Animaţii germane la Anim’est: artă, politică şi propagandă

0
328

Germania  e în centrul atenţiei anul acesta la Anim’est, ca ţară invitată a celei de-a şaptea ediţii.  Festivalul va avea loc între 5 şi 14 octombrie la Cinema Patria, Studio şi Club Control.

Două programe de scurtmetraje trasează istoria animaţiei locale de la începutul secolului XX şi până în prezent. Primul dintre ele, German Animated Film: Between Art, Politics and Propaganda, e o colecţie de filme din 1917 până în 1990. De la filme de propagandă ca John Bull până la reclame care promovează protecţia împotriva moliilor (Gobol Mottenschutz), selecţia adună atât filme din perioada nazistă, cât şi din timpul divizării între Est şi Vest. Potrivit organizatorilor, pasionaţii de animaţie vor avea ocazia să vadă un film realizat în 1943, prin tehnica picturii direct pe film, Semicolon Ballet, de Herbert Seggelke.

Al doilea program, „Zeitgenossen – Selected German Animated Films from 1990 until now”, aduce în festival crema animaţiei germane din ultimele decenii, printre care şi Balance (r. Wolfgang & Christoph Lauenstein), o animaţie cu păpuşi care a primit Oscarul pentru scurtmetraj în 1990. Cu ocazia asta se întoarce în Bucureşti şi The External World (r. David O’Reilly), după ce a plecat de la Anim’est 2011 cu premiul pentru cel mai bun scurtmetraj.

La Anim’est 2012 puteţi (re)vedea The Adventures of Prince Achmed, filmul-cult semnat de Lotte Reiniger în 1926 si cel mai vechi lungmetraj de animaţie care s-a păstrat până în prezent. Bazat pe 1001 de nopţi, filmul îşi păstrează şi astăzi magia în ciuda simplităţii tehnice. Un al doilea lungmetraj german este The Conference of Animals (r. Curt Linda, color, 95 min., 1969), o parabolă pacifistă deghizată în film de familie şi totodată primul lungmetraj de animaţie color din cinematografia germană.

Festivalul invitat la această ediţie este Stuttgart Animation Film Festival. După ce a aniversat 30 de ani la ediţia 2012, unul din cele mai importante festivaluri de profil din lume prezintă la Anim’est o selecţie de scurtmetraje din competiţia sa.

HFF Postdam este şcoala care va prezenta anul acesta o selecţie din cele mai proaspete producţii ale sale. Unele dintre ele, ca Weiß kein Weiß (R: Anna Bergmann), se întorc la Anim’est după prezenţa în selecţia de anul trecut. Der Wechselbalg (r. Maria Steinmetz) a avut premiera anul trecut la Cannes, unde şi-a reprezentat şcoala în Cinéfondation, competiţia filmelor studenţeşti. Programul va fi introdus de reprezentanta şcolii, Cristina Marx, şi se va încheia cu un making of Flamingo Pride, preferatului publicului de anul trecut. Regizorul Tomer Eshed, care a absolvit HFF Potsdam cu acest scurtmetraj, va fi la Bucureşti pentru a prezenta această mică incursiune în bucătăria animaţiei.

5-14 octombrie 2012, la Cinema Patria, Studio şi Club Control.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here