„Post Mortem” ia trofeul Cinepolitica

0
360

Un film care documentează trauma unei  națiuni după dictatura lui Pinochet a câștigat joi seara, la Cinema Studio, trofeul primei ediții Cinepolitica – Festivalul Internațional al Filmului Politic.

Post Mortem, în regia lui Pablo Larrain, a fost premiat „pentru modul subtil dar cutremurător în care autorul revizitează trecutul deopotrivă recent și dureros al Republicii Chile, surprinzând trauma unei națiuni prin intermediul vieților a doi oameni perfect apolitici, siliți să fie martorii răpirii propriei lor țări. Filmul zugrăvește, cu curaj, violența loviturii de stat împotriva lui Pinochet, eveniment ce a șocat prin lipsa totală de respect pentru viață și moarte”, potrivit juriului.

Trofeul Cinepolitica a fost ridicat de ambasadorul Chile la București, Excelența Sa María Eliana Cuevas Bernales.

Premiul pentru Cel mai bun film politic i-a revenit filmului Tot ceea ce sclipește, în regia lui Tomas Kudrna, „pentru modul plin de umor și foarte uman în care tratează o problemă de mediu extrem de actuală și care amenință întreaga planetă. Deși acțiunea filmului are loc în Kârgâzstan, temele sale reflectă, practic, politica globală”. Premiul a fost ridicat de Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh.

O mențiune specială i-a fost acordată filmului Băiatul care era rege, în regia lui Andrei Paunov „un documentar splendid executat despre farmecul misterios exercitat de monarhie asupra unui popor ce a trecut de la regalitate la comunism și, mai apoi, la haosul imposibil de definit al perioadei post-sovietice”. Premiul a fost ridicat de Assen Tutekov, însărcinat cu afaceri în cadrul Ambasadei Bulgariei la București.

Juriul a fost format din regizorul Želimir Žilnik, criticul de film Jay Weissberg, vice-preşedintele FIPRESCI Alin Tasciyan şi istoricul Stejărel Olaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here