Ioan Cărmăzan: „Consiliul de Administraţie al CNC votează ce vrea, când vrea el”

18
1334
Ioan Cărmăzan
Ioan Cărmăzan

Regizorul Ioan Cărmăzan, autor al unor filme ca Margo şi Raport despre starea naţiunii, este unul dintre cei care decid, de ani buni, soarta unor festivaluri şi proiecte de film. Apropiat al lui Sergiu Nicolaescu, acesta a fost propus ca membru în Consiliul de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) din partea UARF (Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România).

Împreună cu Eugen Şerbănescu, Florin Paraschiv, Oana Stoenescu, Sorin Botoşeneanu, Elisabeta Bostan şi George Chiriţă, Ioan Cărmăzan votează ce proiecte merită finanţate din Fondul cinematografic. Celor care mai au însă senzaţia că voturile se acordă după repere clare şi după strategii coerente, regizorul le spulberă şi ultima iluzie. „Eu votez ce vreau eu, când vreau eu, şi nu pot să vă spun dvs. ce am votat”, spune Cărmăzan, perfect apărat de faptul că aceste dosare cu punctaje sunt ţinute secret de CNC, deşi conţinutul nu ar trebui să fie secret pentru nimeni.

Întrebat cum a ajuns Festivalul Anim’est neeligibil şi de ce şeful firmei de pază de la CNC, Ovidiu Garcea, primeşte bani pentru standuri de film, Ioan Cărmăzan a ripostat vehement, oferind câteva declaraţii neașteptate, pe care le reproducem integral. Versiunea audio, la final.

Filmreporter.ro: Bună ziua. Mă numesc Florentina Ciuverca, de la Filmreporter.ro. Vă sun în legătură cu finanţările recente de festivaluri şi standuri de film, pentru o declaraţie referitoare la faptul că Anim’est nu a primit finanţare anul acesta.

Ioan Cărmăzan: Nu ştiu, nu am participat la şedinţă, îmi pare rău.

Filmreporter.ro: Dar aţi acordat note proiectelor?

Dar ce fel de festival este? De scurtmetraj, de animaţie? Anim’estul… trebuie să văd exact cum se scrie ca să-mi dau seama. Spuneţi-mi pe litere.

Festivalul Anim’est. Nu aţi auzit de Anim’est?

Am auzit, da. Ce e? Festivalul Filmului de Animaţie?

Da.

Am auzit de el, ştiu, ok. Şi ce să vă spun? Îmi pare foarte rău, nu am participat la şedinţă şi, în general, nu cred că e cazul să facem atâta… Se întâmplă în viaţă. O dată da, o dată nu. CNC-ul nu este finanţator, CNC-ul susţine, dezvoltă. Deci nu finanţează, nu sunt senatori de drept, e un dezvoltator. Deci ajută pe diferite căi să dezvolte noi centre unde să promoveze filmul. Şi nu trebuie să dea în fiecare an aceiaşi bani aceluiaşi festival. Ăsta e punctul meu de vedere, ok?

Da, dar e ciudat că nu aţi auzit de festivalul Anim’est, în condiţiile în care el a mai fost finanţat în anii trecuţi şi că este unul dintre cele mai mari festivaluri de film din România. Ca membru al Consiliului de Administraţie al CNC, bănuiesc că nu aveţi cum să nu fi auzit de Anim’est.

Am auzit de Anim’est, am auzit, ştiu şi cine sunt băieţii ăia care-l fac, e ok. Nu sunt fan film de animaţie. Încercaţi să-mi scoateţi o vină că nu am auzit de el? Am auzit de el, care-i problema? Nu sunt fan filme de animaţie, nu am nici un fel de preocupări pe animaţie şi, ca atare, sunt un simplu membru al Consiliului care declar sau nu declar ce… Deci care-i problema dvs.? Încercaţi să intraţi într-o dispută cu mine sau ce?

Nu, în nici un caz, doar că m-a mirat că aţi spus că nu aţi auzit de el…

Nu, eu nu am spus nu, nu am înţeles exact.

Ok, îmi cer scuze.

E un Festival al Filmului de Animaţie, e cel mai mare din România, eu nu cunosc, eu sunt profesor de film, dar nu de animaţie, deci nu ştiu ce e cu povestea asta, nu mă pricep la animaţie, nu sunt fan animaţie, nu sunt susţinător. Deci care-i problema dvs.?

Nu, voiam să vă întreb pur şi simplu de votul din Consiliul de Administraţie, pentru că majoritatea au votat contra acestui festival şi aş fi vrut …

Oricum nu contează votul meu din moment ce sunt şapte. Din moment ce sunt şapte, iar eu am lipsit, ce mai contează un vot?

