Serge Gainsbourg, eroul zilei de azi la Festivalul Filmului Evreiesc

0
340

În această seară, Festivalul Filmului Evreiesc Bucureşti aduce la Cinema Studio, de la 20.00,  unul dintre favoriţii la César-ul de anul acesta, Gainsbourg: vie héroique.

Biopicul despre controversatul şi sulfurosul  Serge Gainsbourg este regizat de artistul de benzi desenate Joann Sfar, care încearcă o reprezentare originală a vieţii cântăreţului de origine mozaică, născut din părinţi ruşi-evrei. Îl vedem pe Serge în copilărie la Paris în timpul dominaţiei naziste, la începuturile carierei de muzician de jazz, iar mai apoi ca superstar al muzicii pop.

Mereu cu ţigara în colţul gurii, anturat de femei frumoase (Juliette Greco, Brigitte Bardot sau Jane Birkin), de care l-au legat aventuri amoroase, Gainsbourg rămâne una dintre personalităţile excentrice ale lumii artistice pariziene din a doua jumătate a secolului trecut.

„Unii artişti îşi aleg mentorii din acelaşi domeniu în care îşi desfăşoară activitatea. Nu e cazul meu. Mentorul meu a fost dintotdeanua Gainsbourg. Şi pentru a nu-l jigni, n-am devenit cântăreţ, ci autor de benzi desenate. Am plecat de la Nisa şi am ajuns la Paris cu un singur scop: să-l întâlnesc pe el. M-am gândit că din moment ce eu îl ador şi el mă va adora pe mine. La o lună după ce m-am mutat la Paris, Gainsbourg a murit. Filmul meu este foarte fidel vieţii lui, fără să fie o biografie. Este o naraţiune realistă în care Paris-ul devine un adevărat personaj”, spune scenaristul şi regizorul filmului, Joann Sfar, laureat cu premiul César pentru debut, anul acesta. Interpretul lui Gainsbourg, actorul Eric Elmosnino, a câştigat pentru acest rol un César şi premiul pentru cel mai bun actor la Tribeca Film Festival 2010.

Programul proiecţiilor de astăzi este următorul:

Cinema Studio

  • 16:00 – SIXTY AND THE CITY (70′)
  • invitat: Nili Tal, regizor (Skype)
  • 18:00 – ROMEO & JULIET IN YIDDISH (89′)
  • 20:00 – GAINSBOURG, VIE HEROIQUE (130′)

22:00 – IDA’S DANCE CLUB (59′) – Green Hours

22:30 – SONG OF THE LODZ GHETTO (122′) – Muzeul Ţăranului Român

Accesul la proiecţii este liber, în limita locurilor disponibile.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here