Granturi și ateliere la TIFF: Transilvania Film Festival Fund și Transilvania Pitch Stop

0
493

Meetings TIFF_credit foto Nicu Cherciu

Festivalul Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie, Cluj-Napoca) a demarat două programe noi, menite să descopere talente noi și să sprijine cineaștii români. Transilvania Film Festival Fund (TFFF) este un fond care va oferi sprijin financiar pentru producția de scurtmetraje și documentare cineaștilordin zona Transilvaniei, iar Transilvania Pitch Stop (TPS) este o platformă prin care cineaști aflați la început de drum, din orice colț al țării, au șansa de a-și dezvolta și prezenta proiectele de lungmetraj în fața unor potențiali producători și finanțatori români și străini.

Filmele realizate cu sprijinul celor două programe vor avea premiera națională în edițiile viitoare ale TIFF.

Transilvania Film Festival Fund (TFFF) va sprijini dezvoltarea și producția a până la trei scurtmetraje și / sau documentare realizate în Transilvania, oferind sprijin financiar, dar și consultanță în ultima etapă a producției, din punct de vedere creativ, marketing și distribuție. Județele eligibile sunt Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureș, Sălaj și Sibiu.

Este eligibil pentru un grant TFFF orice artist rezident în regiunea Transilvaniei, precum și orice cineast român (cetățean sau rezident) care are un proiect ce ar urma să fie filmat în Transilvania sau care are în componența echipei sale, în poziții cheie (director de imagine, scenograf, pictor de costume, actor, editor etc.), profesioniști rezidenți într-unul dintre cele 10 județe enumerate.

TIFF va decide anual cuantumul granturilor care se vor acorda, dar ele nu vor depăși 3000 euro per proiect. TFFF își va desemna o comisie formată din trei experți, care va decide proiectele câștigătoare. Cineaștii câștigătorii vor fi invitați la TIFF, în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc.

Aplicațiile trebuie trimise până la data de 15 mai 2014. Regulamentul complet poate fi consultat aici.

Transilvania Pitch Stop (TPS) este un eveniment organizat în colaborare cu Transilvania Talent Lab, în cadrul TIFF, cu scopul de descoperi și sprijini o selecție puternică de proiecte de lungmetraj ale cineaștilor români aflați la primul sau al doilea film.

TPS le oferă participanților șansa de a face parte dintr-un atelier personalizat de dezvoltare de scenariu, pe proiectul cu care au aplicat, și de pregătire în vederea susținerii lui în cadrul unui eveniment public, în prezența unor potențiali parteneri internaționali. Sunt eligibile proiectele de lungmetraj de ficțiune aflate într-o etapă de început a dezvoltării, cu regizori români aflați la primul sau al doilea film. Este recomandată, dar nu obligatorie, prezența unui producător atașat proiectului. O comisie de selecție va alege un număr de maxim șase proiecte, care vor fi prezentate ulterior în cadrul sesiunii de pitching.

Pentru proiectele selecționate, regizorul și producătorul (dacă există un producător atașat) vor lua parte la  atelierele special concepute pe durata Transilvania Talent Lab. Cei selectați vor forma grupuri de lucru – echipele și trainerii. Vineri, 6 iunie 2014, toate echipele vor avea șansa de a-și prezenta public proiectul în fața unor posibili producători și finanțatori, iar prezentările vor fi urmate de o serie de întâlniri cu profesioniști din industrie.

Vor fi acordate două premii, în urma votului profesioniștilor prezenți la Transilvania Pitch Stop: TPS Development Award (premiu în numerar) și TPS Production Award, constând în servicii de producție și/sau post-producție.

Aplicațiile pot fi trimise până la data de 11 mai 2014. Regulamentul complet, aici.

Procesul de aplicare pentru ambele programe are loc doar online. Pentru a înscrie un proiect, este necesară crearea unui cont pe platforma eventival.eu, la acest link.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here