Deci dvs. nu aţi votat la această sesiune?

Deci eu am lipsit de la şedinţă, ce vorbim? Acum vorbim ca să vorbim? Ştiţi foarte bine că sunt şapte şi că trebuie să fie patru la trei. Deci dacă colegii mei au votat împotrivă, ce vreţi, eu să vin să votez pentru sau ce? Ce doriţi?

Înţeleg că dosarele sunt date individual membrilor Consiliului de Administraţie, care votează…

Şi ce doriţi de la mine?

Voiam să vă întreb, să vă cer părerea…

Nu îmi cereţi mie părerea, că nu mă pricep. Deci nu mă pricep şi nu vreau să intru în nici o dispută. Părerea mea personală este că nu există festivaluri abonate la bani, CNC-ul e un dezvoltator, nu un finanţator, şi ca atare nu trebuie să dea în fiecare an o sumă de bani unui festival. Poate să dea şi în alte locuri, ca să dezvolte şi în alte zone partea cinematografică. La urma urmei, care-i problema?

Dar un sprijin coerent înseamnă ca evenimentele care demonstrează că au fost bune şi au meritat banii să fie finanţate în continuare…

Nu, nu, nu, nu. Nu este vorba de nici o coerenţă aici, e vorba de … noi suntem dezvoltatori, şi nu suntem finanţatori. Adică nu finanţăm cu aceeaşi sumă acelaşi festival. Şi sumele erau oricum exagerate, s-a mai tăiat din ele. Mă rog, în sfârşit, sunt discuţii care au avut loc acolo. Nu ştiu ce doriţi. Deci, încă o dată, ce doriţi de la mine?

Voiam să vă întreb dacă dvs. sunteţi de părere că Anim’est-ul nu merita finanţare anul acesta.

Nu pot să mă pronunţ pentru că nu-mi dau seama. În contextul în care Anim’estul merita sau nu merita nu-mi dau seama, dar dacă au existat alte priorităţi, înseamnă că au existat alte priorităţi. Care-i problema dvs? V-au pus băieţii ăia trei de la Anim’est să mă întrebaţi pe mine sau ce? Oricum ei trei se consideră toţi nişte genii. Ei sunt geniali şi au un festival genial şi probabil că au supărat pe foarte mulţi. Şi cu asta hai să închidem, ok?

Doar atât aş mai vrea, nu mai este legat de Anim’est, ci de standurile de la Marrakech şi Antalya. Dacă sunteţi de părere că cele două proiecte sunt viabile şi sunt o iniţiativă bună.

După părerea mea, da. De ce nu? În orice loc al lumii nou se deschide, mi se pare important. La urma urmei, vreau să spun, la Cannes oricum suntem într-un colţ, la Berlin suntem într-un colţ, anul ăsta am mai scos capul. Eu vorbesc de standul românesc, care prezintă filme, nu de premiu, care oricum e… Probabil că nu ştiţi că el a fost studentul meu şi că nici nu contează că e UARF şi că eu l-am sprijinit pe Netzer… Asta nu mă întrebaţi, mă întrebaţi ce e cu Anim’estul. Ok, mă bucur pentru dvs.

Dar ştiaţi cine va organiza aceste două standuri?

Nu ştiu, habar n-am.

Dar aţi votat la acest capitol, standurile?

Dar trebuie să vă răspund dvs. ce am votat?

Nu trebuie să-mi spuneţi ce aţi votat, ci dacă aţi votat.

Discuţia este absolut particulară. Eu votez ce vreau eu, când vreau eu, şi nu pot să vă spun dvs. ce am votat. Nu ştiu cine sunt persoanele alea, habar n-am, nu mă pricep, nu mă duc să întreb, sunt firme care participă, sunt locuri îndepărtate, asta este.

Ştiaţi că e vorba de şeful firmei de pază de la CNC?

Şeful firmei de pază de la CNC? Nu ştiu cine e şeful firmei de pază de la CNC.

Unul dintre cei care va organiza standuri va fi şeful firmei de pază de la CNC.

N-am avut onoarea să-l cunosc.

Dar vi se pare că este un om care are expertiză să organizeze standuri?

Dacă n-am avut onoarea să-l cunosc?! Dvs. presupuneţi… Eu nu-l cunosc, nu ştiu cine e, habar n-am.

Dar nu cred că trebuie să-l cunoaşteţi, e pur şi simplu evident că domnul Ovidiu Garcea nu a făcut în viaţa lui un eveniment legat de film.

