Tamara Buciuceanu-Botez primeşte un Gopo pentru întreaga activitate

0
357

Una dintre cele mai îndrăgite actriţe din România, Tamara Buciuceanu-Botez, va primi Premiul Gopo pentru întreaga activitate în cadrul galei de luni seara, 26 martie, de la Platinum Bussiness & Convention Center.

Ceremonia va fi transmisă în direct şi în exclusivitate la TV pe ProCinema, online – pe www.premiilegopo.ro şi www.voyo.ro, dar şi în centrul Capitalei, pe mediafaţada Cocor Media Channel. Transmisiunea de pe covorul roşu, cu Amalia Enache şi Mircea Solcanu la microfoane, va începe la ora 19.00, iar gala, prezentată tot de Andi Moisescu, o oră mai târziu, la 20.00.

Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut în 1929, la Tighina (astăzi în Republica Moldova), iar cariera ei impresionantă se întinde pe parcursul a 60 de ani. Absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (1952), clasa profesorului Ion Bălţăteanu, actriţa a debutat în film în 1964, în Titanic Vals (r. Paul Călinescu), unul dintre titlurile de referinţă ale anilor de început ai cinematografului românesc. Filmografia sa include roluri în producţii precum Grăbeşte-te încet (r. Geo Saizescu), Bocet vesel (r. Mircea Moldovan), sau Primăvara bobocilor (r. Mircea Moldovan). A rămas în amintirea unei generaţii întregi cu rolul profesoarei Isoscel din seria de succes Liceenii (r. Nicolae Corjos).

Un alt rol memorabil interpretat de Tamara Buciuceanu-Botez rămâne cel al moşierei Aneta Duduleanu în Cuibul de viespi (r. Horea Popescu, 1987), ecranizarea după piesa lui Alexandru Kiriţescu, Gaiţele. Pentru rolurile din filmul românesc, Tamara Buciuceanu a fost recompensată cu Premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2008. Actriţa a jucat numeroase roluri şi pe scenele marilor teatre ale Capitalei: Bulandra, Naţional, Teatrul de Comedie. În 2012, revine pe marile ecrane alături de Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, în filmul Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude, 2012).

Anul acesta, Premiile Gopo vor răsplăti şi cariera unei creatoare cu o filmografie impresionantă – scenografa Lidia Luludis, care va primi Premiul Special. Născută pe data de 1 aprilie 1928, Lidia Luludis este absolventă a Institutului de Arte Plastice din Bucureşti. Este unul dintre cei mai apreciaţi pictori de costume din România, colaborând la peste 40 de lungmetraje de ficţiune, printre care Alo?…aţi greşit numărul! (1958), Liceenii (1986), Un petic de cer (1983), Năpasta (1982) sau Tănase Scatiu (1975). Pentru acesta din urmă, Lidia Luludis a primit în 1976 premiul ACIN.

Actorul Iurie Darie va primi, de asemenea, Premiul pentru întreaga carieră, iar asistentul de imagine Dumitru Gaiţă, un Premiu Special.

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi al Babel Communications.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here