„Lumea văzută de Ion B.” a câştigat trofeul Emmy!

2
369

UPDATE. În această dimineaţă (ora României), la New York, documentarul Lumea văzută de Ion B., regizat de Alexander Nanau, a câştigat o trofeul Emmy la una dintre cele mai importante categorii, Arts Programming, la cea de-a 38-a ediţie a Premiilor Emmy International.

Filmul reuşeşte o dublă performanţă, fiind primul documentar original HBO din Europa Centrala nominalizat la cele mai importante premii de televiziune din lume, şi unicul din această regiune intrat anul acesta în cursa pentru un trofeu Emmy International (care premiază cele mai bune producţii de televiziune ale anului).

Trofeul a fost ridicat de regizorul Alexander Nanau şi de Carmen Harabagiu, country manager HBO România. „E neaşteptat şi suntem copleşiţi”, a spus Harabagiu pe scenă. Potrivit „Evenimentului zilei”, Ion Bârlădeanu a primit vestea ascultând radioul. „Am auzit ştirea la măgăoaia asta (radioul vechi găsit în ghenă – n.r.) dimineaţă. Îmi vine să-l înjur pe Dumnezeu. Regizorul Nanau calcă pe covorul roşu, iar eu culeg chiştoace de pe stradă”, le-a declarat artistul jurnaliştilor EVZ.

Filmul nu excelează la nici un capitol – regie, imagine, concept -, însă povestea e atât de impresionantă, încât realizarea ei devine secundară.

Istoria lui Ion Bârlădeanu, artistul descoperit de artistul Ovidiu Feneş şi galeristul Dan Popescu într-o ghenă în 2007, cu peste 1500 de colaje păstrate în valize, a câştigat şi premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar, în martie, şi a fost selecţionată până în prezent la peste 30 de festivaluri. Muncind în diverse locuri – de la şantier la cimitire – Bârlădeanu a creat timp de 30 de ani câteva sute de colaje şi logo-uri, fără să aibă cunoştinţă de mişcarea pop-art ce lua amploare în Occident. La peste 60 de ani, a devenit cea mai importantă descoperire a artei româneşti – a expus de ja la Paris, Londra şi Basel – şi un subiect bun de film.

După o dispută cu galeristul Dan Popescu, timp în care Ion Bârlădeanu s-a aflat în grija lui Alexander Nanau şi s-a întors pentru o scurtă perioadă în stradă, artistul a revenit la galeria H’Art şi a expus recent în holul Sălii Palatului, la premiera Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu.

Celelalte trei producţii nominalizate la aceeaşi categorie au fost All My Life: Cazuza (TV Globo, Brazilia), Imagine… David Hockney: A Bigger Picture (BBC/ Coluga Pictures, Marea Britanie) şi Personas Inside Out (TV Asahi, Japonia). Nominalizările au fost decise iniţial de 700 de specialişti din 50 de ţări.

Gala de aseară a fost găzduită de actorul american Jason Priestley.

Lista câştigătorilor Emmy International:

Cel mai bun actor
Bob Hoskins, The Street – ITV Studios, Marea Britanie

Cea mai bună actriţă
Helena Bonham Carter, Enid – Carnival Film & Television (Marea Britanie)

Categoria Copii şi Tineret
Shaun the Sheep – Aardman Animations / WDR & WDR mediagroup GmbH / BBC (Marea Britanie)

Comedie
Traffic Light – Kuperman Productions / Keshet Broadcasting (Israel)

Documentar
Mom and the Red Bean Cake – Munhwa Broadcasting Corporation (Coreea de Sud)

Serial
The Street – ITV Studios (Marea Britanie)

Show-uri live, fără scenariu (non-scripted entertainment)
CQC – Eyeworks Cuatro Cabezas SA (Argentina)

Telenovela
My Love – Plural Entertainment (Portugalia)

Mini-serie TV
Small Island – Ruby Television în colaborare cu AL Films (Marea Britanie)

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here