Marius Iurașcu, directorul RADEF, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită

0
1157

Marius IurascuMarius-Cristian Iurașcu, directorul general al RADEF RomâniaFilm, regia care administrează întreaga rețea de cinematografe vechi din țară, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Bacău pentru „luare de mită, participație improprie la infracțiunea de fals intelectual și spălare de bani”, relatează Agerpres.

Acesta ar fi primit mai multe mașini scumpe pentru a favoriza cumpărarea și exploatarea cinematografelor Oituz din Onești și Orizont din Bacău și a atribui de lucrări de reparație la Cinema Dacia din Piatra Neamț unei anumite firme.

RADEF a fost acuzat, ani la rând, de management dezastruos în problema cinematografelor din România. Dacă, la începutul anilor 90, existau circa 450 de săli, acum au supraviețuit mai puțin de 30. Cele mai multe au fost transformate în săli de bingo, magazine, discoteci și baruri sau au fost lăsate în paragină.

În judecată a fost trimis și Tudor Apostol, fost angajat al RomâniaFilm la data faptelor, pentru luare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată, administratorul societății comerciale în cauză, Cătălin-Neculai Prutică, acuzat de dare de mită în formă continuată, complicitate la spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, și Ștefan Costea, pentru complicitate la toate aceste infracțiuni.

„În perioada octombrie 2009 — aprilie 2010, inculpatul Prutică Cătălin Neculai a dat un autoturism marca Audi A6, în valoare de 16.000 de euro, inculpatului Apostol Tudor, și două autoturisme (un Volkswagen Touareg, evaluat la suma de 15.000 de euro, și un Mercedes-Benz GL450, în valoare de 35.000 de euro) inculpatului Iurașcu Marius Cristian”, se arată într-un comunicat al DNA.

„Pentru a-l ajuta pe inculpatul Iurașcu să disimuleze proveniența autoturismului Volkswagen Touareg, remis prin intermediul lui Costea Ștefan, în condițiile în care cunoștea că a fost dat cu titlu de mită, inculpatul Prutică a întocmit două facturi și un contract de vânzare-cumpărare prin care se atesta, în mod nereal, faptul că autoturismul a fost vândut între mai multe persoane fizice și juridice. Toate aceste documente au fost puse la dispoziția angajaților RADEF RomâniaFilm în vederea înmatriculării autoturismului în cauză”, precizează DNA.

În perioada octombrie 2009 — aprilie 2010, între societatea administrată de Cătălin-Neculai Prutică și RomâniaFilm era încheiat un contract de închiriere a cinematografului Oituz din Onești, iar în data de 14 octombrie 2009, a fost încheiat un contract de asociere în participațiune cu privire la cinematograful Orizont din Bacău. Pe data de 20 noiembrie 2009, Cătălin-Neculai Prutică i-a remis, prin intermediul lui Ștefan Costea, în baza unei înțelegeri anterioare, lui Marius Cristian Iurașcu un Volkswagen Touareg, iar în data de 2 octombrie 2009, inculpatului Tudor Apostol, un autoturism Audi A6.

În schimbul acestor bunuri, cei doi l-au sprijinit pe Cătălin-Neculai Prutică în demersurile sale de cumpărare a  cinematografului Oituz și au acordat, fără respectarea dispozițiilor legale privind licitațiile publice, firmei administrate de el lucrări de reparații la cinematograful Dacia din Piatra Neamț. În plus, Iurașcu l-a mai sprijinit pe Prutică în demersurile de preluare a cinematografului Orizont.

Ulterior, pe 26 martie, Prutică i-a oferit lui Iurașcu și un autoturism marca Mercedes-Benz GL450, ce a fost înmatriculat pe numele unei mătuși a acestuia.

„Inculpatul Marius Cristian Iurașcu, în baza atribuțiilor sale de serviciu, a încercat să faciliteze încheierea unui contract între un supermarket din România și firma inculpatului Cătălin-Neculai Prutică, astfel încât supermarketul să poată închiria cinematograful Orizont din Bacău, a intervenit pentru realizarea unui raport de evaluare a cinematografului Oituz favorabil intereselor lui Cătălin-Neculai Prutică, a efectuat demersuri în vederea acordării, către firmele controlate de acesta, de alte lucrări de reparații la obiectivele RADEF și l-a sprijinit în demersurile sale judiciare privitoare la cinematograful Oituz”, se mai arată în comunicatul DNA.

Mașinile inculpaților au fost puse sub sechestru, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here