarea, înseamnă că într-adevăr îi deranjează această poveste”, subliniind că guvernul italian, german şi român ar trebui să contribuie la realizarea filmului.

Un alt subiect interesant despre comunitatea românească din Roma ar fi cartierul în care se află teatrul pe care îl conduce, unul cunoscut în trecut pentru traficul de droguri şi infracţionalitatea ridicată. „Acum se află acolo foarte mulţi români muncitori, firme româneşti. Ar fi foarte interesant să facem un film despre cartierul acela şi despre oamenii care contribuie la creşterea oraşului şi despre care nu se prea pomeneşte”, explică Michele Placido.

Un rol consistent în Itaker îl va avea Monica Bârlădeanu, pe care Michele Placido a descoperit-o în Francesca. „Monica e unul dintre motivele pentru care am intrat în coproducţie cu România, pentru că a avut o participare în filmul meu, dar nu i-am putut oferi atunci un rol mai mare, aşa că am spus că asta va fi ocazia. E un personaj foarte frumos, pe care îl construiesc împreună cu Toni, scriem în prezent scenariul”. Filmările vor începe spre sfârşitul anului.

În Bucureşti se află de ieri şi fiica lui Michele Placido, Violante, care va filma la Castel Film alături de Nicolas Cage, pentru Ghost Rider: Spirit of Vengeance. „Fiica mea, Violante, care a ajuns ieri la Bucureşti, primul lucru pe care mi l-a spus când ne-am îmbrăţişat a fost «Tată, îmi place oraşul ăsta! E plin de energie, plin de tineri». A avut un impact emoţional pozitiv, pentru că imaginile care ajung la noi despre România sunt foarte puţine şi când ajung, sunt numai despre probleme”.

Cât despre apetenţa pentru filme realizate în Italia, despre Italia sau în parteneriat cu italieni, Bobby Păunescu a declarat că, fiind ţara în care a crescut, „e ca a doua casă”. „Chiar dacă nu se întâmpla tot ce s-a întâmplat cu migraţia, aş fi făcut filme în zona asta, pentru că e acelaşi lucru ca şi pentru Cornel Porumboiu, care face filme la Vaslui”.

Ca regizor şi scenarist, Bobby Păunescu are la rândul său un alt proiect, al doilea după Francesca. Filmul despre spionajul industrial din anii 70, în ţările din blocul socialist şi în Vest, va fi turnat în Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Italia şi România şi va costa 15 milioane de dolari – potrivit paginademedia.ro. Preproducţia va începe la 1 noiembrie.

3 COMENTARII

  1. CRED CĂ ESTE O IDEE BUNĂ DE A ARĂTA CÎT DE CÎT OAMENILOR REALITATEA. MIE SPRE EXEMPLU FILMUL „CARACATIȚA” MI-A DESCHIS OCHII LA MULTE LUCURI , MAI CORECT – AM ÎNCEPUT SĂ PRIVESC LUMEA MAI REAL , DEACEEA CRE CĂ ASEMENEA FILME SUNT UTILE PENTRU OAMENII DE RÎND , CA EI SĂ NU CREADĂ ÎN „VISURI FRUMOASE” SĂ NU-ȘI FACĂ PREA MULTE ILUZII . AȘ VREA SĂ PRIVESC ACEST NOU FILM , DAR NU AM OBSERVAT DATA, CÎND VA FI DIFUZAT…SAU MĂCAR APROXIMATIV

  2. VREAU SĂ MAI ADAOG , REFERITOR LA ACTORUL MICHELE PLACIDO, ȘI FILMUL CARACATIȚA, CĂ ESTE UN ACTOR FOARTE IUBIT DE NOI , FAMILIA, ȘI PRIETENII NOȘTRI, ȘI ÎNTRUCHIPAREA FRUMUSEȚII BĂRBĂTEȘTI ; CÎT DESPRE EROUL PRINCIPAL A SERIALULUI IUBIT – CHIAR MAMA MEA ASTĂZI SPUSESE, CĂ AM AVEA NEVOIE ȘI NOI ÎN ȚARA NOASTRĂ DE UN CORADO CATANI …….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here