Nici nu ştiu cine este, cum se numeşte. Dacă dvs. o să aflaţi că el este, bravo lui, ok, dar eu nu-l cunosc, îmi pare rău. Şi, în general, nu mă duc să întreb ce firmă, a cui e firma…

Păi, nu este treaba Consiliului de Administraţie să facă o mică cercetare să vadă unde se duc acele finanţări?

Nu! Consiliul de Administraţie este cercetare?! Eu sunt cercetaş? Dvs. aberaţi acum, stăm de vorbă ca să stăm de vorbă.

Eu nu aberez sub nici o formă, dar…

Deci eu sunt cercetaş, ce sunt eu?!

Dar nu dvs. daţi voturile respective în Consiliul de Administraţie?

Voturile sunt o problemă a mea, subiectivă.

Dar nu dvs. punctaţi faptul că o firmă are sau nu expertiză în domeniu?

Eu sunt o persoană subiectivă şi votez efectiv după buna subiectivitate. Am dreptul ăsta, după atâţia ani de cinema. Şi cu asta, basta. Ce vreţi de la mine?

Adică nu vă raportaţi la date concrete, ci la… nu ştiu. La ce vă raportaţi?

Mă raportez la care date concrete? Vine o firmă nouă, care vrea să facă un lucru, undeva îndepărtat. Vine cu un proiect, care e problema? Şi ce doriţi? Dacă dvs. aţi aflat că e şeful de pază, faceţi o anchetă, eu nu-l cunosc, nu ştiu cine e, habar nu am. Dacă cineva v-a instrumentat şi v-a spus „mergeţi şi întrebaţi de Marrakech”… sunt lucruri care mă depăşesc. Sunt în afara problemei. Uitaţi-vă pe Google, vedeţi cine sunt, vedeţi ce preocupări au şi nu mă băgaţi în tot felul de rahaturi. Mă deranjează. Altceva?

Dvs. spuneţi mereu „nu mă pricep, nu ştiu, nu fac”, dar ca membru al Consiliului de Administraţie este absolut esenţial să ştiţi lucrurile astea.

Consiliul de Administraţie este făcut pe bază de CV şi de activitate în cinematografie. Nu judecă evenimente, judecă alte lucruri mult mai importante decât evenimente. Ăsta e un sector de dezvoltare a unor festivaluri.

Şi este foarte important acest sector.

Foarte important şi punctul meu de vedere este să se dezvolte în cât mai multe locuri. Deci nu îl finanţăm pe ăla, pe ăla, pe ăla în fiecare an. Dezvoltăm în diverse locuri. Ăsta e punctul meu de vedere. Iar votul meu e problema mea absolut personală.

Nu credeţi că dosarele astea cu voturi ar trebui făcute publice la un moment dat?

Dar ce doriţi de la mine? Să vă spun eu dvs. ce e cu dosarele? Bateţi câmpii. Eu sunt informatorul dvs. sau ce? Stau de vorbă cu dvs. din condescendenţă, am senzaţia că m-aţi confundat. Repet încă o dată: intraţi şi uitaţi-vă, vedeţi cu cine staţi de vorbă şi nu mă-ntrebaţi răhăţişuri, că n-avem ce să vorbim. Dacă vreţi să vorbim, vorbim despre cinema, despre lucruri serioase. Asta cu cine, a cui e firma, şeful de pază, Marrakech, ceac-pac, dosare… De unde şi până unde am ajuns la discuţia asta? Nici nu ştiu de ce stăm de vorbă. Stăm aşa, pur şi simplu.

Stăm de vorbă pentru că se duc bani de la CNC în locuri absolut dubioase. Unul dintre ele este…

Păi, scrieţi dvs., e părerea dvs., eu…

Asta o să şi scriu, eu vă întreb de ce Consiliul de Administraţie votează aceste proiecte, asta este întrebarea mea.

Consiliul de Administraţie votează ce vrea, când vrea el şi este o chestie subiectivă votul Consiliului de Administraţie.

Nu are cum să fie o chestie subiectivă, domnule Cărmăzan, nu sunt banii personali ai Consiliului de Administraţie, sunt bani care trebuie daţi după anumite criterii.

Dvs. transformaţi totul în bani, de ce vorbiţi de bani?

Dar nu este vorba de bani şi de proiecte de calitate? Despre ce altceva este vorba?

Nu este vorba de bani, este vorba de manifestări. Şi toată lumea are dreptul la aceste manifestări. Nu ştiu ce vreţi, vreţi să faceţi o anchetă? Faceţi o anchetă! Mergeţi la şeful pazei, mergeţi la Şerbănescu, mergeţi la angajaţii de acolo.

