„Păcătoasa Teodora” şi „Singur acasă – o tragedie românească”, proiectate la ICR

1
423

În seara aceasta şi mâine, 24 februarie, Astra Film Festival on Tour, program organizat de Institutul Cultural Român şi Astra Film, aduce la ICR (Aleea Alexandru 38) patru documentare premiate la Sibiu în 2011.

Joi, de la ora 18.00, vor fi proiectate Păcătoasa Teodora, regia Anca Hirte, şi Check Check Poto, regia Julia Varga, iar vineri, de la aceeaşi oră, vor putea fi văzute Singur acasă – O tragedie românească, de Ionuţ Cârpătorea, şi Z 32, regia Avi Mograbi. Acesta din urmă a fost premiat la ediţia de anul trecut cu Marele Premiu, în valoare de 5000 de euro, oferit de ICR.

Dumitru Budrala, directorul Festivalului de Film Astra, regizorul Ionuţ Cârpătorea şi criticul de film Codruţa Creţulescu vor fi prezenţi la proiecţii. Accesul publicului este liber.

Astra Film Festival este cel mai vechi festival internaţional din România – se desfăşoară din 1993 -, este dedicat documentarelor din regiunea central şi est europeană şi se desfăşoară la Sibiu.

PROGRAM

Joi, 23 februarie

  • 18:00 – Păcătoasa Teodora, regia: Anca Hirte, Franţa/România, 86 min, 2011
  • 20:00 – Check Check Poto, regia: Julia Varga, Franţa, 82 min, 2010

Vineri, 24 februarie

  • 18:00 – Singur acasă – O tragedie românească, regia: Ionuţ Cârpătorea, România, 58 min, 2010
  • 19:30 – Z 32, regia: Avi Mograbi, Franţa-Israel, 2008

PĂCĂTOASA TEODORA

PREMIUL ASTRA FILM, COMPETIŢIA ROMÂNIA

regia: Anca Hirte / Franţa-România / 86min, 2011

Călugăriţele din mănăstirile ortodoxe româneşti îşi spun una alteia „măicuţă”. Sunt femei care au renunţat la viaţa pământească cu toate capcanele ei, în favoarea căsătoriei cu Fiinţa eternă. „Doamne, Dumnezeul meu, în fiecare dimineaţă Te caut pe Tine. Foamea mea este pentru Tine, iar corpul şi sufletul meu, pentru Tine se înfioară…” Acest documentar este despre cea mai frumoasă dintre măicuţe şi despre nunta ei cu Dumnezeu.

CHECK CHECK POTO

PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, COMPETIŢIA EUROPA

regia: Julia Varga / Franţa / 82 min, 2010

Mosaique e un centru pentru tineri minori între 12 si 17 ani, aflat în Aubervilliers, o suburbie a Parisului. Documentarul oferă o privire unică în interiorul acestui loc singular, unde adolescenţii sunt liberi să vină şi să plece când vor, fără formalităţi de înscriere şi fără a plati vreo taxă. Vin aici ca să fie ascultaţi, să se informeze şi chiar să găsească ajutor în unele cazuri. Sau vin pur şi simplu, doar pentru a-şi face apariţia. Filmul înregistrează şi reconstruieşte ceea ce nu se spune prin cuvinte. În spatele uşilor adăpostului, Check Check Poto descrie în tuşe captivante şi aspre nişte adolescenţi disperaţi, în cautarea respectului de sine.

SINGUR ACASĂ – O TRAGEDIE ROMÂNEASCĂ

regia: Ionuţ Cârpătorea / România / 58 min, 2010

Povestea a peste 350.000 de copii români, rămaşi „singuri acasă”. Unul dintre părinti sau chiar amândoi au plecat la muncă în Italia, Spania sau alte ţări occidentale şi i-au lăsat în grija rudelor, sau chiar a vecinilor. Mulţi au încercat să se sinucidă. Unii au reuşit. Filmul spune povestea a trei copii care şi-au luat viaţa. Stilul observaţional se îmbină cu interviuri ai căror protagonişti sunt părintii celor trei copii. Consternaţi de tragedia care s-a abătut asupra lor, îsi deschid inima în faţa camerei şi încearcă să desluşească cauzele celor întâmplate. Un film trist, care ne îndeamnă să reflectăm la realităţile lumii în care trăim şi ne atrage atenţia ca un copil are şi alte nevoi decât telefoane mobile scumpe sau jocuri pe computer.

Z 32

MARELE PREMIU ASTRA FILM FESTIVAL 2011

regia: Avi Mograbi / Franţa-Israel / 2008

Un soldat israelian care a participat la o operaţiune de represalii în cursul căreia au fost ucişi doi poliţişti palestinieni este în căutarea iertării. Prietena lui crede că lucrurile nu sunt chiar aşa de simple şi îl pune în faţa unor probleme la care el nu e încă în stare să se gândească. Soldatul acceptă să depună mărturie în faţa camerei, cu condiţia ca chipul său să rămână ascuns. În timp ce caută cea mai bună soluţie tehnică pentru a ascunde identitatea soldatului, autorul meditează asupra propriei sale conduite politice şi artistice.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here