Predicţii la Oscar, pe ultima sută de metri

0
181

Oscar statueteAutor: Mădălina Moraru

Dacă ar putea fi comparată cu un joc de noroc, fiecare ediţie a premiilor Oscar ar trebui să aibă loc într-un cazinou, în care, odată aruncate zarurile, pe masă să se poată citi numele candidaţilor.

Iar pe lângă masă, pariorii ar aştepta să vadă ce le-au rezervat cele 24 de categorii şi dacă previziunile li s-au adeverit câtuşi de puţin.

După surprizele de la Globurilor de Aur şi BAFTA, şi pentru seara de gală a celei de-a 85 a ediţie de anul acesta a Oscarurilor, de pe 24 februarie, s-au anticipat răsturnări de situaţie. Cheia jocului stă în filme precum Lincoln, cu 12 nominalizări, şi Argo, cu 7 poziţii bifate.

Iată pe ce mizează jurnalişti şi pariori, deopotrivă, pe ultima sută de metri:

Cel mai bun film: Argo

Ben Affleck a reuşit să facă această categorie mult mai interesantă decât ar fi fost în mod obişnuit. Iar asta fiindcă Steven Spielberg părea iniţial cel care va părăsi podiumul însoţit de-o statuetă aurită, Lincoln fiind şi filmul care a obţinut cele mai multe nominalizări. Doar că, după ce Argo a cîştigat runda de la Globul de Aur şi mai apoi pe cea de la BAFTA, au început să apară şi îndoielile în ceea ce priveşte locul pe care-l ocupă portretul prezidenţial al lui Spielberg.

Argo reconstituie misiunea de salvare a şase americani, în timpul crizei luării de ostatici de la Teheran, din 1979.

Cel mai bun regizor: Steven Spielberg, Lincoln

Ben Affleck şi Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty) lipsesc, în mod inexplicabil, de pe această listă. Ba, mai mult de atât, Academia l-a lăsat pe lângă şi pe Quentin Tarantino (Django Unchained). Ceea ce face ca premiul pentru această categorie să fie mult mai simplu de anticipat, Spielberg având undă verde pentru cel de-al treilea Oscar din carieră, după ce-a câştigat cu Saving Private Ryan şi Schindler’s List.

Cel mai bun actor: Daniel Day-Lewis, Lincoln

Interpretul celui de-al 16-lea preşedinte american a avut stofă de Oscar încă de când pelicula a început să ruleze în cinematografe, din noiembrie, anul trecut. Iar din jocul său actoricesc ireproşabil ai crede că Daniel Day-Lewis chiar a petrecut ceva timp în compania lui Abraham Lincoln. Premiul este 100% al lui.

Cea mai bună actriţă: Jennifer Lawrence, Silver Linings Playbook

Sunt deja câteva săptămâni de când criticii au început să preconizeze că Jennifer Lawrence nu va avea ocazia doar să înmâneze premii, ci să şi primească unul. Doar că actriţa din Silver Linings Playbook are două rivale: Jessica Chastain (Zero Dark Thirty), despre care presa mondenă a început să speculeze că „urî-o” pe Lawrence, şi Emmanuelle Riva (Amour), premiată de BAFTA. În şase din ultimii şapte ani, câştigătoarele BAFTA şi Oscar au coincis la această categorie.

Cel mai bun actor într-un rol secundar: Christoph Waltz, Django Unchained

Toţi cei cinci nominalizaţi la această categorie au câştigat în anii precedenţi câte un Oscar. Însă cel care a cules toate premiile din acest sezon rămâne tot Christoph Waltz, care-l joacă pe Dr. King Schultz în Django Unchained (r. Quentin Tarantino). Un rival puternic este însă Robert De Niro (Silver Linings Playbook), cel mai „longeviv” actor care n-a mai fost recompensat c-un astfel de trofeu din 1980 încoace, de la Raging Bull al lui Scorsese.

Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Anne Hathaway, Les Miserables

Pentru Fantine din Les Miserables (r. Tom Hooper), Anne Hathaway a fost nevoită să-şi tundă părul şi să se înfometeze pentru a slăbi. Unii colegi de breaslă susţin că asta face un actor bun când vrea cu adevărat să intre în pielea personajului. Totuşi, marele merit al actriţei nu e c-a reuşit să slăbească sau să renunţe la părul lung, ci felul în care reuşeşte să convingă şi să emoţioneze spectatorul în doar 15 minute pe ecran.

Cea mai bună animaţie: Wreck-It Ralph

Deşi Brave a fost considerat favorit o vreme – drept dovadă a şi primit un Glob de Aur – Wreck-It Ralph l-a ajuns din urmă după ce a primit trofeul breslei animatorilor – Cea mai bună animaţie la Annie Awards. Există totuşi mari şanse ca Frankenweenie să le ajungă pe cele două din urmă.

Cel mai bun film străin: Amour

Poate chiar mai uşor de ghicit decât victoria lui Daniel Day-Lewis pentru Cel mai bun actor, drama lui Michael Haneke, Amour, are toate şansele să plece acasă cu o statuetă aurită.

Cel mai bun scenariu adaptat: Tony Kushner, Lincoln

Chiar dacă prima variantă a scenariului pentru Lincoln avea un număr impresionant de pagini, în jur de 8000, Argo are destul avânt pentru a domina şi această categorie.

Cel mai bun scenariu original: Quentin Tarantino, Django Unchained

Tarantino va avea cu siguranţă momentul său de glorie la această categorie, deşi nici Zero Dark Thirty, scris de Mark Boal, nu trebuie neglijat.

Cel mai bun documentar: Searching for Sugar Man

Cea mai bună imagine: Life of Pi

Cel mai bun montaj: Argo

Cea mai bună melodie: Adele, Skyfall

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here