Am fost, domnule Cărmăzan, nici o problemă. Faceţi parte din Consiliul de Administraţie, care dă aceşti bani.

Consiliul de Administraţie nu dă aceşti bani.

De voturile dvs. depind aceste proiecte.

CNC-ul dă aceşti bani, nu Consiliul de Administraţie, îmi pare foarte rău.

Adică domnul Şerbănescu spune că responsabilitatea este exclusiv a dvs., iar dvs. că a CNC-ului.

A mea? Responsabilitatea mea? Domnul Şerbănescu este şi el membru în Consiliu, ca şi noi.

Şi ia şi el decizii, ca şi dvs.?

Da, normal că ia şi el decizii, are un vot. Sunt şapte voturi, unul e al lui. Nu ştiaţi nici asta?

Pentru că el a „delegat” absolut toată responsabilitatea asupra celorlalţi membri ai Consiliului.

Dar nu e adevărat! El este unul dintre cei şapte.

Da, este preşedintele Consiliului de Administraţie.

Nu, el are un vot. Ce a delegat? El votează.

El a declarat că nu are absolut nici o legătură cu aceste proiecte.

Dacă el a spus asta, înseamnă că asta este, eu nu am fost la şedinţă, nu ştiu ce a spus şi ce a declarat. Ca atare, nu ştiu despre ce vorbim. Vreţi să îmi demonstraţi că şeful pazei a obţinut pentru festivalul de la Marrakech. Habar n-am. Foarte bine, mergeţi la şeful pazei, vedeţi cum a ajuns, întrebaţi-l cum l-au lăsat să participe, şi aşa mai departe. Pentru că dosarul era probabil foarte bine făcut, dar el poate nu avea datele. Şi atunci care-i problema? Dar aşa cum sună legea, toată lumea poate să participe, şi portarul de la Universitate. Dovada bună. Încă o dată: şi portarul de la Universitate!

De aceea există Consiliul de Administraţie, ca să filtreze aceste proiecte.

De aceea există Consiliul de Administraţie, ca să filtreze aceste proiecte? Adică să se intereseze cine e în spatele firmei? Asta trebuie să intereseze Consiliul?

Unul dintre primele criterii de selecţie este personalul, persoanele care organizează.

Dar ăla e secret, e secretizat, îmi pare rău. Sunteţi prost informată.

Pentru cine este secretizat?

Este secretizat pentru oricine. Vine o firmă, depune şi nu spune cine e. E un administrator no name, la toate firmele care vin. Ce, să mă apuc eu să văd a cui e firma, să fac investigaţii sau ce?

Dar unul dintre punctaje se acordă pentru asta, pentru expertiza personalului…

Probabil că la personal, administratorul ăla sau cine semna a luat punctaj mai mic şi a luat la altele pentru… habar n-am, nu ştiu. Deci nu ştiu ce doriţi de la mine! Eu stau de vorbă cu dvs. şi nu ştiu de ce stau de vorbă. Eu înţeleg că cineva v-a dat o directivă să faceţi asta şi să scrieţi despre asta. Scrieţi ce doriţi.

Nu am nevoie de directive, domnule Cărmăzan. Este foarte evident că s-a întâmplat…

Dvs. aveţi o directivă să scrieţi asta şi vreţi să scrieţi asta. Scrieţi asta, cum doriţi.

Domnule Cărmăzan, nu vi se pare evident că Peştişorul de Aur, un festival absolut minor, un festival de folclor pentru copii şi tineret, cu o secţiune de documentar, primeşte la fel de mulţi bani sau aproape la fel de mulţi bani ca un festival mare din Bucureşti?

Nu ştiu…

Dar dvs. daţi punctaje, domnule Cărmăzan, cum să nu ştiţi?

Doamnă, vreţi să mă acuzaţi pe mine?

Nu, dar sunteţi membru în Consiliul de Administraţie, ştiţi cel mai bine ce festivaluri primesc finanţare şi ce festivaluri nu primesc.

Deci bateţi câmpii, mă acuzaţi pe mine de lucruri cu care nu am nici o legătură.

Eu nu vă acuz de nimic, eu spun doar, ca membru al Consiliului, ştiţi lucrurile astea.

