Noua Dreaptă a boicotat premiera filmului „Noi doi”, despre un cuplu de homosexuali

1
674

Un grup de tineri reprezentanţi ai mişcării Noua Dreaptă a boicotat premiera unuia dintre foarte puţinele filme româneşti care vorbesc despre homosexuali, marţi seara, la Cinema Scala, în cadrul Festivalului DaKINO.

Documentarul Noi doi, în regia lui Claudiu Mitcu, urmăreşte viaţa cotidiană a unui cuplu care a avut curajul să îşi asume public identitatea sexuală. Cei doi tineri, Cristi Pietrăreanu şi George Macioacă, se aflau în sală când mai mulţi tineri au început să scandeze împotriva persoanelor cu orientare homosexuală şi să aprindă materiale pirotehnice pe care le-au folosit pe post de torţe.

Protestul a venit după discursul Ambasadorului Franţei la Bucureşti, Henri Paul, când proiecţia era pe cale să înceapă. Tinerii, în jur de 10 – 15, se aflau pe ultimele rânduri şi au ieşit singuri din sală. Ulterior, au fost aduse forţe de ordine la cinema, care au supravegheat sala până la finalul proiecţiei.

Este primul incident de acest fel la proiecţia acestui film, deşi el a mai fost proiectat la Festivalul Anonimul, la Serile Filmului Gay din Cluj şi la Astra Sibiu. La proiecţie a asistat şi regizorul Claudiu Mitcu, împreună cu echipa filmului.

Cei doi tineri gay s-au filmat în diverse momente din viaţa lor – pregătind masa, plimbându-se în parc, discutând cu prietenii -, pe o perioadă de aproximativ doi ani. Au rezultat 40 de ore de filmare, din care au rămas la montaj 54 de minute.

Cel mai probabil, protestul va funcţiona ca un vehicul excelent de promovare al acestui prim documentar despre homosexuali din România şi va deschide dezbateri despre intoleranţă şi discriminare. E posibil, totodată, ca filmul să încurajeze şi alţi tineri să vorbească despre orientarea lor sexuală.

„Am ştiut de la început în ce mă bag şi am acceptat”

În film apar şi secvenţe din marşurile Noii Drepte împotriva comunităţii gay, în care se propune, printre altele, „mutarea lor undeva în deşert”. Deşi comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transexuali) din România este din ce în ce mai numeroasă, membrii săi se tem de expunere din cauza discriminării puternice din societatea românească. Prin urmare, deschiderea celor doi protagonişti ai filmului – găsiţi de regizor cu ajutorul Asociaţiei Accept – e cu adevărat curajoasă şi singulară. În timp ce se filmează, tinerii recunosc că nu le-au mărturisit părinţilor faptul că sunt homosexuali.

„Orice ar fi, nu voi regreta nimic, pentru că eu sunt împăcat şi ştiu că am încercat să arăt prin acest film că şi noi suntem la fel de normali ca ceilalţi, că un cuplu gay are aceeaşi viaţă ca a unui cuplu hetero, cu bune şi rele, cu mici certuri, cu momente de tandreţe etc. Majoritatea persoanelor LGBT se ascund faţă de prieteni, colegi de job, de părinţi, şi asta pentru că se tem de reacţiile celor din jur, ceea ce nu este deloc normal. Sunt conştient de toate reacţiile care pot apărea. Am ştiut de la început în ce mă bag şi am acceptat”, spunea Cristi Pietrăreanu recent, într-un interviu.

Un sondaj de opinie intitulat „Fenomenul discriminării în România”, realizat de TOTEM Communication în perioada octombrie-noiembrie 2010, la solicitarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, arăta că 56% dintre cele 1400 de persoane intervievate nu ar lua masa cu un homosexual, 84% nu ar bea apă din acelaşi pahar din care a băut un homosexual, iar 65% ar ţine secret dacă ar afla că o rudă este homosexual.

Claudiu Mitcu este realizatorul documentarelor Nisipuri (2007), Australia (2009), Ciupelniţa şi Circul vesel (2010). În 2010, regizorul a primit din partea Ambasadei Franţei în România Premiul Drepturilor Omului pentru abordarea deschisă a diversităţii din filmele sale documentare.

1 COMENTARIU

  1. dacă știam nu ratam proiecția. :)) noroc că este mâine în reluare.

    au fost amendați cel puțin?

    am impresia că nu este totuși primul documentar care vorbește despre subiect. este adevărat că prea multe detalii nu știu să ofer, dar am mai citit la un moment dat despre un alt documentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here