A murit actriţa Elizabeth Taylor

0
467

Actriţa Elisabeth Taylor a murit astăzi, la vârsta de 79 de ani, anunţă presa americană. Inima i-a cedat în această dimineaţă, la Spitalul Cedars-Senai, au transmis presei copiii acesteia, care i-au fost alături în ultimele clipe: Michael Wilding, Christopher Wilding, Liza Todd şi Maria Burton.

Copiii actriţei au cerut ca florile să fie înlocuite de donaţii în contul Elizabeth Taylor AIDS Foundation (înfiinţat în 1991 după moartea prietenului ei, Rock Hudson), iar mesajele personale să fie direcţionate pe pagina de Facebook.

Taylor a fost diagnosticată cu insuficienţă cardiacă congestivă acum aproape şase ani şi fusese internată în spital în urmă cu şase săptămâni. În octombrie 2009, a fost supusă unei intervenţii chirurgicale pe cord.

În ultimii 25 de ani, Elizabeth Taylor s-a deplasat cel mai adesea într-un scaun cu rotile, după mai mult de o sută de internări în spital, o operaţie la şold şi două intervenţii foarte riscante la spate. În tumultoasa ei viaţă, actriţa a fost dependentă de alcool şi analgezice, a căzut de pe cal în timpul unor filmări, a suferit de o pneumonie care aproape a ucis-o în 1961 şi cancer de piele, a fost supusă unei traheotomii şi mai multor intervenţii chirurgicale la plămâni, creier, şold şi inimă. În 1997, actriţa a suferit un atac cerebral în urma unei operaţii de extirpare a unei tumori pe creier şi a fost chiar în moarte clinică, relatează Mediafax.

Una dintre cele mai frumoase actriţe din istoria cinema-ului, Elizabeth Taylor a intrat în lumea filmului la doar 9 ani, în 1942, cu rolul din There’s One Born Every Minute. De doar trei ani, se mutase cu familia din Londra în America, de unde proveneau, de altfel, părinţii ei. La 12 ani, devenea cunoscută cu cel din National Velvet, şi mai târziu cu A Place in the Sun (1951).

A fost nominalizată la Oscar pentru Raintree Country, Cat on a Hot Tin Roof şi Suddenly, Last Summer şi a câştigat statueta cu performanţa din Who’s Afraid of Virginia Woolf? şi Butterfield 8. Unul dintre cele mai faimoase roluri din cariera sa este cel din Cleopatra, filmul care a marcat şi debutul relaţiei cu Richard Burton, unul dintre cei şapte soţi ai unei dive care n-a părăsit prima pagină a ziarelor de scandal timp de peste 50 de ani. Înainte de mariajul cu Burton, în 1964, Taylor mai fusese căsătorită de patru ori, cu Conrad Hilton Jr., Michael Wilding, Michael Todd şi Eddie Fisher. Următorii doi, după divorţul de Burton din 1976, au fost John W. Warner şi Larry Fortensky. Actriţa lasă în urmă zece nepoţi şi patru strănepoţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here