E în regulă, hai să închidem, mă acuzaţi pe mine, sunteţi… Aţi sărit calul deja şi nu păstraţi distanţa. Sunteţi – nu ştiu ce vârstă aveţi – o puştoaică şi nu păstraţi distanţa. Şi mai spuneţi că sunt obligat… Nu sunt obligat nimic, nu sunt nici măcar obligat să stau de vorbă cu dvs. O fac dintr-un soi de respect că sunteţi femeie. Ok, şi mă acuzaţi dvs. că…

Eu nu vă acuz, sub nici o formă. Dvs. spuneţi că nu ştiţi şi nu vă pricepeţi, dar dacă dvs. acordaţi punctaje, cum să nu ştiţi de Peştişorul de Aur, de pildă?

Dar lăsaţi-mă în pace! Nu ştiu de Peştişorul de Aur, din moment ce au fost o sută de festivaluri. Le-am luat, le-am citit, le-am judecat cum am crezut eu şi nu dau socoteală nimănui. Ok?

Ok, mulţumesc.

***

Versiunea audio a discuţiei poate fi descărcată de aici.

 

18 COMENTARII

  1. ce țopîrlan. ăsta încă mai lucrează la TVR, din cîte știu. a făcut show-ul de Revelion acolo.
    dar un interviu cu botoșeneanu pe cînd?

  2. raspunde de banii publici, da? si mai multe ezitari in lant n-am mai auzit de mult. merita sa iesim in strada, daca asta e singura solutie ca ei sa raspunda. ce trist ca ajungem sa-l auzim pe unul ca el in 2013!

  3. Pentru cei care doar se plang: We Are Here este o platforma de crowdfunding. Pentru 3 saptamani (2-23 Aprilie) 8 festivaluri-reper ale culturii urbane au iesit la scena deschisa, in fata publicului.
    Ai fost aici. In 2013, aplauzele vor fi si pentru tine. Echipa We Are Here si cele 8 festivaluri iti multumesc.
    Revenim in 24 de ore cu un raport privind rezultatele campaniei.

  4. Eu cred ca are dreptate Carmazan. E buna ideea festivalului Anim-Est, dar trebuie gasite si surse de finantare alternative. Cerseala asta la CNC nu duce la nimic bun. Pana la urma trebuie finantate si alte proiecte, nu sa fie unii abonati la fondurile CNC an de an! Restul e cancan…

  5. atata vreme cat concursul de proiecte este unul deschis, public, de ce sa nu se inscrie an de an aceleasi evenimente? legea nu interzice asta, dar interzice manarelile nesimtite care se tin lant si care nu pot fi explicate. sa vedem daca de data asta raspund. mira-m-as! ce tara trista si ce trist ca nu putem face mare lucru sa o schimbam! sau putem?

  6. Ma bucur sa mai vad si articole de genul asta. Carmazan este unul dintrei cei mai corupti, aberanti, ignoranti idioti implicati in distrugerea industriei filmului romanesc si n-ar trebui sa mai surprinda pe nimeni. CNC-ul trebuie reorganizat de la paza pana la varf!

  7. EU NU SANT LICENTIAT NICI CU STUDII FOARTE INALTE DAR LA CEI 70 DE ANI POT SA POSTEZ SI EU CEVA DESPRE TOT CE CRED CA ESTE GUNOIUL SOCIETATII .CUM PUTETII STIM.DOMNI-DOAMNE SA DA-TI CU NOROI IN CINEVA CARE ADUCE TARII TOT CE,I MAI BUN PENTRU NOI CA POPOR-NATIUNE SE VEDE PRIN POSTARILE DE PE PAGINA AR FI NECESAR CA SA DAM DOVADA DE PERSOANE CU CREIERUL LA PURTATOR DAR VAD CA ODATA CU MAREA DEMOCRATIE -U E –NATO–SI MULTE ALTELE AU INFECTAT CREIERELE SI MAI MULT DACAT AVEAM INAINTE GUNOAIELE NOASTRE MA INTREB PANA CAND ACCEPTAM,,GICA CONTRA-RAUTATEA-NESIMTIREA-INVIDIA … CRED CA MAI MULT AR TREBUI SA NE INTERESEZE SOARTA TARII DECAT SOARTA UNUI MARE REGIZOR CARE PRIN MUNCA SI NU PRIN CELE MULTE AMINTITE DE MINE A FOST PROPUS,SAU POATE VA INCURCA NUMELE,,IOAN” SI PRENUMELE ,,CARMAZAN” NEAOS ROMAN DIN CAMARZANA LOCALITATE DIN ROMANIA SI NU ISRAEL SAU GERMANIA ,ALUZIE LA ODRASLELE CELOR DE TRTISTA AMINTIRE PE CARE PRECIS I-I STITI SAU VA STITII DACA NU-I STITII VA TRIMIT LISTA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here