Premieră în România: „Periferic” va fi lansat simultan în săli şi pe Internet

2
350

Lungmetrajul Periferic va fi subiectul unui experiment în cinema-ul românesc,  atât de premiat în străinătate, dar inaccesibil foarte multor români: filmul va fi lansat, simultan, în cinematografe şi pe Internet. Pe 1 aprilie 2011, Periferic va inaugura proiectul Webkino.ro, care va permite vizionarea filmelor româneşti în sistem pay-per-view, prin video-streaming. Într-o ţară cu mai puţin de 100 de cinematografe şi câteva milioane de utilizatori de Internet, online-ul ar putea fi cea mai eficientă metodă prin care peliculele autohtone să ajungă la public.

Proiectul este realizat cu suportul casei de distribuţie Voodoo Films şi al companiei de marketing şi vânzări online Q2M, lansată de Dragoş Stanca.

Pentru a nu interfera cu traseul filmului în cinematografe, Periferic va putea fi vizionat pe Webkino.ro întâi în localităţile care nu dispun de săli de cinema, urmând ca de la 1 mai să poată fi urmărit din orice colţ al ţării. În felul acesta, spectatorii care nu au acces în mod obişnuit la premierele româneşti vor fi la curent cu cele mai noi producţii.

Webkino.ro este prima alternativă legală de vizionare în timp real a filmelor româneşti pe Internet, o dată cu lansarea lor în cinematografe. Iar Periferic este prima dintr-o serie de producţii autohtone care vor fi lansate anul acesta şi pe platforma online.

„Ideea acestui experiment care, sper eu, va evolua într-un proiect amplu, e cât se poate de simplă şi a pornit de la un paradox pe care l-am constatat discutând cu mai mulţi regizori şi producători: publicul de film românesc, tot mai numeros, nu are acces la premiere şi nu poate viziona filmul în timp real dintr-un motiv banal, şi anume acela că foarte multe oraşe din România nu dispun de săli de cinema. În plus, acest public este unul educat şi, credem noi, deloc încântat de ideea vizionării ilegale. Mă bucur că am găsit deschiderea necesară punerii în practică a ideii şi sper că Webkino va fi un proiect care va deschide pentru cinematografia românească un nou canal de distribuţie demn de luat în considerare”, spune Dragoş Stanca, fondatorul Q2M, într-un comunicat.

Detaliile despre modalitatea de plată şi costul vizionării pe Webkino.ro vor fi anunţate în zilele următoare.

Periferic este unul dintre cele mai premiate filme româneşti din 2010. A trecut pe la Locarno, unde Ana Ularu a fost premiată pentru interpretare, la Toronto, Namur, Varşovia, Viena, Moscova, Cairo, Cottbus, Salonic, Rotterdam sau Göteborg, şi a adunat câteva trofee importante.

Scenariul este semnat de Tudor Voican şi Bogdan George Apetri. Drama are ca protagonistă o deţinută care, în cele 24 de ore cât primeşte învoire pentru a merge la înmormântarea mamei sale, plănuieşte să-şi ia fiul şi să fugă împreună din ţară. Înainte de ajunge însă la copilul pe care l-a lăsat în urmă, ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros, cu familia care a respins-o şi cu fostul ei iubit. Lupta pentru o viaţă mai bună îi aminteşte că libertatea poate atârna de o simplă alegere.

Distribuţia e întregită de Timotei Duma, Andi Vasluianu, Mimi Brănescu, Ioana Flora, Ion Sapdaru, Ingrid Bişu. Imaginea este semnată de Marius Panduru.

Lungmetrajul de debut al lui Bogdan George Apetri va avea premiera de gală pe 31 martie, la Cinema Studio din Capitală, în prezenţa actorilor şi a echipei. Filmul va rula în avanpremieră, tot pe 31 martie, şi la Movieplex Plaza România

În prima săptămână din aprilie, va putea fi vizionat la Bucureşti (Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, Movieplex, Studio, The Light Cinema, Noul Cinematograf al Regizorului Român, ), Cluj (Cinema City), Iaşi (Cinema Victoria) şi Arad (Cinema City)

2 COMENTARII

  1. Excelenta idee. Nu cred insa ca romanii vor da bani pe filme, din moment ce le gasesc gratis pe acelasi net, dar tot mi se pare o idee buna:)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here