„Pixadores”, premiantul One World Romania

0
509

pixadores

Pixadores, în regia lui Amir Escandari, a câștigat duminică seara premiul „Best Karma Award”, la cea de-a opta ediție a festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania. Premiul este acordat de juriul de liceeni al festivalului One World Romania. Trofeul i-a fost înmânat producătoarei filmului, Miia Haavisto – anul acesta o machetă a „kino-maidanului”, realizată de Ilinca Păun Constantinescu împreună cu Atelier 13.

Pixadores sunt tineri care vin din zone marginale ale oraşului São Paulo. Arta lor e alimentată de furie, lipsuri şi disperare. Intervenţiile lor în spaţiul urban sunt independente de constrângerile derivate din apartenenta instituţională. Când se intersectează punctual cu lumea artistică, cu prilejul unei invitaţii la Bienala de Artă Contemporană de la Berlin, reuşesc să-l scandalizeze pe curatorul german care i-a invitat, punându-şi tag-urile pe pereţii unei clădiri de patrimoniu şi refuzând să atingă panourile care le-au fost puse la dispoziţie.

„Documentarul pe care l-am ales e un film pe care îl poți urî cu ușurință, deoarece pare o alegere previzibilă pentru niște adolescenți, prin prisma subiectului său. În același timp este și un film pe care e greu să nu-l iubești, pentru că ne reprezintă. Deși subiectul pare foarte specific, în realitate nu este – este un film despre lucrurile în care cred adolescenții și în care adulții ar trebui să nu uite să creadă. Ce ne-a învățat pe noi filmul câștigător este că educația nu trebuie să înceapă neapărat din școli sau instituții private și că ea poate începe și pe maidan”, a fost motivația juriului format din cinci liceeni, Daniela Gheorghe, David Marin, Ionuț Scurtu, Ligia Prodan, Teodora Nicolae.

Cele zece titluri care au candidat pentru trofeul festivalului sunt: Euromaidan. Rough CutPixadoresVitoshaSpartacus & CassandraWaiting for AugustNight Will FallNaked IslandNational DiplomaA Goat for a Vote și Outside

Timp de o săptămână, 42 de documentare, cele mai multe în premieră în România, au rulat în trei cinematografe din București, iar 28 de invitați care și-au prezentat filmele în fața publicului. Începând de luni, 30 martie, la Centrul Ceh sunt programate reluări ale unor filme prezentate în cea de-a opta ediție a festivalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here