Cea de-a doua mare industrie de cinema din lume nu se mai află în Statele Unite, ci în Africa. Producţia a explodat în ultimii 20 de ani în Nigeria în asemenea măsură, încât Nollywood-ul a întrecut Hollywood-ul în numărul de filme realizate anual. Pe primul loc încă se află industria indiană – Bollywood.
În fiecare an, cineaştii nigerieni lansează circa 2400 de filme, o cifră uriaşă ţinând cont că Statele Unite produce între 500 şi 800 de pelicule. Din octombrie, Nollywood va avea propriul său festival, la Londra (6 – 12), oraş în care există o numeroasă comunitate de africani nigerieni. Tot în octombrie, Nigeria aniversează 50 de ani de independenţă, subiect de care cineaştii locali se vor ocupa îndeaproape.
Vândute pe DVD, în magazine şi pe stradă
Majoritatea filmelor sunt realizate în 2-3 săptămâni, cu echipament digital (înainte de asta cu Betacam) şi cu mână de lucru foarte ieftină, un lungmetraj având un buget mediu de 15.000 de dolari. Nici studiouri aproape că nu există, filmările au loc pe stradă, în hoteluri, în casele oamenilor şi cele mai populare locaţii se află în oraşele Lagos, Enugu şi Abuja. Cu aceleaşi mijloace minimale şi de multe ori improvizate, adică programe pe computere obişnuite, are loc şi post-producţia.
Cele mai multe sar de etapa numită „cinematograf” şi se vând sub formă de CD-uri şi DVD-uri. În jur de 30 de titluri noi ajung în fiecare săptămână pe rafturi şi la vânzătorii ambulanţi de filme. La preţul de 1,50 sau 2 dolari per copie şi la un număr mediu de 15.000 – 25.000 de exemplare vândute, cineaştii reuşesc să scoată profit într-un timp foarte scurt. Un blockbuster se poate numi aşa când ajunge la peste 200.000 de copii vândute. Valoarea industriei este estimată undeva între 250 şi 500 de milioane de dolari, sumă pe care un blockbuster hollywoodian o poate încasa într-o vară.
Un raport UNESCO realizat în 2009 arată că în Nigeria aproape că nu există cinematografe, iar 99% dintre vizionări au loc în locaţii improvizate sau în casele nigerienilor. Povestea de succes a Nollywood-ului ar fi şi multilingvismul, potrivit UNESCO: 56% dintre pelicule sunt vorbite în limbile locale Yoruba (31%), Hausa (24%), şi Igbo (1%), restul de 44% fiind în limba engleză, ceea ce asigură exportul.
Mătuşi posedate şi melodrame
„Multe dintre ele tratează felul în care tradiţiile locale coexistă cu islamul şi creştinismul, religiile principale ale Nigeriei. Există nişte secvenţe superbe care folosesc efecte video destul de simple în care mătuşi se transformă în demoni sau în care spirite malefice ale unor animale sunt exorcizate din cei posedaţi”, a declarat directorul fetsivalului Nollwood Now, Phoenix Fry, citat de „The Guardian”. „Nigerienii chiar ştiu cum să-şi distreze audienţa. Au studiat toate genurile populare din alte ţări – musicalurile de la Bollywood, horror-urile ieftine şi telenovelele braziliene”, a precizat Phoenix Fry.
Nollywood s-ar fi născut, potrivit unor istorii neoficiale, în 1992, o dată cu lansarea filmului Living in Bondage. Cineastul Kenneth Nnebue l-ar fi filmat, se pare, pe o serie de casete video din import pe care le adunase de-a lungul anilor. Uriaşul succes al peliculei i-a convins şi pe alţii să încerce. Producţia locală a fost stimulată de fapt, indirect, încă din anii 60, de faptul că legile limitau drastic numărul de emisiuni străine difuzate la televizor. Primul filmul care a cunoscut faima în afara continentului african este Osuofia in London (2003), iar doi dintre cei mai renumiţi cineaşti nigerieni sunt Izu Ojukwu şi Chico Ejiro. Acesta din urmă a realizat 80 de filme în doar opt ani.
Despre fenomenul Nollywood au fost realizate câteva documentare, printre care This is Nollywood (2007), de Franco Sacchi, Welcome to Nollywood (2007), în regia lui Jamie Meltzer, şi Nollywood Babylon (2008), de Ben Addelman şi Samir Mallal.
da, la nigerieni viata in sine, de zi cu zi e un film… 🙂