Semnează petiţia pentru eliberarea regizorului iranian Jafar Panahi!

1
400

Filmreporter.ro se solidarizează cu cineaştii şi instituţiile din cinema-ul internaţional care au lansat un apel pentru eliberarea regizorului Jafar Panahi, condamnat la 6 ani de închisoare, plus interdicţia de a mai face filme timp de 20 de ani, pentru vina de fi criticat regimul de la Teheran. Acum câteva minute, o petiţie online a fost lansată în sprijinul cineastului, primii semnatari fiind Festivalul de Cannes, Cinemateca franceză, Festivalul de la Locarno, publicaţiile „Positif” sau „Cahiers du Cinéma”.

„Regizorul Jafar Panahi nu trebuie să se întoarcă în închisoare!”, este apelul cineaştilor. „Sentinţa ne revoltă şi ne scandalizează. Deci, îi chemăm pe toţi cineaştii, actorii şi actriţele, scenariştii şi producătorii, profesioniştii din industrie şi pe toţi cei care iubesc libertatea şi pentru care drepturile omului sunt esenţiale să ni se alăture şi să ceară anularea sentinţei”.

Scrisoarea aminteşte şi de celălalt regizor condamnat la închisoare, Mohammed Rassoulov, precum şi de zecile de prizonieri care „putrezesc în închisorile din Iran”. „Jafar Panahi este nevinovat şi singura sa crimă este dorinţa sa de a continua să filmeze liber în Iran. În ultimele luni, guvernul iranian a pornit o adevărată maşinărie a războiului împotriva sa ca să-l distrugă şi să-l reducă la tăcere”, se arată în protest.

Puteţi semna petiţia online pentru eliberarea cineastului accesând acest link.

Despre sentinţă:  20 de ani fără filme. Iranul l-a condamnat la închisoare pe regizorul Jafar Panahi

1 COMENTARIU

  1. Este inadmisibil. Este un cazz grav de cenzura si privare de libertate a unei persoane nevinovate. Artistii sunt poate singurii care ne vor ajuta sa depasim perioada dificila prin care trecem, sunt singurii care ne mai sensibilizeaza.
    Libertate pentru Jafar Panahi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here