„După dealuri”, pe lista scurtă la Oscar!

2
864

Este prima performanţă de acest gen înregistrată de un film românesc: După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu, se află printre cele nouă titluri din 71 rămase în cursă la Oscarul pentru Cel mai bun film străin! Cele cinci nominalizate vor fi anunţate dintre cele nouă pe 10 ianuarie, odată cu celelalte categorii.

În urmă cu 5 ani, Cristian Mungiu marca o altă performanţă pe pământ american, 432 fiind prima producţie românească nominalizată vreodată la Globul de Aur. În 2007, acelaşi film a determinat schimbarea regulilor la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, după ce presa internaţională a fost scandalizată de lipsa lui din lista nominalizărilor.

În consecinţă, alegerea filmelor se face acum în două etape: într-o primă fază, un comitet format din câteva sute de membri ai Academiei vizionează cele 71 de filme eligibile şi votează, de la mijlocul lui octombrie, până pe 17 decembrie. Cele şase titluri cu cele mai multe voturi intră pe listă, alături de alte trei desemnatate de Foreign Language Film Award Executive Committee. Acest comitet are de fapt grijă ca nici unul dintre titlurile foarte bine privite de critica internaţională să nu-i scape printre degete Academiei Americane de Film. Cele cinci nominalizate sunt alese apoi de comitete de specialişti din New York şi Los Angeles, care vor vedea câte trei producţii pe zi, între 4 şi 6 ianuarie, şi apoi vor vota.

Au rămas printre cei nouă şi Michael Haneke, cu Amour, laureatul cu Palme d’Or de anul acesta (cronică, aici), Pablo Larrain cu No (despre film, aici), Nikolaj Arcel cu filmul de epocă A Royal Affair (o cronică, aici), dar şi Intouchables, blockbusterul european al lui 2012 (cronică, aici).

Cea de-a 85-a ediţie a Premiilor Oscar va avea loc pe 24 februarie, la Los Angeles.

Iată cele 9 filme finaliste:

  • Amour, Michael Haneke (Austria)
  • War Witch, de Kim Nguyen (Canada)
  • No, Pablo Larraín (Chile)
  • A Royal Affair, Nikolaj Arcel (Danemarca)
  • The Intouchables, Olivier Nakache şi Eric Toledano (Franţa)
  • The Deep, Baltasar Kormákur (Islanda)
  • Kon-Tiki, Joachim Rønning şi Espen Sandberg (Norvegia)
  • După dealuri, de Cristian Mungiu (România)
  • Sister, Ursula Meier (Elveţia)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here