Filmele românești ajung după gratii

0
434

Filme dupa gratii - proiectie film in Penitenciarul Bucuresti Jilava

Timp de două săptămâni, până pe 1 octombrie, în două închisori din București are lor prima ediție a proiectului Filme după gratii – proiecții în penitenciare, organizat de 111 Film, în colaborare cu Administrația Națională a Penitenciarelor și cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Cinci filme de lungmetraj vor fi proiectate în Penitenciarul București Jilava și Penitenciarul de Femei Târgșor (jud. Prahova). Deținuții și deținutele din aceste două închisori vor viziona și apoi vor discuta despre filmele Marfa și banii (regia Cristi Puiu, 2001), 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (regia Cristian Mungiu, 2007), California Dreamin’ (nesfârșit) (regia Cristian Nemescu, 2007), Polițist, adjectiv (regia Corneliu Porumboiu, 2009), Love Building (regia Iulia Rugină, 2013).

Proiectul își propune educarea și deschiderea de noi orizonturi creative pentru cei fără acces liber la cultură pe de o parte și promovarea filmului românesc într-un spațiu atipic. Fiecare proiecție este urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri, în care spectatorii își vor putea prezenta impresiile.

Organizatorii își propun să reia seria de proiecții în penitenciare în 2015, urmând ca filmele românești să fie proiectate în alte închisori din țară. Filme după gratii a fost unul dintre cele 15 proiecte selecționate să participe la Transilvania Talent Lab, ediția a treia, organizat în cadrul TIFF.

111 Film este o companie de producție de film înființată de doi tineri producători de film, proaspăt absolvenți ai master-ului de producție UNATC: Eugen Matei Lumezianu și Eduard Haris. Cei doi au produs o serie de scurt metraje și mediu metraje, printre care Mâine, Bach (r. Mircea Ciorică; nominalizare la Premiile Gopo 2014 și Premiul Publicului la NexT International Film Festival, 2014), Să mori de dragoste rănită (r. Iulia Rugină; Cel mai bun scurt metraj românesc la TIFF 2014), Piano (r. Dorian Boguță).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here