Un nou regizor român la Cannes: Paul Negoescu şi „Orizont”

0
454
Orizont. Foto: De Film
Orizont. Foto: De Film

Un scurtmetraj filmat în două zile, pe mare, cu o echipă foarte mică şi un buget asemenea, a fost selecţionat în secţiunea paralelă Semaine de la Critique, a Festivalului de la Cannes (16 – 27 mai). Orizont, în regia lui Paul Negoescu, este o producţie 100% independentă şi, cel puţin după sinopsis, aduce a film horror : „un bătrân pescar este atacat de o creatură misterioasă din adâncurile neexplorate ale Mării Negre”. Protagonistul, Mihai Cismaru, este chiar pescar şi locuieşte în 2 Mai.

Paul Negoescu, care semnează atât regia cât şi scenariul, este cel de-al patrulea cineast român anunţat în selecţia canneză de anul acesta, după Cristian Mungiu (competiţia oficială cu După dealuri), Cristi Iftime (Cinefondation, cu scurtmetrajul Tabăra din Răzoare) şi Adina Pintilie (Atelierul Cinefondation, cu Nu mă atinge-mă).

Este prima participare a sa la Cannes, după trei selecţii la Berlin, cu scurtmetraje. Filmele sale au trecut prin peste 250 de festivaluri internaţionale, două dintre ele – Derby şi Renovare – fiind nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film. În prezent, Negoescu lucrează la postproducţia primul său lungmetraj, 365 de Revelioane.

Echipa lui Orizont este formată din Andrei Butică (imagine), Dragoş Apetri (montaj), Răzvan Chiş (grafică şi efecte speciale), Dan-Ştefan Rucăreanu (sunet) şi Radu Stancu (producţie). Filmul este produs de casa de producţie De Film, în parteneriat cu Digital Cube şi Rocket Superbe Sound.

Semaine de la Critique este cea mai veche secţiune paralelă a Festivalului de la Cannes, fiind iniţiată în 1962 de Sindicatul Francez al Criticilor de Cinema, cu scopul de a descoperi noi talente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here