UPDATE: câştigătorii noii cărţi a lui CTP, „Filmul surd în România mută”

44
942

UPDATE. Azi-dimineaţă, Random.org a decis: cei care vor primi cartea despre filmul de propagandă a lui Cristian Tudor Popescu sunt: Adomnoaei Cristina, Radu Alexandra şi Florentin. Felicitări!

Vă rugăm să ne trimiteţi adresa completă şi numărul de telefon pe florentina.ciuverca@filmreporter.ro, pentru ca editura Polirom să vă expedieze volumul.

Le mulţumim tuturor celor care ne-au scris! Am adunat o listă consistentă de filme de propagandă româneşti:)

Cartea „Filmul surd în România mută. Politică şi propagandă în filmul românesc de ficţiune (1912-1989)”, editată de Polirom în colecţia „Cinema”, a fost lansată pe 26 noiembrie, de la ora 16.00, la Târgul de Carte Gaudeamus de la Bucureşti.

Potrivit Polirom, pornind de la filme ale unor monştri sacri ca Griffith, filmele sovietice de propagandă ale deceniului trei (inclusiv Eisenstein) sau cele propagandistice naziste (Leni Riefenstahl), volumul lui Cristian Tudor Popescu prezintă filmul românesc de ficţiune – de la peliculele interbelice, începând cu Războiul de independenţă, până la cele ale epocii comuniste.

Acestea din urmă sunt diferenţiate în funcţie de perioadele în care au fost produse şi de evoluţiile politice specifice perioadelor respective şi sunt urmate de numeroase studii de caz, între care Directorul nostru (1955), Puterea şi Adevărul (1972), dar şi filme anti-sistem precum Reconstituirea (1970).

„Filmul românesc de ficţiune s-a născut cu propaganda politică în el, ca un copil infectat cu HIV încă din pântecele mamei. Istoria lui a fost dublată de istoricul bolii. Pe lângă semnele specifice creşterii, în fiecare etapă de viaţă, tumorile, erupţiile, plăgile s-au dezvoltat şi ele. Coşurile pubertăţii filmului românesc au apărut lângă bubele sindromului imunodeficienţei politice.

Din cele 550 de pelicule ale perioadei comuniste, aproximativ 222 (adică 40%) pot fi considerate ca având caracter politic, propagandistic, restul fiind divertisment, comedie muzicală, filme pentru copii – proporţia lui Lenin (60% propagandă, 40% divertisment) fiind totuşi inversată. Cu prea puţine excepţii, propaganda din cinema a urmat cu fidelitate liniile politice de evoluţie ale PCR. A fost mai întâi prosovietică, internaţionalistă, antiromânească, apoi naţional-comunistă, anticitadină, antiintelectuală, antioccidentală, vehicul al cultului lui Ceauşescu”, spune Cristian Tudor Popescu.

Pe coperta volumului se regăseşte o secvenţă din filmul Străinul (1964), în regia lui Mihai Iacob.

44 COMENTARII

  1. Explozia (1973) – regia Mircea Dragan; scenariul Ioan Grigorescu
    Poate fi considerat ca un film de propagandă politică și de slăvire a moralei socialiste, dar prezintă totuși o realitate ce se poate produce oricând.

  2. ”Desfăşurarea” lui Paul Călinescu, după o nuvelă de Marin Preda, cu Colea Răutu în rolul ţăranului sărac ce-l înfruntă pe chiabur.

  3. Unul dintre cele mai bune filme romanesti de propaganda este „ANCHETA” film realizat de regizorul Constantin Vaeni in anul 1980. Filmul aduce pe ecran o ancheta condusa de activistul de partid Stefan, in urma exploziei unui furnal la un combinat siderurgic

  4. Pistruiatul, cu toate ca este un film bun, trebuie sa nu te lasi influentat de propaganda comunista din el, iar ce as mai reprosa acestui film ar fi comportamentul ,,militiei” si al adultilor fata de copii(din pacate si in prezent, mai sunt persoane care au mostenit apucaturile astea)

  5. Explozia este un film românesc realizat de Mircea Drăgan în 1973 după un scenariu scris de Ioan Grigorescu.Filmul are ca subiect un fapt real petrecut în 1970, incendiul navei „Poseidon” ce transporta 4.000 tone de azotat de amoniu. Abandonarea navei amenința cu extinderea incendiului a încărcăturii ceea ce ar fi putut produce distrugerea orașului Galați și a Combinatului Siderurgic.

  6. IN SAT LA NOI (1951)
    Drama rurala „de actualitate”. Primul film despre colectivizarea agriculturii.
    Condusi de comunisti, cativa tarani saraci si nijlocasi vor sa infiinteze si in satul lor o „colectiva”, insa chiaburii incearca sa le zadarniceasca planurile.

  7. Osânda – film românesc realizat de Sergiu Nicolaescu în 1976.
    Probabil regimul de atunci se temea de ceva revolte ale oamenilor (Soldatul se întoarce acasă după 12 ani: 10 ani de ocnă, făcuți pentru că a participat la Răscoala din 1907, și 2 ani de război)…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here