Dolph Lundgren: „Lumea s-a săturat de actori care nu au fizicul potrivit, dar fac pe supereroii”

FILMĂRI. Soldatul Universal serveşte un ceai şi gustă dintr-un fursec. Mâinile lui mari de combatant pe câmpul de luptă al filmelor cu asasini apucă neîndemânatic toarta ceşcuţei. L-aţi fi văzut comandând o vodcă cu privirea de gheaţă, ştiu – clişeele vă omoară. Dar Dolph Lundgren bea ceai şi e atât de amabil, că nu-ţi mai vine să pleci.

Ziua de filmare la One in the Chamber tocmai s-a încheiat pentru el şi, după ce şi-a dat jos cămaşa neagră de mafiot rus şi pantofii crem cu bot de raţă, a coborât din rulotă în tricou şi pantaloni scurţi. Când merge, şchiopătează uşor. În jurul lui, actori în geci negre de piele încă aleargă cu pistoalele de recuzită, speriind trecătorii că au nimerit în toiul unui jaf. Toată vânzoleala se petrece lângă Ateneu, în după-amiaza unei zile de iulie (21) care are delicateţea să fie mai răcoroasă ca celelalte. Delicateţe pentru figuranţii români costumaţi în negru cărora le pică din balcon, cale de vreo 3-4 duble, câte un făraş cu ceva ce pare a fi sticlă pisată.

Asta ar fi chiar scena de început, în care Cuba Gooding Jr. împuşcă pe cineva prin geam, ni se explică. Dar Cuba Gooding Jr. nu e nicăieri. De fapt, e şi nu e, pentru că omul care transpiră şi se aruncă pe geam în numele lui Cuba şi care acum ţine o sticlă de suc în mână, ferindu-se de autobuzul 300, e pe fază. Dublura lui şi a lui Dolph Lundgren împărtăşesc soarta de eroi anonimi ai acestui film de acţiune în care un asasin rus şi unul american se tot bat până se împrietenesc. „Alexei e un asasin rus trimis în Praga să ucidă nişte tipi, inclusiv pe Cuba Gooding Jr. E un tip amuzant, căruia îi plac maşinile americane, muzica clasică şi care se îmbracă destul de bizar, în genul unui Frank Sinatra de Palm Beach, e un conaisseur”, îşi descrie Dolph Lundgren personajul. Asta explică şi costumaţia în care l-am găsit la filmări.

Lundgren mai are doar o zi de filmare în România, iar partenerul său american, încă zece, câteva dintre ele la Studiourile MediaPro. Cel care dirijează toată coregrafia de împuşcături şi explozii e regizorul William Kaufman (The Prodigy), asistat de cei doi producători de la Motion Picture Corporation of America (MPCA), Patrick Newall şi Justin Bursch. One in the Chamber se filmează ultra-rapid: turnajul a început pe 10 iulie şi se va încheia pe 1 august.

„Am jucat câţiva ruşi la viaţa mea”

În holul hotelului Hilton, Dolph Lundgren îşi pune miere în ceai. De peste 25 de ani, actorul suedez licenţiat în chimie industrială, cunoscător (moderat) a 7 limbi, face pe rusul, în zeci de roluri de soldaţi, asasini, mafioţi sau spioni. „Ruşii mă cunosc, am jucat câţiva ruşi la viaţa mea”, râde. „Mi se potriveşte, cumva. Înalt, blond, ştii, cum se crede că sunt ruşii… Deşi aş putea fi mai degrabă scandinav”. El însuşi îşi face cadou un rol de rus în următorul film pe care îl va regiza, Skin Trade, al cărui scenariu iniţial l-a semnat.

Cumva, Dolph Lundgren a rămas blocat în propriul clişeu şi în cel al filmelor de acţiune din anii 80, când inamicii erau invariabil ruşi şi americani. În Skin Trade, un poliţist american şi unul rus care lucrează împreună se separă la un moment dat. „E ca un film de Michael Mann, unde personajele principale sunt fiecare oglinda celuilalt”, explică actorul, care îi admiră, ca regizori, pe Clint Eastwood, John Woo sau Roland Emmerich.

Dar perioada în care va filma depinde de turnajul la Expendables 2, a doua mare reuniune a greilor filmelor de acţiune. Primul film a fost şi biletul de întoarcere a lui Dolph Lundgren pe marele ecran, după câţiva ani de pauză. „Am acceptat The Expendables mai ales pentru Stallone. Nu mai lucrasem cu el de vreo 25 de ani, el m-a adus în industria asta şi mi s-a părut destul de cool să jucăm din nou împreună”. Rocky IV e filmul în care Sylvester Stallone l-a adus pe Lundgren în ring, tot în rol de rus, după ce în A View To a Kill, din seria James Bond, ocupase pentru câteva minute ecranul ca trimis al KGB.

