Încep înscrierile la Premiile Gopo. Schimbări în regulament

0
604

Premiul-Gopo

Înscrierile pentru cea de-a 8-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 24 martie, în Bucureşti, se desfăşoară în perioada 24 ianuarie – 5 februarie.

Noua ediţie aduce şi câteva schimbări în regulament. O secţiune nouă a fost introdusă, dedicată Celui mai bun scurtmetraj documentar, în care se încadrează titlurile cu o durată de până în 50 de minute.

O altă modificare vizează festivalurile în care au fost proiectate filmele de scurtmetraj şi documentarele care nu au rulat în săli. Pentru a fi eligibile, ele trebuie să fi fost incluse într-o secţiune competitivă a unui festival naţional sau internaţional. În acest fel, nu vor fi mai fi acceptate titlurile prezentate doar în showcase-uri.

În ce priveşte lungmetrajele, vor fi luate automat în considerare, în continuare, cele de ficţiune şi documentar care au rulat cel puţin o săptămână într-o sală de cinema, cu acces pe bază de bilet. Organizatorii le vor cere producătorilor doar completarea unei fişe tehnice pentru a asigura acurateţea informaţiilor luate în calcul  în procesul de jurizare, precum şi o copie a filmului, pentru membrii juriului.

În schimb, înscrierea este obligatorie pentru categoriile Cel mai bun scurtmetraj şi Cel mai bun documentar (aici intră titlurile care nu au rulat în cinematografe, dar au avut proiecţii în festivaluri). Pentru fiecare film înscris se vor trimite fişa tehnică şi câte 11 DVD-uri pentru membrii juriului de nominalizări, prin poştă sau curier, în plic închis, cu menţiunea Preselecţie Premiile Gopo, pe adresa Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR). Detalii, aici.

Doar secţiuni competitive

Toate filmele eligibile trebuie să fie realizate în co-producţie cu participare majoritar românească, să fi avut premiera pe marile şi micile ecrane din România şi/sau în festivaluri competitive (naţionale sau internaţionale) în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2013.

Juriul care va stabili nominalizările are 11 membri: regizorul Constantin Popescu, actriţa Dorotheea Petre, producătorul Radu Stancu, directorul de imagine Silviu Stavilă, scenarista Andreea Vălean şi criticii de film Bujor Rîpeanu, Marilena Ilieşiu, Ruxandra Grecu, Irina Trocan, Raluca Bugnar şi Cătălin Olaru. 

După anunţul nominalizărilor (cu o lună înaintea Galei), peste 400 de profesionişti activi din industria filmului vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers.

În 2013, filmul Toată lumea din familia noastră, în regia lui Radu Jude, şi-a adjudecat cele mai importante trofee.

Gala Premiilor Gopo 2014 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Transilvania Film, cu sprijinul Babel Communications şi Centrul Naţional al Cinematografiei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here