A murit criticul de film Viorica Bucur

0
516

UPDATE: Înmormântarea va avea loc mâine, 24 august, de la ora 12.oo, la Biserica Sf. Nicolae de la Cernica. În memoria sa, Make a Point organizează joi, 25 august, de la ora 20.00, o proiecţie specială (locaţia – Postăvăria Română, Şos. Morarilor nr. 1, Pantelimon. Detalii, pe makeapoint.ro).

Criticul de film Viorica Bucur a murit ieri din cauza unui cancer la pancreas. Informaţia a fost confirmată astăzi, pentru Mediafax, de Laurenţiu Damian, profesor la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (UNATC). Damian a adăugat că Viorica Bucur va fi înmormântată miercuri la Mănăstirea Cernica.

Născută pe 14 februarie 1946, la Bucureşti, Viorica Bucur era profesor universitar la UNATC şi, timp de 15 ani, între 1974 şi 1992, a realizat „Gala desenului animat”, singura emisiune dedicată desenelor animate difuzată în timpul regimului comunist.

Legat de această emisiune, criticul de film povestea recent, într-un interviu publicat în revista „Historia”, că au existat numeroase încercări de a o închide.

„Am avut, de pildă, probleme mari de „viză” la Popeye Marinarul, pentru că Olive Oyl semăna foarte mult cu Tovarăşa. Remarcam noi şi remarcau şi cei din jur. Şi, mai ales, am avut un desen animat foarte frumos, pe care, efectiv, nu puteam să-l dau. Se numea Betty Boop, Albă ca Zapăda: Betty Boop era Albă ca Zapăda şi, bineînţeles, maştera era Olive Oyl. Că aceeaşi echipă condusă de fraţii Max şi Dave Fleischer semna desenele animate şi cu Popeye şi Olive, şi cu Betty Boop. Era momentul cu otrăvirea, dar mai era şi momentul în care Olive Oyl, maştera, se uita în oglindă şi zicea: Oglindă, oglinjoară, cine-i cea mai frumoasă din ţară? Şi maştera Olive semăna îngrozitor de tare şi la gestică, şi la chip cu Tovarăşa. Am dat o singură dată acest extraordinar desen animat – o bijuterie de fantezie, ritm, muzică de jazz tip New Orleans – dar după aceea ni s-a atras atenţia să nu mai repetăm experienţa”.

Devenise, pentru copiii epocii comuniste, „Mama lui Donald” sau „tanti cu desenele animate”. „Am avut, de câteva ori, o stare foarte proastă când mă întâlneam cu nişte colege şi ele erau cu copiii. Şi ele către copii: Uite, e tanti cu desenele, cea care îţi dă ţie desene animate! Şi copiii ăia se repezeau la mine şi tot aşteptau ca eu să scot de undeva, din buzunar, un Donald, un Mickey, ceva spectaculos. Se aşteptau la ceva deosebit, ca la un scamator… ştii? Şi, până la urmă, vedeau că sunt fiinţa cea mai banală, că nu ascund nimic în buzunare, şi se uitau încruntaţi la mine şi se plictiseau”, povestea Viorica Bucur pentru aceeaşi publicaţie.

În perioada 1969 – 1974, a realizat o serie de emisiuni despre lumea filmului, inclusiv „Istoria filmului mut” şi „Istoria filmului sonor”. A fost membră a FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Presei Cinematografice) şi a Uniunii Cineaştilor din România, iar în 2007 a primit premiul pentru activitate publicistică „Ion Cantacuzino”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here