„Filmele făcute în CGI nu mai arată la fel de bine după 10 ani”

A vrut să joace toată viaţa tipi duri, eventual din Rusia? „N-a fost alegerea mea, a fost a industriei. Iar eu trebuia să trăiesc din ceva, ca toată lumea. Sunt campion la karate, sunt un tip mare, bine făcut şi rolurile astea mi se potrivesc. Nu e aşa uşor să găseşti pe cineva care să le joace. Dar e simplu să găseşti pe cineva care să joace un profesor universitar, de pildă”, spune actorul şi recunoaşte că i s-au dat multe personaje „rigide” şi „plictisitoare”. În ultima vreme a început să caute şi altceva, iar Jonas Åkerlund (cunoscut pentru videoclipuri) a fost primul regizor care i-a dat un altfel de rol, în comedia Small Apartements. La 53 de ani, Dolph Lundgren se reprofilează încet, vrea filme istorice şi comedii. „Sunt doctor în filmul ăsta, deci e prima dată când joc un tip care nu poartă o armă”.

Dar partiturile care l-au făcut celebru, cum ar fi cea din Soldatul Universal, se tot întorc. Cu Jean Claude Van Damme şi Scott Adkins a filmat de curând o versiune nouă în 3D. A avut scene complicate de luptă şi singura diferenţă dintre un film obişnuit şi unul tridimensional e faptul că există mai multe camere pe platou. În orice caz, îi place lupta adevărată, nu cea fabricată pe computer. „Îmi place mai mult şcoala veche, cu efecte de cameră. Eastwood mai filmează aşa, şi Stallone. Şi cred că o să ne întoarcem la perioada aceea. Filmele făcute în CGI nu mai arată la fel de bine după 10 ani, par cam ieftine. Dar dacă nu ai aşa de multe efecte, ci explozii adevărate şi nu făcute pe calculator, arată mai real”.

Industria de azi le-a dat actorilor care n-au lucrat niciodată la sală, n-au făcut o zi de karate şi n-au înghiţit steroizi ocazia să facă pe supereroii. Muşchii aferenţi se adaugă la departamentul de efecte vizuale. Dolph Lundgren e convins că asta nu va mai ţine mult: „Cred că lumea s-a săturat de actori care nu au fizicul potrivit, dar fac pe supereroii. Nu poţi păcăli pe nimeni, e foarte clar că 90% sunt efecte speciale şi cascadorie, iar când apare cineva ca Stallone, Steve Austin sau Jason Statham, parcă îţi mai vine să crezi că pot face chestiile alea. Iar copiii se uită mai degrabă spre ei, îi recunosc ca modele de supereroi. Arnold era cu adevărat Mister Universe, nu doar în film. Stallone are un corp foarte lucrat, eu eram campion la karate, Seagal ştia şi el foarte bine karate. Dacă eşti actor acum, nu e nevoie să ai un corp lucrat şi nici abilităţi fizice, pentru că totul se poate repara în CGI”.

Lundgren încă lucrează la muşchii săi, în casa sa din Marbella, ţine dietă şi chiar va lansa proprie marcă de vitamine şi suplimente nutritive. S-a ţinut departe de viaţa la Hollywood, deşi pare să fi făcut parte din ea dintotdeauna.

„A fost foarte stresant să regizez primul meu film”

Dolph Lundgren e la a doua vizită de lucru în România, iar ţara noastră i se pare mai dezvoltată ca Bulgaria. În 2004, a regizat aici primul film, The Defender, în care avea rolul central. „A fost foarte stresant să regizez primul meu film. Am avut doar 10 zile la dispoziţie pentru preproducţie, venisem abia atunci în România, pentru că înlocuiam un regizor. Iar producătorii mă tot întrebau de ce-ţi trebuie aia, de ce-ţi trebuie cealaltă, pentru că îi băteau şi pe ei la cap oamenii cu banii. Până la urmă a fost ok”. A regizat alte patru filme după aceea, tot de acţiune, iar rezultatul experienţei de pe scaunul de „director” e că, deşi tinzi să judeci mai mult munca regizorului, „în acelaşi timp empatizezi mai mult cu bietul om, pentru că ştii prin ce stres trece”.

Când plecam de la interviu, actorul nu-şi terminase încă ceaiul. Era relaxat şi părea dispus să tot vorbească, însă autocenzura a funcţionat: ne-am ridicat după 15-20 de minute, cât ne obişnuiserăm că durează un interviu cu o vedetă, regretând amarnic imediat după.

*Pe Cuba Gooding Jr. l-am zărit totuşi ieri trecând fulgerător strada spre clădirea unde urmau să explodeze câteva grenade, forţându-l să se ascundă şi să scoată arma. S-au tras câteva duble.

 

Etichete: , , , , , , ,

2 răspunsuri la “Dolph Lundgren: „Lumea s-a săturat de actori care nu au fizicul potrivit, dar fac pe supereroii””

  1. Cady spune:

    Your post has moved the debate forawrd. Thanks for sharing!

  2. I find myself coming back to your web-site only because you have lots of awesome insights and also you happen to be at this a while, which is very impressive and tells me you know your stuff.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *