Legea contestată a lui Nicolaescu va fi modificată

0
442
Sergiu Nicolaescu
Sergiu Nicolaescu

Declaraţia îi aparţine Ralucăi Turcan, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, care a discutat astăzi cu cineaştii despre iniţiativa de modificare a Legii cinematografiei, lansată de senatorul Sergiu Nicolaescu. Contestată pentru prevederi care ar întoarce cinematografia cu câţiva ani în urmă – după cum a subliniat Tudor Giurgiu, în mai, la gala de închidere a TIFF – propunerea a trecut de Senat şi urmează să fie analizată de Camera Deputaţilor. Printre cei care au redactat-o se numără Nicolaescu, Radu F. Alexandru şi Mircea Diaconu.

Iniţiativa prevede, printre altele, ca din comisia de selecţie a proiectelor finanţate de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) să fie excluşi criticii de film, punctajul pe baza căruia se acordă banii să fie înlocuit cu sistemul admis/respins, ceea ce ar încuraja abuzurile – au reclamat cineaştii – , iar în cazul în care se schimbă regizorul unui film, acesta ar trebui să respecte liniile descrise şi trecute în aplicaţia pentru finanţare de primul. Totodată, o nouă structură ar urma să fie înfiinţată, Administraţia Fondului Cinematografic, iar CNC ar urma să fie trecut ca şi coproducător, ceea ce înseamnă că se poate implica în procesul de producţie şi în deciziile legate de filme.

La discuţiile din Comisia de Cultură au luat parte Radu Gabrea, Tudor Giurgiu, Corneliu Porumboiu, Daniel Mitulescu şi consilierul juridic Maria Voican.

„O reformă prin revenirea înapoi”

„Iniţiativa lui Nicolaescu, cu toate că este contestată, este şi bună, pentru că a reluat o discuţie care, probabil, nu ar fi fost. Susţin ideea discutării acestei iniţiative legislative pe articole, să punem faţă în faţă cu vechea lege şi să vedem unde putem interveni, pentru că sunt probleme grave ale cinematografiei. Una dintre ele este infrastructura cinematografelor, lipsa cinematografelor. Există o lipsă de transparenţă în cheltuirea fondurilor de la CNC. Există filme cu bani buni pe care nu le-am văzut şi nu ştim unde s-au dus acei bani. (…)”, a declarat Raluca Turcan, citată de Mediafax.

De funcţionarea CNC-ului şi de „subfinaţarea dramatică” din domeniu a vorbit şi fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu, acum membru al Comisiei. Potrivit acestuia, propunerea lui Sergiu Nicolaescu „e o reformă prin revenirea înapoi”. „Introducerea CNC ca şi coproducător este inadmisibilă. Nu se găseşte nicăieri în lume aşa ceva, înseamnă că eu o să am un director general sau secretar de stat care îmi face distribuţia, îmi spune ce decoruri, ce actori o să am, deoarece cofinanţatorul şi coproducătorul are această funcţiune, cofinanţând filmul are drept total să se amestece în producţie. Este de neconceput. Ne întoarcem cu 25 de ani înapoi”, a spus regizorul Radu Gabrea, potrivit Mediafax.

Tudor Giurgiu l-a completat, subliniind că iniţiativa nu ţine cont de negocierile avute cu Consiliul Concurenţei sau Comisia Europeană şi nici de practica europeană în domeniu. „Această modificare nu a fost cerută de nimeni şi nu serveşte industriei şi publicului românesc. Singurul lucru asupra căruia suntem de acord este desecretizarea concursului de proiecte, pentru că noi suntem singura ţară unde mergem la concursuri cu parole, un soi de mască falsă a anonimităţii”, a punctat Tudor Giurgiu.

Regizorul Corneliu Porumboiu a ridicat problema excluderii criticilor din juriul de selecţie, ceea ce ar fi „un lucru foarte periculos”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here