Retrospectivă integrală Lucian Pintilie, la MoMA din New York

1
570

Între 1 şi 12 martie, la Museum of Modern Art (MoMA) din New York are loc prima retrospectivă integrală în Statele Unite a lui Lucian Pintilie, co-organizată de ICR New York.

Regizorul va deschide oficial retrospectiva în seara de 1 martie, introducând filmul care l-a consacrat, capodopera Reconstituirea. Alături de el se vor afla Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, care vor prezenta, pe 3 martie, şi De ce trag clopotele, Mitică?.

În seara de 2 martie, la sediul ICRNY, cei doi actori vor purta un dialog despre carierele lor cu criticul Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Filmului Românesc de la New York.

„Unul dintre cei mai importanţi regizori europeni, Lucian Pintile crează un cinema coroziv care este în acelaşi timp original, feroce şi plin de speranţă”, consideră Laurence Kardish, curator al Departamentului de Film de la MoMA, cel care a colaborat la realizarea retrospectivei, alături de Mihai Chirilov.

În cadrul retrospectivei prezentate de MoMA şi ICRNY vor rula filmele:

 • Duminică la ora 6 (1965)
 • Reconstituirea (1969)
 • Salonul nr. 6 (produs în Iugoslavia în anul 1973)
 • De ce trag clopotele, Mitică? (1979)
 • Balanţa (1991)
 • O vară de neuitat (1992)
 • Prea târziu (1996)
 • Terminus Paradis (1998)
 • După-amiaza unui torţionar (2001)
 • Niki Ardelean, colonel în rezervă (2003)
 • Tertium Non Datur (2006)

Filmul Niki Ardelean, colonel în rezervă va rula în premieră pe ecranele americane, fiecare proiecţie fiind urmată de un interviu filmat cu Lucian Pintilie despre pelicula respectivă. Reconstituirea, Balanţa, O vară de neuitat, Prea târziu şi Terminus Paradis sunt prezentate la MoMA în copii noi de proiecţie, realizate cu sprijinul CNC.

Mircea Cantor e Restless

În paralel, pe 3 martie, câştigătorul prestigiosului premiu Marcel Duchamp în 2011, artistul Mircea Cantor, va fi prezent la Museum of the Moving Image (MoMI), pentru expoziţia personală intitulată Restless. Expoziţia prezintă câteva dintre cele mai noi instalaţii video, scurtmetraje, desene şi fotografii ale excepţionalului artist român şi va dura până pe 6 mai.

Organizată în parteneriat de MoMI şi ICRNY, expoziţia oferă iubitorilor de artă ocazia de a vedea trei lucrări video recente ale artistului: Tracking Happiness (2009), Vertical Attempt (2009) şi I Decided Not to Save the World (2011). Acestora li se adaugă o selecţie de desene şi fotografii, în timp ce un program de scurtmetraje semnate Mircea Cantor, ce se va schimba periodic, va fi prezentat în sala Bartos a muzeului, pe toată durata expoziţiei.

Artistul român va participa la evenimentul de deschidere a expoziţiei, în data de 3 martie, când va introduce proiecţiile scurtmetrajelor The Landscape Is Changing (2003), Dead Time (2003), Tribute (2004), The Snow and the Man (2005), Nulle part Ailleurs (2000) şi Double Heads Matches (2003). Proiecţiile vor fi urmate de o discuţie cu publicul. Două zile mai târziu, pe 5 martie, Mircea Cantor va fi protagonistul unei conversaţii cu criticul de artă Steven Henry Madoff (The New York Times, Artforum) despre lucrările şi cariera sa. Dialogul va avea loc la Serviciile Culturale ale Ambasadei Franţei din New York.

Mircea Cantor (n. 1977) trăieşte în prezent la Paris şi este unul dintre cei mai apreciaţi artişti vizuali contemporani, datorită comentariilor subtile la adresa societăţii contemporane din lucrările sale. După ce a primit prestigiosul premiu Marcel Duchamp, anul trecut, artistul român va avea anul acesta o expoziţie personală la Centrul Pompidou din Paris. Nu o singură dată, opera sa a fost comparată cu cea a lui Duchamp, datorită felului în care Cantor foloseşte materiale prefabricate pentru a atrage atenţia asupra naturii polisemantice a obiectelor din viaţa cotidiană.

Lucrările lui Cantor sunt realizate pe suporturi extrem de diverse, de la video, instalaţie de obiecte, fotografie, desen sau suprafaţă de text, fiind expuse în spaţii de mare prestigiu. Le Cedrac d’Ivry sur Seine în Franţa sau Kunsthalle Nuremberg în Germania au organizat expoziţii personale Mircea Cantor în ultimii doi ani. De asemenea, Museum of Modern Art din New York, Muzeul Israelului din Ierusalim, Centrul Pompidou din Paris au inclus în colecţiile lor permanente exponate ale artistului român (detalii, pe www.mirceacantor.ro).

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here