Asociaţia Estenest, organizatoarea Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, lansează o campanie de strângere de fonduri pentru ediţia din 2013. Anim’est are nevoie de 15.000 de euro, pe lângă sumele obţinute anual de la Centrul Naţional al Cinematografiei – în fiecare an mai mici, invers proporţional cu amploarea evenimentului – şi de la sponsori. Banii vor acoperi unele costuri precum drepturile de difuzare ale filmelor, transportul copiilor de 35 mm sau al casetelor, logistica necesară organizării unor evenimente – expoziţii, ateliere, spectacole, cazarea şi transportul unor animatori străini.
Şi în 2012, ediţia a fost pusă sub semnul întrebării, Asociaţia Estenest căutând sprijin pe una dintre platformele de crowdfunding europene, kisskissbankbank.com, fără succes însă, parţial din cauza faptului că strângerea de fonduri a început târziu.
„Dacă instituțiile publice autohtone nu s-au lăsat convinse, în ciuda tuturor realizărilor festivalului, Anim’est apelează la cei pentru care acest festival a fost creat: publicul. Fiecare dintre voi este important pentru Anim’est și sper că şi pentru voi Anim’est contează”, spune Vlad Ilicevici, directorul executiv al festivalului.
În cei 7 ani de existenţă, Anim’est a adus celor peste 100.000 de spectatori peste 2000 de filme de animaţie, 10 workshopuri şi două ateliere de animaţie, în afara festivalului (Animation Worksheep – aprilie 2011 şi mai 2012). Intenţia organizatorilor este ca Animation Worksheep să devină prima școală de animație din România, un atelier permanent de animaţie, cu traininguri, masterclass-uri, cursuri pe tot timpul anului. Însă întregul mecanism a funcţionat cu extrem de puţini bani şi mult entuziasm, subliniază reprezentanţii Anim’est.
„Anim’est a crescut de la an la an, invers proporţional cu sprijinul financiar obţinut din partea instituţiilor publice (mă refer aici în special la CNC). În acelaşi timp cu evoluţia festivalului, am asistat şi la un progres al animatorilor români, pentru o parte dintre ei, participarea la următoarea ediție a festivalului fiind motivul principal pentru care realizează în continuare filmuleţe animate. În 2006, erau înscrise doar 2 scurtmetraje românești, în 2012 aproape 50. Între timp, CNC-ul a creat o linie separată de finanţare pentru filmul de animaţie. Mai mult, în 2011 se lansa la Anim’est primul film animat românesc de lungmetraj din ultimii 20 de ani. Filmul de animaţie românesc a renăscut şi începe să conteze din nou iar Anim’est este momentan principala/singura platformă de promovare a lui”, adaugă Vlad Ilicevici.
Potrivit organizatorilor, în schimbul sumei donate, cei care aleg să sprijine festivalul vor fi recompensaţi cu mulţumiri speciale în publicaţiile festivalului, DVD-uri cu scurtmetraje româneşti de animaţie, Welcome Kit-ul festivalului 2013 cuprinzând toate materialele primite de invitaţi, badge-uri VIP 3 zile la Anim’est 2013 (incluzând cazare, acces la toate evenimentele şi proiecţiile din cadrul festivalului). De asemenea, la atingerea unor targeturi intermediare (2000 de euro, 5000 euro, 10000 euro), Anim’est a pregătit o serie de recompense şi surprize: proiecţii, evenimente şi petreceri cu intrare liberă pentru susţinătorii festivalului.
Detalii despre cum puteţi dona, aici.