Pariurile noastre la Oscar: „Discursul regelui”, David Fincher, Natalie Portman

2
483

Dacă ar fi să se inventeze un job în preajma Oscarurilor, „prezicător” ar fi acela: palmaresul este suficient de previzibil încât să asigure oricui un procent onorabil de „preziceri” corecte. Cu patru zile înainte de gala premiilor Oscar, de la Kodak Theatre din Los Angeles, iată şi pariurile Filmreporter.ro. Nu sunt neapărat preferinţele noastre, ci titlurile şi numele cu cele mai mari şanse la o statuetă.

Vă reamintim că, în ierarhia stabilită de nominalizări, Discursul regelui/The King’s Speech stă cel mai bine, cu 12 categorii bifate, urmat de Adevăratul curaj/ True Grit, cu 10, Reţeaua de socializare/The Social Network şi Inception cu câte opt.

Ceremonia prezentată de Anne Hathaway şi James Franco va fi transmisă de HBO în noaptea de luni spre duminică, în direct, în variantă nedublată, de la 3.00, şi va fi reluată pe 1 martie, de la 20.00, în versiune editată şi subtitrată.

Cel mai bun filmDiscursul regelui/ The King’s Speech. Dacă iei în considerare numai faptul că media de vârstă a membrilor Academiei Americane de Film este 57 de ani, e clar cine va pleca acasă cu statueta „supremă”. Un film de epocă despre vulnerabilităţile Casei Regale – o dramă convenţională, dar foarte bine strunită, cu un actor excelent – va prevala cu siguranţă în preferinţele votanţilor în faţa unei poveşti despre un miliardar modern ale cărui raţiuni sunt atât de ambigue. Mai mult, filmul lui Tom Hooper a luat deja un braţ de trofee de la toate sindicatele mari – PGA (producători), DGA (regizori) şi SAG (actori) – plus BAFTA.

Cel mai bun regizor: David Fincher, The Social Network. Tom Hooper e debutant, are tot timpul din lume să tot revină la Oscar, iar măiestria lui Fincher e suficient de respectată la Hollywood încât să adune majoritatea voturilor la această categorie. Slalomul inteligent pe care l-a făcut printre capcanele unei poveşti ambigue merită un Oscar.

Cea mai bună actriţă în rol principal Natalie Portman, Black Swan. N-a ratat nici un premiu până acum, nici Globurile, nici BAFTA, nici SAG (Screen Actors Guild), iar performanţa ei nu va trece neobservată nici la Oscaruri. Principala rivală: Annette Bening. Rolul nu e însă suficient de puternic ca să impresioneze 5 755 de „academicieni”.

Cel mai bun actor: Colin Firth, Discursul regelui. E a doua oară la rând când Firth şi Jeff Bridges (True Grit) stau faţă în faţă la Oscar. În „bătălia” trecută, Bridges l-a luat cu rolul din Crazy Heart. De data aceasta, e rândul lui Firth, deşi Bridges ar fi meritat la fel de mult statueta.

Cel mai bun actor în rol secundar: Christian Bale, The Fighter.
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Melissa Leo, The Fighter
Nici unul dintre ei nu are cu adevărat un rival la categoria asta. Mai ales că şi-au adjudecat toate premiile pentru care au fost nominalizaţi până acum. În cazul Melissei Leo, totuşi, „ameninţarea” vine din partea puştoaicei de 14 ani Hailee Steinfeld, care debutează în forţă în True Grit.

Cel mai bun scenariu adaptat: Aaron Sorkin, The Social Network. Ca şi în cazul lui David Fincher, capacitatea lui Sorkin de a jongla din replici cu „adevărurile” din povestea Facebook-ului e admirabilă.

Cel mai bun scenariu original: David Seidler, Discursul regelui. Munca de documentare a lui Seidler la povestea regelui George al VI-lea şi a terapeutului său a fost destul de laborioasă, iar rezultatul e curat.

Cea mai bună animaţie: Toy Story 3. E unul dintre cele mai bune filme lansate în 2010 şi, deşi figurează şi la Cel mai bun film, nu are cu adevărat nici o şansă acolo. Prin urmare, va fi răsplătit cu acest trofeu.

Cel mai bun documentar: Exit Through the Gift Shop, Banksy. Despre apariţia lui Banksy deghizat la gală s-a tot vorbit în ultima vreme suficient cât să-i determine pe membrii Academiei măcar să vadă documentarul misteriosului graffer. Unul care figurează, de altfel, în topurile criticilor pe 2010.

Cel mai bun film străin: Biutiful, de Alejandro Gonzalez Innaritu, deşi ar merita să fie Dogtooth, al lui Yorgos Lanthimos. Şi Javier Bardem şi Innaritu sunt doi dintre răsfăţaţii Hollywood-ului, iar drama lacrimogenă a unui tată pe moarte va topi câteva inimi. Asta dacă nu cumva, printr-o minune, bizarul şi excelentul film al lui Yorgos Lanthimos despre un tată care îşi ţine copiii închişi în casă şi le induce frica de a ieşi dintre ziduri, nu va zgudui votanţii destul cât să-l bifeze.

Aşteptăm pariurile voastre la pagina de comentarii.

Citiţi şi: Show-ul Oscarurilor va suferi transformări „dramatice”

Nominalizările la Oscar: fraţii Coen iau zece cu „True Grit”. Conduce „The King’s Speech”

2 COMENTARII

  1. la film străin chiar nu ştiu ce să zic, fiindcă am văzut decât un singur titlu ( Dogtooth), iar la actriţă în rol secundar parcă o văd pe Hailee Steinfeld. În rest, din păcate, cred că ceremonia nu va oferi prea multe surprize. prefer The Social Network lui The King’s Speech. niciunul nu m-a prins în mod special, dar primul are mai multe motive pentru care merită apreciat şi premiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here